Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! olej krokoszowy szafranowy Zobacz większe

Olej krokoszowy (szafranowy) nierafinowany eko

Nazwa INCICarthamus Tinctorius (Safflower) Oil

Organiczny, tłoczony na zimno i nierafinowany olej z nasion krokosza barwierskiego, zwany również olejem szafranowym. Nasz olej jest gatunkiem oleju z wysoką zawartością kwasu linolowego (wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-6), dzięki czemu olej ten ma głęboko kojące i nawilżające właściwości.

Więcej szczegółów

6,11 zł

6,86 zł

Więcej informacji

Olej krokoszowy, zwany również olejem szafranowym otrzymywany jest z nasion krokosza barwierskiego, rośliny, która wyglądem przypomina oset, ale należy do tej samej rodziny co słonecznik. Człowiek wykorzystywał tą roślinę od tysięcy lat, kwiaty służyły do wyrobu barwników, natomiast z nasion wyrabiano olej. W starożytnym Egipcie prawo do uprawy krokosza miał jedynie faraon.

Olej z krokosza jest szczególnym olejem, bowiem spośród olei zawiera największe stężenie kwasu linolowego, oraz dużą dawkę witaminy E (ok. 34%).

Olej używany jest w przemyśle, w kuchni, w medycynie i kosmetyce. Olej ten może łagodzić objawy choroby wieńcowej, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Badania pokazały, że codziennie przyjmowanie doustnie łyżki oleju z krokosza barwierskiego zmniejszało stany zapalne, poprawiał się poziom cholesterolu, następowała redukcja tkanki tłuszczowej i wzrost masy mięśniowej, poprawiała się wrażliwość na insulinę u osób z cukrzycą typu 2.

W medycynie chińskiej olej z krokosza stosowany jest do ożywienia krwi i zmniejszenia bólu.

Olej krokoszowy jest najlepszym wyborem jeśli wymagany jest olej o dużych właściwościach nawilżających. Jest też jednym z najlepszych olejów do masażu. Charakteryzuje się lekką konsystencją, szybko się wchłania, nie zatyka porów. Odżywczo jest podobny do oliwy z oliwek, z tą różnicą, że ma bardzo dużą zawartość tłuszczów jednonienasyconych, prawie 75%.

Stosowany na skórę zmniejsza zmarszczki, sprawia, że skóra jest bardziej gładka, młodzieńcza, o zdrowym wyglądzie. Pomaga przy wyprysku, w stanach zapalnych i zaczerwienieniu. Jest cennym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych.

Jest również wyśmienitym olejem dla włosów, stosowany jako odżywka wzmacnia je i nadaje im jedwabistego połysku.

Może być stosowany samodzielnie bezpośrednio na skórę i włosy. Może być dodawany również jako składnik aktywny do innych produktów, zaleca się dodatek 3 – 10%.

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Olej krokoszowy (szafranowy) nierafinowany eko

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: