Olej orzecha laskowego Zobacz większe

Olej z orzechów laskowych

Nazwa INCICorylus Avellana (Hazelnut) Seed Oil
Numer CAS84012-21-5 / 185630-72-2
Liczba zmydlania192
Liczba jodowa90
Liczba nadtlenkowa0,5

Olej z orzechów laskowych, tłoczony na zimno, rafinowany. Lekki i delikatny olej, doskonale penetrujący. Przypomina olej ze słodkich migdałów, ale ma korzystniejsze właściwości. W ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogaty w witaminę E, skwalen i sterole.

Więcej szczegółów

6,43 zł

Więcej informacji

Leszczyna (Corylus avellana L.) jest krzaczastym drzewem pospolicie występującym w stanie dzikim w lasach liściastych i na nieużytkach. Jest również uprawiana dla smacznych orzechów. Orzechy laskowe zawierają dużą ilość oleju, ok. 60%. Ponadto minerały (potas, fosfor, wapń, magnez), aminokwasy (kwas glutaminowy, arginina, kwas asparaginowy), cukry, kwasy organiczne, witaminy.

Olej tłoczony z orzechów laskowych jest podobny do oleju ze słodkich migdałów, ale o lepszych właściwościach. Wśród kwasów tłuszczowych nadzwyczaj wysoki udział ma kwas oleinowy, którego może być do 90%. Ponadto kwasy linolowy, palmitynowy, stearynowy, gadoleinowy i inne. W sumie dotychczas w oleju z orzechów laskowych zidentyfikowano 16 różnych kwasów tłuszczowych. Jest również dobrym źródłem witaminy E, zawiera skwalen i fitosterole. Olej z orzechów laskowych jest olejem jadalnym, korzystnym dla zdrowia, jego spożycie może m.in. zapobiegać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych. W medycynie ludowej używany był do nacierania klatki piersiowej i pleców w przypadków infekcji górnych dróg oddechowych, szczególnie u dzieci.

Olej z orzechów laskowych jest lekkim olejem, łatwo się wchłania i głęboko penetruje skórę. Wspomaga regenerację komórek, pobudza krążenie krwi i wzmacnia naczynia włosowate. Nadaje się do każdego typu skóry, odpowiedni dla skóry wrażliwej. Szeroko jest stosowany w kosmetyce i dermatologii do leczenia suchej skóry i zmarszczek oraz do poprawy gojenia się ran, przez stymulowanie tkanek i właściwości regeneracyjnych. Dobrze znane są jego właściwości ściągające. To, jak również właściwości antybakteryjne sprawiają, że jest idealnym olejem dla skóry trądzikowej i skłonnej do przetłuszczania.

Olej z orzechów laskowych jest dobrym filtrem promieni UV, z tego względu często jest używany w naturalnych produktach do opalania. Może być używany samodzielnie lub w mieszankach z innymi składnikami. Jest często używany również w kremach, mleczkach do ciała i produktach do pielęgnacji włosów. Aby dłużej zachować kolor farbowanych włosów, wzmocnić włosy i zapobiec ich matowieniu można użyć oleju na włosy przed każdym myciem.

Ponieważ na skórę ma kojący i relaksujący wpływ jest wysoko cenionym olejem do masażu, aromaterapii i zabiegów spa – uwalniając od fizycznych i psychicznych stresów. Oprócz właściwości kojących i rozluźnienia napiętych mięśni masaż olejem z orzechów laskowych pomaga w regeneracji komórek skóry i wzmacnia naczynia włosowate.

Opinie

Napisz opinię

Olej z orzechów laskowych

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: