Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Olej cacay (kakai) Zobacz większe

Olej cacay (kakai)

Nazwa INCICaryodendron Orinocense Seed Oil

Olej cacay (kakai) jest najnowszym odkryciem w kosmetyce przeciwstarzeniowej. Przypisuje mu się skuteczną redukcję zmarszczek i niedoskonałości cery. Jest składnikiem drogich kremów przeciwstarzeniowych, które wśród gwiazd Hollywood sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Hit ostatnich targów w Bolonii i Paryżu, który teraz jest dostępny także w Zielonym Klubie.

Więcej szczegółów

16,26 zł

18,27 zł

Więcej informacji

Cacay (Caryodendron orinocense) jest drzewem, które naturalnie występuje w tropikach wzdłuż wschodniego podnóża Andów, w Kolumbii, Wenezueli, Ekwadoru i Peru. Jeszcze do niedawna drzewa te były powszechnie wycinane z przeznaczeniem na opał a ich owocami opasano trzodę. To doprowadziło do sytuacji, że gatunek został mocno przetrzebiony. Sytuacja diametralnie się zmieniła, gdy przed paroma laty koncerny kosmetyczne dostrzegły w oleju z nasion cacay wielki potencjał do walki z oznakami starzenia się skóry. Z dnia na dzień olej ten stał się koniecznym składnikiem najlepszych kremów anti-aging, które sprzedają się w cenie 200 dolarów za słoiczek 30 ml.

Nie dość, że doprowadziło to do zaprzestania wycinki i sadzenia nowych drzew, to jeszcze cacay może być ważnym źródłem dochodu dla chłopów, szczególnie w biednych rejonach Kolumbii i innych krajów Ameryki Łacińskiej, gdzie dotychczas jedyną alternatywą była praca dla karteli narkotykowych.

Nadal jednak ilość drzew jest zbyt niska by zaspokoić zapotrzebowanie dlatego ceny tego oleju są dość wysokie. W USA w sprzedaży internetowej 30 ml tego oleju kosztuje 30 - 40 dolarów, a i tak według danych Amazon jego sprzedaż wzrosła w ostatnim czasie o 9 tysięcy procent!

Olej tłoczony z nasion cacay (zwanych także orzechami) jest bogaty w witaminę F, tokoferole i naturalny retinol, którego zawiera trzykrotnie więcej niż olej z dzikiej róży. Wyróżnia się wysokim stężeniem przeciwutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Charakteryzuje się bardzo dobrymi zdolnościami penetracyjnymi i łatwo wnika w skórę. Jest lekki i nie pozostawia tłustych plam. Jedyną jego wadą jest orzechowy zapach, na szczęście dość łagodny i szybko znika.

Od dawna znany był tubylcom, którzy używali go do leczenia oparzeń, ran i chorób skóry. Jest skutecznym środkiem anti-aging. Redukuje zmarszczki mimiczne, bruzdy, rozstępy i blizny. Stymuluje regenerację komórek, zmniejsza plamy i inne defekty cery, poprawia elastyczność i jędrność skóry, przywraca blask i naturalny koloryt. Skuteczność oleju w redukcji zmarszczek została potwierdzona między innymi badaniami przeprowadzonymi w Niemczech. Systematyczne stosowanie oleju po 4 tygodniach dało efekt w postaci zmniejszenia zmarszczek o 45%.

Nasz olej pochodzi z Kolumbii, jest tłoczony na zimno, nierafinowany, czysty, bez żadnych dodatków. Jak na olej nierafinowany jest wyjątkowo odporny na jełczenie, pomimo, że w większości zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo cenne, ale niestety nietrwałe. Może być przechowywany nawet 2 lata. By cieszyć się doskonałą świeżością jak najdłużej, podobnie jak w przypadku innych olejów, należy starać się do minimum zmniejszyć kontakt z powietrzem i przechowywać w ciemnym miejscu. Trzymanie w chłodziarce nie jest konieczne, aczkolwiek temperatura poniżej 20°C sprzyja każdemu olejowi.

Opinie

Napisz opinię

Olej cacay (kakai)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: