Witamina C SAP Zobacz większe

Witamina C SAP

Nazwa INCISodium Ascorbyl Phosphate

Stabilna forma witaminy C (kwasu L-askorbinowego), która nie ulega degradacji w kosmetykach zawierających wodę. Jako silny przeciwutleniacz chroni przed działaniem czynników powodujących stres oksydacyjny, w tym promieniowaniem UV. Jest niedrażniącym środkiem wybielającym, zmniejsza przebarwienia i plamy skórne. Łagodzi objawy trądziku.

Więcej szczegółów

10,72 zł

Więcej informacji

Witamina C jest jednym z kluczowych elementów odpowiedzialnych za ochronę skóry przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie jej niedobór powoduje mnożenie się defektów, które objawiają się przyspieszonym starzeniem, powiększaniem zmarszczek, powstawaniem plam starczych, rozwojem procesów chorobowych. Z tego też względu witamina C od zawsze była ważnym składnikiem kosmetyków. Niestety użycie witaminy C w postaci kwasu askorbinowego lewoskrętnego jest bardzo trudne, ponieważ czysta witamina C w kosmetykach szybko ulega rozkładowi.

Problem ten nie występuje w przypadku witaminy C SAP. Jest to fosforan sodowy askorbylu (L-Ascorbic acid, 2-(dihydrogen phosphate), trisodium salt), prowitamina witaminy C, która łatwo wnika w skórę i w niej przekształca się do czystej witaminy C. Wiele badań dotyczących działania miejscowego na skórę dowodzi, że składnik ten może być skuteczniejszy niż typowy kwas askorbinowy. Między innymi dowiedziono, że może skuteczniej zapobiegać oparzeniom słonecznym, jak również osłabiać działanie mutagenne promieniowania UV. Z tego względu jest pożądanym składnikiem produktów przed i po opalaniu. Zwykle stosuje się w stężeniu od 1 do 2%.

Wskaźnikiem stresu oksydacyjnego będącego wynikiem działania promieniowania UV jest nadtlenek skwalenu, który powstaje w wyniku utlenienia znajdującego się w skórze skwalenu. Zastosowanie witaminy C SAP w stężeniu 1% zmniejsza ten wskaźnik o 30% a jeszcze lepsze efekty otrzymuje się w połączeniu z witaminą E. Jak pokazują badania naukowe filtry przeciwsłoneczne redukują promieniowanie UV ale nie chronią przed reaktywnymi formami tlenu (ROS). Dopiero zastosowanie SAP przynosi efekt. Użycie standardowego filtra o wartości SPF 8 w połączeniu z 2,5% SAP i 2,5% witaminy E podnosiło odporność skóry na działanie ROS prawie o 50%.

SAP podobnie jak czysta witamina C posiada bardzo wysoką zdolność ograniczania stresu oksydacyjnego, postrzeganego jako jeden z największych czynników starzenia się komórek i powstawania zmian degeneracyjnych. Użyty w kosmetykach neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza ilość uszkodzeń powstających w wyniku ich działania. W efekcie spowalnia starzenie się skóry i tworzenie zmarszczek. Zazwyczaj dla tego działania stosuje się w stężeniu 0,2 – 2%.

Znacznie zwiększa także wytwarzanie kolagenu w fibroblastach, co prowadzi do poprawy ogólnego wyglądu skóry. W badaniu z zastosowaniem witaminy C SAP w stężeniu 3% wyraźnie zmniejszyła się szorstkość skóry i zmniejszyły się pojawiające się zmarszczki.

Witamina C SAP jest skuteczna jako środek rozjaśniający skórę i może być wykorzystywana w leczeniu plam starczych. Plamy starcze pojawiają się z powodu nadprodukcji melaniny w skórze. Są one jednym z widocznych oznak starzenia się skóry. SAP zmniejsza produkcję melaniny i rozjaśnia istniejące plamy, piegi i przebarwienia zmniejszając ich widoczność. W celu zmniejszania przebarwień oraz dla rozjaśnienia skóry stosuje się w stężeniu 3% lub większym, w razie potrzeby.

Ta forma witaminy C okazała się skuteczna w terapii trądziku. Trądzik jest najczęstszą chorobą zapalną skóry, dotykającą głównie osoby młode. Jakkolwiek przyjmuje się, że istotnym czynnikiem są uwarunkowania genetyczne i zmiany hormonalne, to jednak główną rolę w zaognianiu przebiegu choroby odgrywają bakterie beztlenowe, które są obecne w dużych ilościach w ujściach gruczołów łojowych. Bakterie te powodują hydrolizę trójglicerydów łoju do powodujących podrażnienia wolnych kwasów tłuszczowych. W wyniku działania bakterii i utleniania się łoju dochodzi do nadmiernego rogowacenie ujść mieszków włosowych, zatykania się gruczołów łojowych i rozszerzania się procesów zapalnych, co w efekcie może doprowadzić do powstawania szpecących blizn.

Już w stężeniu 1% likwiduje proprionibacterium acnes, bakterii odpowiedzialnych za rozwój trądziku. Dodatkowo SAP zmniejsza ilość produkowanego sebum oraz zmniejsza utlenianie łoju o ponad 40% zapobiegając czopowaniu się ujść gruczołów łojowych i tworzeniu się stanów zapalnych.

W jednym z badań klinicznych trwających 12 tygodni, w którym zastosowano SAP w stężeniu 5% skuteczność tej formy witaminy C w terapii została oceniona lepiej niż standardowe terapie stosowane w leczeniu trądziku. Niebagatelną zaletą stosowania SAP jest brak skutków ubocznych, co sprawia, że witamina C jest szczególnie atrakcyjna do zastosowania w produktach kosmetycznych.

Witamina C SAP potrafi również powstrzymać rozwój innych mikroorganizmów, na przykład odpowiedzialnych za przykry zapach, zwłaszcza pod pachami i stóp. Nieprzyjemny zapach powstaje w wyniku trawienia przez mikroorganizmy wydzieliny gruczołów potowych. Zastosowanie witaminy C SAP pozwala osiągnąć długotrwały efekt. Użycie preparatu zawierającego 0,2% SAP jeszcze po 8 godzinach od aplikacji redukowało przykry zapach aż o 40%.

Witamina C jest również skuteczna w zwalczaniu próchnicy zębów, ale jej zastosowanie w pastach do zębów było niemożliwe z uwagi na niską stabilność. Stało się to możliwe dopiero za sprawą SAP. W badaniach in vitro zastosowanie SAP stężeniu wynoszącym 0,1% skutecznie hamowało rozwój bakterii Streptococcus mutans.

Jako przeciwutleniacz witamina C SAP może być wykorzystana również do ochrony włosów przed szkodliwym działaniem UV. Już prosty tonik zawierający 0,5% SAP skutecznie chroni włosy przed utratą koloru wskutek ekspozycji na promieniowanie UV.

Zalecenia dotyczące stosowania: Składnik może być dodawany bezpośrednio do produktów w postaci proszku. W razie potrzeby można wstępnie rozrobić w małej ilości destylowanej wody. Dodawać w temperaturze poniżej 40°C. Najlepszą stabilność uzyskuje się przy wartości pH ok. 7. Zaleca się stosowanie środków chelatujących dla zabezpieczenia przed jonami metali ciężkich (np. glukono delta laktonu).

Przeznaczenie: Produkty do opalania i przeciwsłoneczne, produkty do pielęgnacji skóry, produkty do pielęgnacji włosów, produkty do higieny jamy ustnej.

Zalecane użycie: 0,5 – 5%

Postać: Biały proszek, łatwo rozpuszczalny w wodzie.

Przechowywanie: Należy chronić przed wilgocią, wysoką temperaturą i silnym światłem. Przechowywać w szczelnym opakowaniu najlepiej w temperaturze poniżej 20°C. Produkt przechowywany we właściwych warunkach będzie zdatny do użycia co najmniej 24 miesiące.

Opinie

Napisz opinię

Witamina C SAP

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: