Olej marchwiowy Zobacz większe

Olej marchwiowy (macerat)

Nazwa INCIHelianthus Annuus Seed Oil & Beta-Carotene
Numer CAS8001-21-6, 7235-40-7
Gęstość względna0,918 g/ml

Naturalny wyciąg karotenów (prowitaminy A) z marchwi na bazie oleju słonecznikowego. Zawiera co najmniej 5% beta-karotenu. Olej marchewkowy jest lekkim olejem o pięknej pomarańczowo-czerwonej barwie. Najlepszy olej wspomagający opalanie, naturalny samoopalacz, jednocześnie chroni przed promieniowaniem UV, wolnymi rodnikami i łagodzi podrażnienia. Odświeża i regeneruje skórę, zmniejsza blizny i rozstępy, wygładza zmarszczki. Doskonale nadaje się do pielęgnacji delikatnych partii skóry, szczególnie wokół szyi i dekoltu.

Więcej szczegółów

4,60 zł

Więcej informacji

Marchew zwyczajna jest rośliną dwuletnią występującą dziko w całej Europie. Uprawiana była już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jeszcze w średniowieczu marchew uprawna nie różniła się od marchwi dzikiej i miała tak samo biały rozwidlony korzeń. Odmiany o stożkowatych korzeniach udało się wyhodować arabskim ogrodnikom ok. X wieku na terenie Azji Mniejszej i do Europy zostały przywiezione przez Maurów. Marchew o charakterystycznym pomarańczowym korzeniu pojawiła się dopiero XVIII wieku.

Już za czasów starożytnej Grecji uważana była za cenne lekarstwo wzmacniające żołądek. Marchew jest bardzo efektywnym lekiem na zaburzenia pokarmowe i biegunkę. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające jelita, moczopędne, a przede wszystkim jest wzmacniającym i skutecznym środkiem na anemię. Ponadto marchew jest uznaną pomocą dla oczu. Natomiast żucie marchewek po posiłku oczyszcza zęby, zapobiega krwawieniu z dziąseł i próchnicy zębów. Startą marchewkę podawano również dzieciom by wyeliminować owsiki.

Olej z marchwi jest oleistym ekstraktem wytwarzanym z korzeni marchwi. Jest bardzo cennym surowcem kosmetycznym przede wszystkim ze względu na dużą zawartość karotenoidów (prowitamina A). Głównymi karotenami występującymi w oleju są beta-karoten, alfa-karoten i gamma-karoten. Ponadto olej zawiera witaminy E, K, D oraz witaminę C, witaminy z grupy B, minerały a także niewielkie ilości olejków lotnych.

Karotenoidy oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy E i K charakteryzują się wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi co decyduje o ich skuteczności w ochronie komórek skóry przed toksycznym działaniem wolnych rodników. Są to wysoce efektywne środki przeciwutleniające, które chronią lipidy i błony komórkowe przed destabilizacją a tym samym zapobiegają degeneracji komórek i hamują procesy starzenia się skóry.

Olej marchwiowy jest typowym biologicznym filtrem fotoochronnym zapobiegającym szkodliwemu działaniu słońca i promieniowaniu UV. Pomaga osiągnąć zdrową, ładną opaleniznę wspomagając i przyspieszając opalanie.

Olej marchwiowy ma wysokie właściwości przeciwzapalne, zwiększa fizjologiczne funkcje skóry, stymuluje tworzenie się nowych komórek, korzystnie wspomaga system immunologiczny skóry, normalizuje wydzielanie sebum, przywraca skórze elastyczność oraz pomaga zachować miękkość i gładkość. Może być pomocny w wygładzaniu i zmniejszaniu blizn i rozstępów. Pozwala zmniejszyć suchość i swędzenie skóry.

Olej marchwiowy jest szczególnie korzystny dla skóry dojrzałej, suchej, zniszczonej, ze zmarszczkami lub skóry ze stanami zapalnymi. Idealnie nadaje się do zapobiegania oznakom starzenia się skóry wokół szyi i dekoltu. Korzystny dla suchych włosów. Zaleca się go stosować do odmładzania i regeneracji skóry, dla poprawienia jej tekstury, w leczeniu łuszczycy, egzemy, oparzeń, pęcherzy, blizn, w kremach do opalania i przeciwstarzeniowych.

Stosując olej marchwiowy do włosów lub ciała najlepiej go rozcieńczyć w innym oleju, gdyż z powodu intensywnego koloru może plamić. W mieszankach do masażu zaleca się używać w stężeniu ok. 10%, do opalania 50 – 100%, do pielęgnacji twarzy 10-30%.

Olej używany jest również do barwienia kremów, mydła i innych produktów, nadając im pięknego żółto-słonecznego koloru. Może być użyty jako naturalny barwnik do barwienia produktów spożywczych.

Przechowywanie i termin przydatności: Wyciągi olejowe mogą mieć trwałość nawet do 4 lat, ale najlepiej zużyć w ciągu 12 miesięcy. Rzeczywisty termin przydatności do użycia zależy od warunków przechowywania i użytkowania. Szczególnie nie wolno wystawiać na silne światło lub bezpośrednie światło słoneczne, chronić przed dostępem świeżego powietrza i zbyt wysoką temperaturą.

Opinie

Napisz opinię

Olej marchwiowy (macerat)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: