Ekstrakt z rozmarynu (antyoksydant) Zobacz większe

Ekstrakt z rozmarynu (antyoksydant)

Nazwa INCIHelianthus annuus (Sunflower) Seed Oil, Rosemarinus officinalis (Rosemary) Leaf Extract

Brak produktu w magazynie

9,98 zł

Więcej informacji

Rozmaryn, w łacinie nazywany „rosą morza” od dawna używany był do odpędzania złych duchów, jako przyprawa i ważne lekarstwo. W medycynie stosowany był jako środek przeciwreumatyczny, na oparzenia i wrzody, a także w chorobach układu krążenia, nerwowego, dla pobudzenia wzrostu włosów, jako środek moczopędny i zmniejszający ból nerek (np. w kamicy nerkowej).

W ostatnim czasie odkryto bardzo silne właściwości przeciwutleniające ekstraktów z rozmarynu. Badania wskazują, że związki aktywne rozmarynu mogą chronić mózg przed działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko udaru i chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera, Parkinsona, Lou Gehriga. Najważniejszymi związkami aktywnymi rozmarynu są rozpuszczalne w tłuszczach kwas karnozowy i karnozol, które w 90% decydują o właściwościach antyoksydacyjnych ekstraktu.

W innych badaniach wykazano, że antyoksydanty rozmarynu chronią poszczególne elementy komórek skóry, w tym białka, co może zapobiegać uszkodzeniom i starzeniu się skóry w związku z wiekiem i różnymi czynnikami, tak zewnętrznymi jak i wewnętrznymi. Rozmaryn wzmacnia również naczynia włosowate skóry, polepsza przepływ krwi, przeciwdziała arteriosklerozie i zapobiega obrzękom.

Wyciąg oprócz kosmetycznych i leczniczych właściwości doskonale nadaje się do przedłużania trwałości kosmetyków, soków, napojów i innych produktów kosmetycznych ze względu na silne przeciwutleniające i przeciwbakteryjne działanie. Może być stosowany w miejsce konserwantów, chroniąc produkty przed psuciem.

Zastosowanie

Ekstrakt z rozmarynu ma postać ciemnobrązowej gęstej cieczy, o mocnym charakterystycznym dla rozmarynu zapachu. Zawiera nie mniej niż 8% kwasu karnozowego. Rozpuszcza się tłuszczach i alkoholu. Nierozpuszczalny w wodzie.

Do niedawna był w zasadzie zalecany tylko jako środek konserwujący. Jednak szybko rosnącą popularność zawdzięcza nie temu, lecz rewelacyjnym właściwościom terapeutycznym i kosmetycznym.

Ponieważ ekstrakt rozpuszcza się w tłuszczach najprostszym zastosowaniem jest użycie go w olejkach do ciała, jako środek gojący, zmniejszający obrzęki, odmładzający, poprawiający przepływ krwi w skórze i odprowadzanie toksyn, zmniejszający ból mięśni i stawów. W olejkach i innych produktach na włosy może służyć do wzmocnienia włosów, jako środek zapobiegający wypadaniu i siwieniu włosów.

Może być również stosowany w masłach, kremach, balsamach i innych kosmetykach na bazie oleju lub emulsji.

Zalecane dawkowanie: 0,05 do 0,4% (1 – 8 kropli na 100 ml).

Dokumenty do pobrania

Rosemary Antioxidant Extract MSD

Karta charakterystyki dla ekstraktu z rozmarynu wersja EN (angielska)

Pobierz

Opinie

Napisz opinię

Ekstrakt z rozmarynu (antyoksydant)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: