Olej czereśniowy Zobacz większe

Olej czereśniowy

Nazwa INCIPrunus avium (Cherry) Kernel Oil
TypTłoczony na zimno, rafinowany
Liczba zmydlania192

Olej z pestek czereśni tłoczony na zimno, rafinowany. Olej bardzo podobny do oleju ze słodkich migdałów, ale mniej tłusty i o korzystniejszych właściwościach prozdrowotnych i w pielęgnacji skóry. Głównie za sprawą unikalnego wielonienasyconego kwasu alfa-oleostearynowego.

Więcej szczegółów

6,26 zł

Więcej informacji

Olej z pestek czereśni dostępny na polskim rynku powszechnie nazywany jest olejem wiśniowym. Być może brak w tym logiki, ale olej pochodzi praktycznie w całości z importu a w języku angielskim zarówno wiśnie jak i czereśnie nazywane są tak samo (cherry). A dla nas cherry to wiśnie. By mieć pewność można sprawdzić nazwę łacińską (dla wiśni Prunus cerasus, natomiast czereśni Prunus avium). Aczkolwiek dokładność w nazewnictwie nie ma istotnego znaczenia, ponieważ niezależnie czy olej jest z wiśni, czy czereśni ma dokładnie taki sam skład i właściwości.

Czereśnia (Prunus avium), pomimo odrębnej nazwy zwyczajowej jest gatunkiem wiśni o słodkich owocach. Olej z pestek czereśni jest olejem jadalnym o wysokich właściwościach prozdrowotnych (można go używać w kuchni). Podobny do oleju ze słodkich migdałów, z wysoką zawartością dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie oleinowego i linolowego. Ma jednak od niego korzystniejsze właściwości, dzięki rzadko spotykanemu połączeniu trójglicerydów. Zawiera unikalny wielonienasycony kwas tłuszczowy alfa-oleostearynowy (8 – 10%). Składnik ten poprawia metabolizm komórek, zmniejsza ból i stymuluje mechanizmy przeciwzapalne w naskórku. Odgrywa ważną rolę w produkcji prostaglandyn, które są niezbędnym czynnikiem dla zdrowia i kondycji skóry. Ponadto zawiera naturalne przeciwutleniacze, w tym flawonoidy, witaminę E w postaci alfa, delta i gamma tokoferolu, witaminę A i witaminy z grupy B.

Olej czereśniowy wykazuje się działaniem ochronnym wobec promieniowania UV. Redukuje drobne linie i zmarszczki, wspomaga syntezę kolagenu i regenerację komórek naskórka, co czyni go idealnym dodatkiem do aplikacji antycellulitowych i przeciwstarzeniowych. Ma bardzo dobre właściwości penetrujące, jest lekki i mniej tłusty niż olej ze słodkich migdałów. Co czyni go bardziej odpowiednim do zabiegów na ciało i włosy.

Olej jest lekki i dobrze się wchłania, działa zmiękczająco i kojąco, świetnie się czuje na skórze. Jest polecany do cery suchej, delikatnej, podrażnionej, wymagającej nawilżenia, delikatnych okolic oczu. Doskonały jako nawilżający balsam do ust, składnik balsamów i maseł do ciała, soli i olejków do kąpieli, peelingów cukrowych. Bardzo dobry olej do masażu i aromaterapii.

Przechowywanie: Rzeczywisty termin przydatności do użycia zależy od warunków przechowywania. Przede wszystkim należy chronić przed silnym światłem, dostępem powietrza i wysoką temperaturą. Nie ma potrzeby przechowywania w lodówce.

Opinie

Napisz opinię

Olej czereśniowy

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: