Glikol propylenowy EP/USP Zobacz większe

Glikol propylenowy EP/USP

Nazwa INCIPropylene Glycol

Glikol propylenowy, jakość zgodna z normami Farmakopei Europejskiej (EP) i Farmakopei Amerykańskiej (USP). Popularny składnik kosmetyków, leków i w produkcji żywności.

Więcej szczegółów

4,75 zł

Więcej informacji

Glikol propylenowy jest organicznym związkiem należącym do alkoholi. Jest bezbarwną, oleistą, lepką cieczą, bez zapachu i słodkim smaku. Jest szeroko stosowany w medycynie, kosmetykach, przemyśle spożywczym i chemicznym.

Glikol propylenowy jest skutecznym środkiem utrzymującym wilgoć, jest silnie higroskopijny, dzięki czemu zapobiega wysuszaniu kosmetyków a także zapobiega utracie wody przez skórę. Z tego względu świetnie sprawdza się na przykład w maskach.

Jest powszechnie stosowany do otrzymywania wyciągów roślinnych. Po tym względem znacznie przewyższa glicerynę i wiele innych rozpuszczalników, pozwalając na skuteczną ekstrakcję z ziół szerokiego spektrum składników aktywnych.

Glikol propylenowy może być stosowany również jako emulgator, w celu poprawy konsystencji i smarowności kosmetyków. Zastosowany w preparatach kosmetycznych poprawia rozpuszczalność innych składników, zwiększa penetrację i dostępność dla skóry substancji aktywnych. Zwiększa więc skuteczność działania kosmetyków. Posiada również właściwości konserwujące.

Sposób użycia: Dodawać do fazy wodnej, typowe dozowanie 1 – 8%.

Opinie

Napisz opinię

Glikol propylenowy EP/USP

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: