Dimetikon (Dimethicone 1000) Zobacz większe

Alkil benzoesanu C12-15

4,97 zł

Więcej informacji

Alkil benzoesanu C12-15 jest estrem kwasu benzoesowego i alkoholu C12-15. Jest estrem o niskim ciężarze cząsteczkowym i z tego powodu jest bardzo rzadką cieczą. Posiada też większą rozpuszczalność w wodzie. Otrzymywany jest syntetycznie, ale również występuje naturalnie w przyrodzie.

Jest to wszechstronna substancja zmiękczająca, która nadaje skórze miękkość, elastyczność i gładkość. Powoduje, że kremy, olejki i inne kosmetyki są lekkie, mniej tłuste i łatwo się aplikują na skórę. Z tego względu może wydatnie poprawić preparaty zawierające dużą ilość ciężkich olejów. Poprawia właściwości preparatów przeciwsłonecznych i do opalania, jest skutecznym rozpuszczalnikiem dla filtrów ochronnych. Zapobiega wybielaniu skóry przez składniki aktywne zapobiegające poceniu się. C12-15 alkil benzoesanu używany jest również w kosmetyce kolorowej jako środek zwilżający do proszków i podkładów mineralnych.

Nazwa wg INCI: C12-15 Alkyl Benzoate
Postać: Przezroczysta, klarowna, bardzo rzadka ciecz, bez zapachu.
Zastosowanie: Może być dodany zarówno do gotowego produktu, jak i w trakcie jego przygotowywania (do fazy olejowej). Typowe dozowanie 1% - 30%.
Przeznaczenie: Lotiony, kremy, produkty do opalania i przeciwsłoneczne, kosmetyki kolorowe.

Opinie

Napisz opinię

Alkil benzoesanu C12-15

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: