Czarnuszkowy olej (z czarnego kminu) nierafinowany Zobacz większe

Olej z czarnuszki (czarnego kminu) nierafinowany

Nazwa INCINigella sativa (Black Cumin) Seed Oil
TypNierafinowany
OpisŚredniej lepkości, przezroczysty, barwy bursztynowej o charakterystycznym zapachu i piekącym smaku

Oryginalny olej z nasion czarnuszki uprawianej w Egipcie. Zdecydowanie najlepszy olej, przewyższający jakością inne oleje z czarnuszki. Olej z czarnuszki (czarnego kminu) jest jednym z najbardziej obiecujących, prozdrowotnych olejów. Zawiera ponad sto witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i innych cennych składników. Jest kompletnym wsparciem odnowy biologicznej całego ciała.

Więcej szczegółów

7,27 zł

Więcej informacji

Nasiona z czarnuszki siewnej (Nigella sativa) i otrzymywany z nich olej znane są ze swych leczniczych właściwości od czasów starożytnych. Pierwsze wzmianki pisemne dotyczące zioła znalazły się w starym testamencie. O leczniczym zastosowaniu czarnuszki podaje również Hipokrates, Plininusz czy Galen. Nazwa czarnuszki, zarówno polska jak i łacińska wywodzą się prawdopodobnie od czarnych nasion. Inne nazwy czarnuszki siewnej to czarnuszka ogrodowa, czarnucha, czarny kmin, kąkolnica, panna w zieleni. Nasiona czarnuszki używane są w celach leczniczych i jako przyprawa zastępująca pieprz, szczególnie dla osób wrażliwych gdyż nie drażnią błony śluzowej żołądka.

Olej z nasion czarnuszki, zwany również złotem faraonów ma barwę ciemnego miodu, lekko piekący, gorzkawy smak i zielno-korzenny zapach. Jest olejem bardzo stabilnym i może być przechowywany dłuższy czas bez pogorszenia jakości.

Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych linolowego ( omega- 6 ) i oleinowego (omega - 9). Ponadto kwas α-linolenowy i bardzo rzadki w przyrodzie eikozadienowy, a także kwasy: oleomirystynowy, oleopalmitynowy, margarynowy, margarooleinowy. W oleju znajduje się ponad sto substancji o różnorakiej aktywności biologicznej. Wśród nich są fitosterole, witaminy (A, B1, B2, B6, C, niacyna, folacyna), minerały (wapń, potas, żelazo, magnez, selen, miedź , fosfor, cynk).

W oleju z czarnuszki znajdują się cenne olejki lotne o unikalnych właściwościach, które również decydują o zapachu oleju. W szczególności dotyczy to charakterystycznych dla czarnuszki tymochinonu, tymohydrochinonu i ditymochinonu. W składzie olejków lotnych są także trans-anetol, limonen, p-cymen, karwon i inne.

Olej ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące i antyoksydacyjne (wymiata wolne rodniki). Działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo. Jest skutecznym środkiem przeciwpasożytniczym.

Dotychczasowe badania wskazują, że olej z czarnuszki może odgrywać istotną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, w tym cukrzycy, nowotworów, chorób autoimmunologicznych. Aczkolwiek jak to zwykle bywa z naturalnymi środkami - jest wiele badań laboratoryjnych, ale ciągle zbyt mało badań klinicznych, które by umożliwiły szerokie wprowadzenie tego cennego oleju do oficjalnej medycyny.

W pielęgnacji urody jest cennym składnikiem kosmeceutyków. Olej łatwo jest absorbowany przez skórę i jest polecany do użycia w produktach, w których pożądane jest wsparcie działania antyoksydacyjnego, przeciwzapalnego, immunostymulującego i zmiękczającego.

Przy oleju z czarnuszki bardzo ważna jest zdolność wspierania systemu odpornościowego, co sprawia, że olej ten jest skuteczny w przypadku chorób skóry o podłożu autoimmunologicznym.

Olej z czarnuszki jest idealny zarówno do użycia w produktach przeznaczonych do ogólnej pielęgnacji ciała, jak i specjalistycznych, w szczególności do skóry dojrzałej, starzejącej się, suchej, spierzchniętej i uszkodzonej, do produktów przeznaczony do profilaktyki i leczenia egzemy, łuszczycy i innych chorób skóry, do preparatów o działaniu przeciwzapalnym, produktów do kruchych i zniszczonych włosów oraz produktów do masażu. Zalecane użycie 1 - 100%.

Opinie

Napisz opinię

Olej z czarnuszki (czarnego kminu) nierafinowany

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: