Olej nagietkowy (wyciąg z kwiatów) Zobacz większe

Olej nagietkowy

Nazwa ang.Calendula oil
Nazwa INCIHelianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil and Calendula Officinalis Flower Extract
TypMacerat (wyciąg) olejowy z płatków nagietka

Olej nagietkowy - wyciąg (macerat) z kwiatów nagietka lekarskiego. Jeden z najczęściej stosowanych w kosmetyce i dermatologii olejów ziołowych. Nagietek jest skutecznym i wielokierunkowym środkiem, a przy tym jest tak łagodny, że może być stosowany w przypadku skóry wrażliwej i alergicznej a także u małych dzieci i niemowląt. A przy tym jest to środek o wielokierunkowym i skutecznym działaniu.

Więcej szczegółów

6,79 zł

Więcej informacji

Nagietek lekarski Calendula officinalis L. jest aromatyczną rośliną jednoroczną, która należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Nagietek pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego (niektórzy uważają, że pochodzi z Egiptu) i jest szeroko rozpowszechniony na całym świecie jako roślina ozdobna. Łacińska nazwa rośliny pochodzi od łacińskiego calendae, oznaczającego początek miesiąca. W średniowieczu nagietek uważany był za symbol miłości i był używany w zaklęciach miłosnych. Nagietek w snach oznacza pomyślność, natomiast patrzenie na kwiaty nagietka ma likwidować zły nastrój.

Kwiaty nagietka są jadalne, dodaje się je do deserów, ciast, są doskonałym naturalnym barwnikiem spożywczym, suszone płatki można używać podobnie jak szafran. Zamiast szafranu płatki nagietka używano do przygotowywania potraw już w Grecji i starożytnym Rzymie.

Nagietek jest bardzo wartościowym lekiem ziołowym o wszechstronnym i szerokim zastosowaniu, zarówno wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Przy tym jest to zioło absolutnie bezpieczne, stosowane w zalecanych dawkach. Powszechnie znane są jego właściwości przeciwzapalne i gojące, ale jego działanie jest dużo szersze. Przydatność nagietka jest szczególnie widoczna w przypadku zakażeń wirusowych i bakteryjnych, czy na przykład przewlekłych, nie poddających się leczeniu dolegliwości narządów wewnętrznych, łącznie z sercem. Nagietek uznanym lekiem był już w Egipcie, gdzie używano go jako eliksiru odmładzającego. Wyjątkowo ceniony był w średniowieczu, dominikanin Albert z Kolonii uważał, że nagietek ma wielką wartość terapeutyczną. W czasie wojny secesyjnej w Ameryce, a także w czasie I wojny światowej lekarze używali nagietka do opatrywania otwartych ran.

Surowcem są kwiaty nagietka bez kielicha (płatki). Muszą mieć silne, pomarańczowe zabarwienie. Płatki blade, jasne są bezużyteczne. Płatki nagietka zawierają olejki lotne, flawonoidy, karetonoidy, terpenoidy, śluzy, żywice, kwasy i wiele innych. Podstawowe związki czynne zawarte w nagietku nie rozpuszczają się w wodzie, dlatego w kosmetyce najczęściej stosuje się wyciągi olejowe.

Olej nagietkowy otrzymuje się macerując płatki nagietka w oleju słonecznikowym w niskiej temperaturze. Dla efektywności działania wyciągu z nagietka nie bez znaczenia jest rodzaj oleju jaki został użyty do maceracji. Olej słonecznikowy działa synergistycznie i potęguje dobroczynne działanie składników aktywnych nagietka. Z tego względu olej nagietkowy wyprodukowany przy użyciu oleju słonecznikowego ma wyjątkowo dobre właściwości.

Kosmetyka

Nagietek stosowany zewnętrznie działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i grzybobójczo. Stymuluje prawidłowy wzrost naskórka, produkcję kolagenu, przeciwdziała łuszczeniu się, przyspiesza gojenie uszkodzeń skóry - nawet w przypadku zmian nowotworowych. Nagietek zapobiega rakowaceniu wszelkich zmian, blizn, wrzodów, etc. Może być więc stosowany ochronnie dla zmniejszenia ryzyka wystąpienia np. czerniaka skóry. Zwiększa ogólną odporność skóry i błon śluzowych na inwazję organizmów chorobotwórczych, chroniąc przed zakażeniami.

Działanie nagietka jest korzystne w uszkodzeniach skóry różnego pochodzenia, w żylakach, zapaleniu skóry, oparzeniach, ranach pooperacyjnych, odmrożeniach, wysypkach skórnych, alergii.

Olej nagietkowy wskazany dla skóry wrażliwej i alergicznej. Doskonały w przypadku szorstkiej, suchej i łuszczącej się skóry. W połączeniu z jego zdolnością łagodzenia stanów zapalnych i podrażnień bardzo dobrze nadaje się do pielęgnacji twarzy i ciała. Jest wystarczająco delikatny, aby mógł być stosowany w pielęgnacji skóry dzieci. Może być używany do pielęgnacji biustu w okresie karmienia, szczególnie przydatny w przypadku pęknięć i podrażnień brodawek sutkowych. Jest również dobrym środkiem do likwidacji ciemieniuchy u niemowląt. Nadaje się do hipoalergicznych mieszanek do aromaterapii i masażu.

Polecany jest dla skóry dojrzałej i starzejącej się, skóry suchej, uszkodzonej i popękanej, w przypadku egzemy, łuszczycy, zaplenia skóry i innych problemach, w przypadku skaleczeń, zadrapań i oparzeń, przy trądziku, łupieżu, w preparatach do pielęgnacji ust, produktach do kąpieli, kosmetykach do opalania oraz produktach do pielęgnacji dzieci i niemowląt.

Olej z nagietka może być także stosowany do pielęgnacji i leczenia błony śluzowej jamy ustnej, dziąseł i zębów – jako środek przeciwzapalny, gojący i przeciwbakteryjny.

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Olej nagietkowy

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: