Olejek cytronelowy (Cymbopogon Winterianus) Zobacz większe

Olejek cytronelowy (Cymbopogon Winterianus)

Naturalny, 100% olejek eteryczny cytronelowy destylowany z trawy palczatki cytronelowej, gatunku Cymbopogon winterianus. Ten rodzaj olejku cytronelowego, zwany jawajskim jest uznawany za najlepszą odmianę tego olejku. Znany jest przede wszystkim jako naturalny i bezpieczny środek odstraszający owady. Ma cenne właściwości lecznicze, jest popularnym składnikiem kosmetyków i jednym z najczęściej stosowanych w aromaterapii olejków eterycznych.

Więcej szczegółów

7,83 zł

Więcej informacji

Olejek cytronelowy występuje w dwóch odmianach: cejlońskiej i jawajskiej, w zależności od gatunku trawy z jakiego jest wytwarzany. Odmiana jawajska destylowana jest z palczatki Cymbopogon nardus pochodzącej z Cejlonu, natomiast odmiana jawajska z Cymbopogon winterianus, która jako osobny gatunek istnieje od XIX w. i uprawiana była głównie na Jawie, w Indonezji. Olejki z obu gatunków zawierają ponad 80 związków aktywnych, ale nieco różnią się składem. Głównymi składnikami są geraniol, cytronelal i cytronelol. Bardziej ceniony jest olejek odmiany jawajskiej.

Podstawowe właściwości:

Olejek cytronelowy znany jest przede wszystkim jako środek odstraszający komary. Jednakże ma on również wiele innych przydatnych właściwości. Tradycyjne zastosowanie olejku cytronelowego obejmuje leczenie gorączki, problemów menstruacyjnych, dolegliwości przewodu pokarmowego, w szczególności spowodowanych pasożytami (ma działanie odrobaczające).

Olejek cytronelowy jest polecany w postaci okładów w chorobach zapalnych i reumatycznych. Posiada właściwości rozgrzewające, rozszerza naczynia włosowate i zwiększa mikrokrążenie krwi. Może to być pomocne w różnorodnych dolegliwościach ze strony stawów i mięśni, ale również w przypadku aplikacji do korekty figury i walki z cellulitem. Olejek cytronelowy jest skutecznym środkiem antyseptycznym, przeciwgrzybicznym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Pomocny jest również w przypadku problemów psychicznych. Jego połączenie z olejkiem cytrynowym daje jeszcze większy efekt rozjaśnienia umysłu.

Olejek cytronelowy jest wykorzystywany do produkcji różnych związków chemicznych mających zastosowanie w przemyśle chemicznym, spożywczym, kosmetyce, farmacji. Jest popularnym składnikiem środków do pielęgnacji ciała, kosmetyków, mydła.

Używany jest do odświeżania pomieszczeń i usuwania przykrych zapachów (w nadmiarze może być jednak nieznośny). Jest też jednym z najskuteczniejszych naturalnych środków odstraszających na komary i kleszcze. Według badań wykazuje się dobrą skutecznością w stężeniu od 0,05 – do 15%. Tworząc naturalny środek odstraszający owady polecamy łączenie olejku cytronelowego z innymi olejkami eterycznymi. To pozwoli w szczególności uzyskać mieszankę o przyjemniejszym zapachu. Mogą to być takie olejki jak: mięta pieprzowa, eukaliptus, cedr, geranium, lawenda. Dobrze dobrana mieszanka może nie tylko skutecznie odstraszać owady ale również będzie mieć wspaniałe właściwości łagodzące ukąszenia, stłuczenia czy poparzenia parzącymi roślinami lub słońcem. Przy tworzeniu naturalnych repelentów na bazie olejków eterycznych należy pamiętać, że olejki eteryczne mogą uczulać. Zawsze należy je odpowiednio rozcieńczyć, np. przy użyciu oleju migdałowego, alkoholu glikolowego lub innego rozcieńczalnika.

Uwaga! Olejku cytronelowego nie należy stosować wewnętrznie.

Polecane olejki do mieszanek z olejkiem trawy cytronelowej: Dobrze komponuje się z większością olejków, ale najlepiej pasuje: bergamotka, gorzka pomarańcza, cedr, geranium, cytryna, pomarańcza, lawenda, sosna.

Dokumenty do pobrania

Citronella MSDS EN

Karta charakterystyki dla olejku cytronelowego, wersja EN (English)

Pobierz

Opinie

Napisz opinię

Olejek cytronelowy (Cymbopogon Winterianus)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: