Masło Kakaowe, nierafinowane

Już od 7,48 zł

Naturalne, surowe masło kakaowe. Doskonałe zarówno do domowego wyrobu czekolady i czekoladek, jak również do pielęgnacji ciała.

Kod: BB120
Dostępność:
W magazynie

Guarantee safe & Secure checkout

Masło kakaowe naturalne jest masłem surowym, nie poddawanym deoderyzacji, wybielaniu czy innym zabiegom. Ma przyjemny zapach czekolady. Jest znakomite do domowego wyrobu czekolady, ale również do innych zastosowań spożywczych. Wyśmienite również do zastosowań kosmetycznych, o ile nie jest przeszkodą mocny zapach. Tam gdzie produkt kosmetyczny ma być bezzapachowy lub chcemy mu nadać inny zapach lepiej wybrać masło kakaowe bez zapachu (również dostępne w naszej ofercie).

Masło kakaowe jest naturalnym kremowym tłuszczem roślinnym otrzymywanym z ziarna kakaowego. Jadalne, o łagodnym smaku i słodkim aromacie czekolady. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym i rozpuszcza się w temperaturze ciała.

Korzystne działanie masła kakaowego wynika z dużej zawartości witaminy E i polifenoli, naturalnych związków o szerokim spektrum działania. Polifenole między innymi wpływają hamująco na procesy zapalne. Wykazują się właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki czemu zmniejszają ilość uszkodzeń i wzmacniają procesy odnowy i regeneracji komórek skóry. Skóra jest zdrowsza, bardziej elastyczna, odporniejsza na czynniki szkodliwe.

Masło kakaowe stosowane jest w problemach skórnych, wypryskach, zapaleniu skóry, oparzeniach słonecznych i innych. Od dawna było stosowane dla zwiększenia elastyczności skóry i poprawy jej wyglądu, ale również do zapobiegania i leczenia rozstępów i blizn, np. u kobiet w ciąży. Preparaty z masłem kakaowym często są stosowane w masażach relaksacyjnych, ponieważ pomagają rozładować stres i działają kojąco, zmniejszając dolegliwości bólowe. Gładka konsystencja, przyjemny zapach i trwałość sprawiają, że masło kakaowe doskonale nadaje się do stosowania w kosmetykach i produktach pielęgnacyjnych.

Wiele osób wybiera naturalne masło kakaowe, ponieważ czasem ma dość intensywny zapach czekolady. Jednak najczęściej ten zapach jest słaby, ledwo wyczuwalny. Produkty naturalne nie mają tak powtarzalnych parametrów jak produkty syntetyczne. Masło kakaowe ze zbiorów z jednego roku może się sporo różnić od masła ze zbiorów z roku następnego. Uwaga! Partia masła, którą teraz mamy na magazynie ma intensywny aromat czekolady.

Zastosowanie

  • W postaci surowej: Masła kosmetyczne mogą być używane do pielęgnacji ciała w postaci surowej, bez żadnych dodatków. Jeżeli masło jest zbyt twarde można je przed użyciem lekko podgrzać. Można również dodać do masła oliwę z oliwek, olej winogronowy, migdałowy lub jakikolwiek inny. Masło należy rozpuścić, następnie połączyć z olejem, dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia. Do tak przyrządzonego masła można dodać kilka kropli olejków eterycznych.
  • Jako dodatek do gotowych produktów: Masło możesz dodać do swojego ulubionego kremu, balsamu, szamponu, płynu do kąpieli czy odżywki. Zacznij od rozpuszczenia masła, następnie dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj. Zalecamy najpierw połączyć masło z częścią kremu a później dodać do reszty.
  • Jako zagęstnik: Dodając masła kosmetycznego do kremu spowodujesz, że będzie bardziej gęsty.
  • We własnych recepturach: Masła kosmetyczne dodaje się do fazy olejowej, w trakcie przygotowywania emulsji.

Zalecane użycie

Mleczka i kremy: 2 - 20%
Balsamy: 5 - 100%
Mydło: 3 - 20%
Szampony i odżywki do włosów: 1 - 5%

Co zrobić gdy masło ulegnie krystalizacji?

Aby przywrócić gładką konsystencję rozpuść masło w kąpieli wodnej (Do większego naczynia z wodą wstaw mniejsze z masłem). Temperatura kąpieli powinna być wyższa od temperatury topnienia. Rozpuszczone masło trzymaj jeszcze przez 15-20 minut. Następnie wstaw do lodówki. Szybkie schłodzenie powoduje, że masło przechodząc do formy stałej nie ulegnie krystalizacji i będzie gładkie.

Przechowywanie

Aby masło dłużej zachowało swoje właściwości najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu.

 

"
Masło Kakaowe, nierafinowane