Olej arganowy eko Zobacz większe

Olej arganowy nierafinowany eko bez zapachu

Nazwa INCIArgania Spinosa Kernel Oil
Numer CAS223747-87-3
Liczba kwasowa1.4
Liczba nadtlenkowa0.2

Olej arganowy posiada niezwykłą zdolność do odżywiania, nawilżania i poprawy elastyczności skóry. Może być skuteczny w leczeniu suchej skóry, wyprysku, łuszczycy, trądziku i opalonej skóry. Jest dobrym wyborem dla skóry dojrzałej. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli jest silnym antyoksydantem, posiada właściwości przeciwzapalne, co czyni go dobrym składnikiem powodującym zmniejszenie obrzęku i łagodzącym ból mięśni.

Organiczny olej arganowy, czysty, bez dodatków, tłoczny na zimno, nierafinowany, bez zapachu (deodoryzowany).

Więcej szczegółów

9,84 zł

Więcej informacji

Olej arganowy otrzymywany jest z arganii żelaznej (drzewa arganowego), długowiecznych drzew występujących w Maroku. Drzewa te są doskonale przystosowane do trudnych, pustynnych warunków. Rozbudowany system korzeniowy arganii może sięgać nawet 35 metrów w głąb ziemi, spełnia dodatkowo ważną funkcję zabezpieczenia gleby przed erozją. Argania występuje na niewielkim obszarze i jeszcze zaczyna owocować dopiero w wieku 30 – 50 lat. Dlatego olej arganowy jest jednym z najrzadszych olejów na świecie.

Niestety populacja tych drzew ciągle maleje, co przy rosnącym zapotrzebowaniu w przyszłości nieuchronnie może powodować szybki wzrost cen oleju.

Owoce arganii wyglądem przypominają oliwki, ale są od nich większe. Wewnątrz owoców znajdują się nasiona w bardzo twardej łupinie. Owoce na początku są koloru zielonego, gdy dojrzeją żółte, następnie ulegają wysuszeniu i zmieniają kolor na czerwono-brązowy. W takim stanie nadają się wyrobu oleju.

Olej arganowy jest cenionym kosmetykiem, głównie z powodu właściwości odżywczych, nawilżających, kojących, regenerujących, przeciwutleniających i właściwości restrukturyzacji. Odbudowuje warstwę ochronną skóry, zwiększa odżywienie komórek skóry i przeciwdziała starzeniu się. Bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, sterole, polifenole, witaminę E, peptydy i przeciwutleniacze.

Skuteczny jest w różnorodnych problemach dotyczących skóry i włosów, takich jak: egzema, łuszczyca, wypadanie włosów, skóra odwodniona, starzenie się skóry, trądzik, skóra spierzchnięta, oparzenia, podrażnienia, blizny, rozstępy, zaczerwienienie, problemy z paznokciami, bóle stawów, itp.

Olej może być stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi olejami. Używany jest w olejkach do masażu, zabiegach kosmetycznych, jako składnik kremów przeciwstarzeniowych, do produkcji mydła, szamponów. Włosom nadaje lśniący i zdrowy wygląd. Stosując na ciało i twarz należy niewielką ilość rozprowadzić kolistymi ruchami do całkowitego wchłonięcia. W przypadku włosów nanosimy olej na włosy na 30 minut przed myciem. Dla ochrony włosów przed słońcem lub chlorem w wodzie na basenie należy kilka kropli oleju wmasować dokładnie we włosy.

Nasz olej arganowy jest czystym olejem, bez żadnych dodatków. Jest olejem najwyższej jakości, nadaje się także do zastosowania w farmaceutykach i do bezpośredniego spożycia.

Olej arganowy jest dość trwały. Przechowywany w odpowiednich warunkach może zachować świeżość nawet ponad 2 lata. Nie ma potrzeby trzymać oleju w lodówce. Odpowiednia temperatura to 10 – 25 st. C. Natomiast ważne jest by minimalizować dostęp powietrza do oleju i nie wystawiać go na bezpośrednie światło.

Certyfikowany przez: Soil Association

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Olej arganowy nierafinowany eko bez zapachu

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: