0
0 Koszyk (Pusty)
Naturalny wosk sojowy do świec w pojemnikach, świec do masażu, wosk sojowy do kosmetyków

Naturalny wosk sojowy do świec, świec do masażu, kosmetyków E1 (wolny od GMO)

15,64 zł

Przedstawiamy wosk sojowy, który nie jest wytwarzany z soi GMO, jest bardzo dobrej jakości, a mimo to nie kosztuje więcej niż popularne sojowe woski amerykańskie. Ten wosk produkowany jest w Europie i można go używać, podobnie jak wosk C3 do świec zalewanych, świec do masażu, mydła, kosmetyków i innych zastosowań. Polecamy do wypróbowania.

Wybierz
W magazynie

Bardzo dobrej jakości wosk sojowy, wytwarzany z soi nie modyfikowanej genetycznie. Produkt w 100% roślinny, nie zawiera żadnych dodatków. Idealny do świec zalewanych (w pojemnikach), wosków zapachowych i świec do masażu. Może być także używany jako składnik mydła i kosmetyków - kremów, balsamów do ciała, produktów do ust, itp. Zapewnia czyste spalanie, bez nieprzyjemnego zapachu. Dlatego jest odpowiednim woskiem do świec przeznaczonych do wnętrz. Wosk łatwo się barwi. Mogą być również dodawane do niego olejki zapachowe i eteryczne.

Charakteryzuje się doskonałą przyczepnością do ścianek naczynia i bardzo niskim skurczem. Jest wdzięcznym materiałem do łatwego tworzenia luksusowych świec, zapewniając aksamitną i idealnie gładką powierzchnię.

Wosk można używać jak jest, w stanie niezmienionym. Ale można także zmodyfikować jego parametry dodając różne dodatki. Na przykład dodając kwas stearynowy można zwiększyć twardość i temperaturę topnienia.

Temperatura topnienia wosku wynosi ok. 50 st. C. Przed zalaniem świec wosk należy podgrzać do wyższej temperatury, nie powinna ona jednak przekroczyć 90°C. Chwilowe przekroczenie tej temperatury nie jest szkodliwe, ale w dłuższym czasie może spowodować żółknięcie wosku. Barwniki dodaje się w temperaturze 70-90°C. Natomiast zapachy należy dodawać w temperaturze ok. 60°C lub niższej by zminimalizować straty. Do wosku można dodać maksymalnie do 12% olejków zapachowych lub eterycznych.

Świece zalewa się woskiem o niskiej temperaturze, co gwarantuje idealnie gładką i jedwabistą powierzchnię. Jednak temperatura wosku powinna być na tyle wysoka by po zalaniu pojemnika cały wosk był w stanie płynnym. Do wosku sojowego należy używać knotów bawełnianych. Nie nadają się knoty papierowe i knoty z rdzeniem papierowym. Gotowe świece należy odstawić do odstania na 24, lub jeszcze lepiej 48 godzin. Po tym czasie osiągają najlepsze właściwości.

Specyfikacja

Nazwa INCI
Hydrogenated Soybean Oil
Numer CAS
8016-70-4
Numer WE (EINECS)
232-410-2