Olej jojoba złoty Zobacz większe

Olej jojoba złoty

Nazwa INCISimmondsia Chinensis Oil

Złoty olej jojoba, tłoczony na zimno i nierafinowany. Niezwykle stabilny olej, odporny na jełczenie o doskonałej biozgodności z ludzką skórą. Jeden z najważniejszych olejów w kosmetyce.

Więcej szczegółów

10,96 zł

Więcej informacji

Złoty olej jojoba otrzymywany jest z nasion jojoby (Simmondsia chinensis), krzewu pochodzącego z południowej części Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Krzew jest odporny na suszę i wysokie temperatury. Rośnie dość powoli i pierwsze plony wydaje dopiero po 5 – 7 latach od posadzenia.

Olej jojoba jest zupełnie inny niż większość olei i ma też wyjątkowe właściwości. W zasadzie nie jest to olej, lecz płynny wosk, bowiem prawie w całości składa się z długołańcuchowych nienasyconych estrów woskowych. Zawiera tylko śladowe ilości trójglicerydów, dlatego jest olejem bardzo trwałym i nie jełczeje jak inne oleje.

Jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku w niezliczonej ilości kosmetyków stosowany był bardzo ceniony wówczas olej z kaszalota, który w ponad 90% składał się z estrów woskowych. Groziło to całkowitą zagładą wielorybów. Wówczas odkryty został olej jojoba i okazało się, że jest to również znacznie lepszy olej i korzystniejszy dla zdrowia ludzkiego niż olej wielorybi. Dzięki temu do dziś możemy podziwiać te piękne ssaki.

Unikalność oleju jojoba wynika z faktu, że jest on strukturalnie i chemicznie bardzo podobny do ludzkiego sebum, które również w dużej mierze składa się z estrów woskowych. To sprawia, że jest niezastąpionym składnikiem wielu produktów kosmetycznych i leczniczych.

Zawiera dużą ilość witaminy E, posiada właściwości regeneracyjne, nawilżające i przeciwzapalne. Przenika przez wszystkie warstwy skóry. Jest bardzo bezpiecznym i łagodnym olejem. Bez obaw może być stosowany przez osoby o wyjątkowo wrażliwej i skłonnej do podrażnień skórze. Nie zatyka porów, ma właściwości hipoalergiczne i przeciwbakteryjne. Dowiedziono również, że hamuje rozwój grzybów Candida albicans.

Stosowany systematycznie powoduje, że suche obszary staną się miękkie i elastyczne a skóra będzie miała piękny, zdrowy kolor. Jojoba używany jest do usuwania brodawek, leczenia trądziku, egzemy, łuszczycy, suchego łupieżu. Jest doskonałą odżywką do włosów, rozpuszcza sebum u nasady włosów i wzmacnia cebulki. Używany jest również do ochrony skóry przed słońcem (SPF 3 – 5). Jojoba należy zastosować na 10 minut przed wyjściem na słońce (Osoby o jasnej karnacji powinny dodatkowo zastosować kremy o wyższym faktorze). Może być również używany do demakijażu, w przypadku oparzeń słonecznych, odmrożeń, jako olejek do masażu i kąpieli lub jako środek dla łagodzenia podrażnień skóry po goleniu.

Olej jojoba ze względu na swoją specyfikę jest doskonałym nośnikiem dla składników rozpuszczanych w tłuszczach. Powszechnie wykorzystywany jest na przykład jako nośnik perfum, substancji bioaktywnych, do rozcieńczania olejów eterycznych.

Dokumenty do pobrania

Olej jojoba cofa

certyfikat jakości

Pobierz

Opinie

Napisz opinię

Olej jojoba złoty

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: