Glukono delta lakton, Glukonolakton, kwas polihydroksylowy Zobacz większe

Glukono delta lakton (GDL)

Nazwa INCIGlucono Delta Lactone/Gluconolactone

Glukono-delta-lakton (GDL) należy do polihydrokwasów (PHA), które dają podobne korzyści do kwasów AHA ale mają łagodniejsze działanie. Glukono-delta-lakton znakomicie nawilża skórę, wygładza zmarszczki i likwiduje przebarwienia. Pomaga w przypadku trądziku, likwiduje zaskórniki i zmniejsza wydzielanie łoju.

Więcej szczegółów

5,72 zł

Więcej informacji

Glukono-delta-lakton (GDL) jest polihydrokwasem (PHA) i określany bywa jako nowa generacja kwasów AHA. GDL jest formą kwasu glukonowego w postaci stałej, którą otrzymuje się przez usunięcie wody w trakcie procesu krystalizacji. Kwas glukonowy naturalnie występuje w miodzie, sokach owocowych, winach i innych produktach wytwarzanych w procesie fermentacji. Obecny również w organizmie ludzkim, jako efekt utleniania glukozy.

GDL charakteryzuje się bardzo dobrym działaniem nawilżającym, przewyższającym takowe kwasu glikolowego, co wynika z wielu grup hydroksylowych. Ma wybitne możliwości poprawy tekstury skóry, którą wygładza oraz zmniejsza drobne zmarszczki i bruzdy. Pomaga również zmniejszyć plamy i zapobiega ich powstawaniu. Ma właściwości antyoksydacyjne i unieszkodliwia wolne rodniki. Zmniejsza wydzielanie łoju oraz hamuje procesy rogowacenia naskórka i zmniejsza ilość zaskórników. Pomaga w leczeniu trądziku różnorakiego pochodzenia, łagodzi objawy atopowego zaplenia skóry.

Stosowany do złuszczania naskórka w przeciwieństwie do kwasów AHA nie powoduje tak wyraźnego wzrostu wrażliwości skóry na promieniowanie UV. Jest również łagodniejszy dla skóry niż kwas glikolowy, nie wywołując tak nasilonych objawów pieczenia i swędzenia.

W produktach kosmetycznych stosowany jest również jako środek maskujący, do regulacji pH czy jako środek chelatujący. Łącząc wodę ogranicza jej dostępność dla rozwoju drobnoustrojów w produktach kosmetycznych. Dzięki temu efektowi można wydłużyć trwałość kosmetyków stosując mniejszą ilość konserwantów.

GDL w połączeniu z wodą ulega powolnej hydrolizie do kwasu glukonowego, zapewniając stały i progresywny spadek pH do stanu równowagi, przy którym GDL równoważy się z kwasem glukonowym. Szybkość hydrolizy do kwasu glukonowego zależy od temperatury i zasadowości roztworu. Im temperatura i zasadowość są wyższe, tym hydroliza przebiega szybciej. Z tego też względu przy ustalaniu prawidłowej wartości pH można roztwór nieco podgrzać, co spowoduje skrócenie czasu uzyskania docelowego pH.

Zalecane użycie: 0,1 - 5%
Wygląd: Biały krystaliczny proszek, rozpuszczalny w wodzie.
Wartość pH (1% w wodzie): 3,0 - 4,0 (po 60 minutach).
Trwałość: 36 miesięcy w przypadku przechowywania szczelnym opakowaniu, w normalnych warunkach.

Opinie

Napisz opinię

Glukono delta lakton (GDL)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: