Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Kationowy proszek emulgujący na zimno Zobacz większe

Kationowy proszek emulgujący na zimno

Nazwa INCICetearyl Alcohol & Behentrimonium Chloride & Polyquaternium 37

Kationowy emulgator w proszku o specjalnej opatentowanej formule. Działa na zimno, nie trzeba podgrzewać. Luksusowy krem do twarzy lub odżywkę do włosów zrobisz w 10 minut nawet jeśli nie masz doświadczenia w robieniu kosmetyków. Niezwykle wszechstronny, skuteczny w szerokim zakresie pH, dla każdego typu skóry, idealny zarówno do kosmetyków dla dzieci, jak i osób ze skórą dojrzałą.

Więcej szczegółów

14,61 zł

16,42 zł

Więcej informacji

Specjalny emulgator, który umożliwia tworzenie kremów na zimno. Nie musisz podgrzewać składników, wystarczy połączyć wszystkie razem, dodać nasz emulgator, zmiksować – i kosmetyk gotowy. Wreszcie możesz tworzyć kremy z użyciem wrażliwych na ciepło olejów i składników aktywnych, bez obawy, że w trakcie przygotowywania kosmetyku mogłyby stracić swoją aktywność. Jest to wyśmienity emulgator dla naturalnych kosmetyków na bazie naturalnych składników.

Nie musisz martwić się o właściwe pH. Emulgator działa skutecznie w szeroki zakresie pH (2 - 9). Dzięki temu umożliwia tworzenie stabilnych emulsji z kwasami lub składnikami aktywnymi, które wymagają kwaśnego środowiska.

Ponieważ jest to środek kationowy bardzo dobrze sprawdzi się również w produktach do pielęgnacji włosów. Kationowy emulgator sprawia, że składniki aktywne łatwiej wnikają do włosów, wzmacnia włosy i sprzyja ich regeneracji.

Nie musisz używać żadnego innego emulgatora by otrzymać emulsję o doskonałych właściwościach, która daje wspaniałe odczucie na skórze.

Używając tego składnika możesz ulepszyć inne kosmetyki zrobione przy użyciu innych emulgatorów. Za pomocą proszku emulgującego poprawisz ich reologię, sensorykę, stabilność i inne właściwości.

Częstym problemem, z którym nie radzą sobie osoby robiące kosmetyki w domu jest to, że nawet jeśli użyją mało oleju krem sprawia wrażenie tłustego albo brakuje mu tego aksamitnego uczucia charakterystycznego dla markowych produktów. Teraz ten problem przestaje istnieć, możesz użyć więcej oleju lub masła a kosmetyk nie będzie sprawiał wrażenia zbyt tłustego.

Wiele osób boi się robić kremy przygotowując samodzielnie emulsję przy użyciu dostępnych emulgatorów, bo to co zrobią często dalekie jest od oczekiwań. Swoje kosmetyki robią więc na bazie lanoliny, różnych baz aptecznych (o ile uda im się takie zdobyć), albo na bazie tanich kremów, które udoskonalają. Używając jednak naszego specjalnego emulgatora każdy, kto potrafi obsługiwać blender bez specjalnego wysiłku zrobi krem, który będzie nie do odróżnienia od najlepszych kosmetyków z górnej półki.

Kationowego proszku emulgującego można użyć we wszystkich preparatach do pielęgnacji ciała i włosów na bazie emulsji, w tym kremów, lotionów, płynów, żeli, szamponów, odżywek do włosów i innych.

Sposób użycia

By otrzymać gotowy kosmetyk wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu, dodać proszek emulgujący i zmiksować. Ale najlepiej procedurę wykonaj w trzech krokach, ponieważ będziesz mieć większą kontrolę nad ostatecznym efektem:

  1. Wlej do naczynia wodę destylowaną i dodaj proszek emulgujący. Dokładnie zmiksuj aż do uzyskania jednolitej kremowej emulsji. Im więcej użyjesz proszku, tym emulsja będzie bardziej gęsta. Do tego zadania bardzo dobrze nadaje się blender. Nie polecamy miniaturowych spieniaczy do śmietanki do kawy, bo te jak sama nazwa wskazuje nadają się tworzenia bąbelków w mleku a tu potrzeba mieszaninę dokładnie zmiksować.
  2. Miksując dodawaj olej.
  3. Dodaj składniki aktywne. W razie potrzeby, by kosmetyk był bardziej wodnisty możesz dodać wody. Dodaj konserwant i ewentualnie zapach.

I to wszystko, kosmetyk gotowy. Pozostaje przełożyć do docelowego opakowania i używać.

Uwagi

  • Zamiast wody destylowanej możesz użyć naparu ziołowego lub wody kwiatowej. Wody nie należy podgrzewać, powinna mieć temperaturę pokojową, podobnie jak pozostałe składniki.
  • Jeżeli w recepturze kosmetyku ma być masło, które jest w formie stałej należy je podgrzać i roztopić. Roztopione zmieszać z olejem lub samo dodawać po trochu do emulsji w trakcie miksowania.
  • Jeżeli kosmetyk będzie miał odczyn kwaśny i będzie dość szybko zużyty w zasadzie możesz nie dodawać do niego konserwantu. Proszek emulgujący wykazuje się pewnym działaniem przeciwbakteryjnym co przy niskim pH może być wystarczające. W razie potrzeby można użyć 0,5 – 1,5% konserwantu. Zawsze zalecamy upewnić się, np. poprzez wykonanie testów, że kosmetyk jest wystarczająco odporny na zakażenie mikrobiologiczne.

Zalecane dawkowanie: 0,5 – 10%

Postać: Biały proszek, bez zapachu.

Opinie

Napisz opinię

Kationowy proszek emulgujący na zimno

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: