Dzika róża - olej z całych owoców nierafinowany eko

Dzika róża - olej z całych owoców nierafinowany eko

  • Nazwa INCI: Rosa Canina (Rosehip) Fruit Oil
  • Typ: Tłoczony na zimno, nierafinowany, eko

Pomarańczowo-czerwony olej z owoców dzikiej róży. Naturalny kompleks związków chroniących przed wolnymi rodnikami. Efektywnie likwiduje blizny i inne defekty skórne. Odmładza skórę i wygładza kurze łapki.

10,91 zł

Stan: Ten produkt nie występuje już w magazynie

Powiadom kiedy będzie dostępny

Olej z dzikiej róży jest stosunkowo nowym składnikiem nowoczesnych kosmetyków do pielęgnacji ciała. Otrzymywany jest z całych owoców z nasionami dziko występujących gatunków róży Rosa canina, Rosa rubinosa i Rosa moschata.

Olej z całych owoców a nie tylko z nasion jest bogatszy w cenne składniki biologicznie aktywne. Charakteryzuje się bardzo ładną, pomarańczowo-czerwoną barwą. Bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, witaminy i minerały. Dobrze rozprowadza się na skórze, szybko się wchłania. Wykazuje się wszechstronnym, pozytywnym działaniem na skórę, posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, nawilżające. Olej z dzikiej róży jest często określany jako „olej młodości”.

Bardzo dobrze chroni przed wolnymi rodnikami, poprawia elastyczność skóry, regeneruje komórki, spowalnia procesy starzenia, zmniejsza powstawanie zmarszczek i redukuje blizny. Jest dobrym wyborem do produktów przeciwstarzeniowych i przeznaczonych dla skóry wymagającej regeneracji. Zwykle stosowany jest w stężeniu do 10%.

 Zawiera wyjątkowo dużą ilość witaminy C, która jest ważnym elementem ochrony przed wolnymi rodnikami i przeciwdziałania starzeniu się komórek skóry. Szczególną cechą witaminy C zawartej w oleju z dzikiej róży jest to, że nie działa drażniąco na skórę oraz nie wchodzi w reakcje z żelazem zawartym w skórze, a więc nie ma szkodliwego efektu powstawania toksycznych rodników (reakcja Fentona) – co jest niestety charakterystyczne dla zwykłej witaminy C używanej w kosmetykach.

Ze względu na wysoki poziom kwasów tłuszczowych - linolowego (ok. 47%) i linolenowego (ok. 33%) - pomaga regenerować się skórze i przyspiesza jej odbudowę, przy jednoczesnym zapobieganiu tworzeniu się zgrubień keloidów i blizn, jest pomocny w leczeniu oparzeń i rozstępów.

Dzięki zawartości GLA olej pomaga zmniejszyć oznaki starzenia się, skuteczny jest zwłaszcza w przypadku „kurzych łapek”, drobnych linii wokół oczu i ust, jak również w zmniejszaniu defektów spowodowanych działaniem słońca i wpływu środowiska.

W badaniach przeprowadzonych w Niemczech dowiedziono, że codzienne stosowanie oleju z dzikiej róży w okresie 4 miesięcy u wszystkich biorących w eksperymencie kobiet nastąpiła widoczna poprawa, zmniejszyły się zmarszczki i uszkodzenia skóry spowodowane promieniowaniem słonecznym.

Inne badania potwierdziły, że stosowanie oleju z dzikiej róży dwa razy dziennie na blizny pooperacyjne spowodowało, że blizny były mniej widoczne, skóra bardziej elastyczna i o ładniejszym kolorycie w porównaniu z osobami, które nie stosowały oleju z dzikiej róży. Taki sam efekt był w przypadku oparzeń.

W medycynie olej nasion dzikiej róży jest także stosowany w leczeniu suchej, łuszczącej, pękającej lub zniszczonej skóry, w leczeniu egzemy, łuszczycy, plam pigmentowych, blizn.

Olej z nasion dzikiej róży doskonale nadaje się do wykorzystania jako olej bazowy do pielęgnacji skóry w starszym wieku. Raczej nie nadaje się do cery tłustej. Często stosowany jest w kremach na noc.

Olej z owoców dzikiej róży nadaje się również do bezpośredniego spożycia.

Newsletter