Olej z miodli indyjskiej (olej neem) nierafinowany Zobacz większe

Olej z miodli indyjskiej (olej neem) nierafinowany

Nazwa INCIAzadirachta Indica Seed Oil

Olej z miodli indyjskiej (Azadirachta indica), zwany również olejem neem. Tłoczony na zimno z pestek miodli nierafinowany. Pomimo niezbyt ładnego zapachu olej cieszy się coraz większą popularnością za sprawą licznych, cennych właściwości.

Więcej szczegółów

15,19 zł

Więcej informacji

Miodla indyjska (Azadirachta indica) jest średniej wielkości wiecznie zielonym drzewem występującym w klimacie podzwrotnikowym. Pochodzi z subkontynentu indyjskiego, z którego rozpowszechniła się na inne obszary. Drzewo to jest wybitnie przystosowane do bardzo wysokich temperatur i braku wody. Jest jednym z niewielu gatunków drzew, które mogą rosnąć na ubogich w składniki odżywcze i wodę półpustynnych terenach Azji i Afryki. By przeżyć w tak niesprzyjających warunkach wykształca rozbudowany system korzeniowy, który potrafi wycisnąć ze spalonej ziemi resztki wilgoci, na czas przedłużającej się suszy zrzuca liście, a dodatkowo ma wyjątkowo skuteczne mechanizmy obrony przed szkodnikami – wytwarzając substancje toksyczne dla owadów, w tym termitów. Tę właściwość miodli wykorzystuje się do produkcji ekologicznych preparatów do zwalczania szkodników roślin w rolnictwie.

Miodla jest rośliną miododajną, jej białe kwiaty są źródłem nektaru dla pszczół. Niewielkie, zielone owoce miodli z pestką w środku przypominają niedojrzałe śliwki. Dojrzałe nabierają złoto-żółtej barwy. Znajdujące się w pestkach jądra zawierają ok. 45% tłuszczu i z nich tłoczony jest olej.

Olej jest lepki, aromatyczny, koloru brązowego. Jak na olej nierafinowany jest wyjątkowo odporny na jełczenie i może być przechowywany nawet dwa lata. Jest naturalnym pestycydem, który może być używany do zwalczania i odstraszania owadów. Jest toksyczny dla insektów, ale nie dla ludzi i zwierząt. Stosowany jest jako składnik profesjonalnych preparatów przeciwko pluskwom i wszom. Może być używany u zwierząt by chronić je przed pasożytami, w tym przed kleszczami.

Olejowi z miodli przypisuje się ponad sto różnych właściwości leczniczych. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, zmniejsza ból, łagodzi objawy uczulenia. Jest bogaty w substancje, które wspomagają leczenie chorej skóry i przyspieszają jej gojenie. Stosowany miejscowo pomaga w przypadku grzybicy stóp i paznokci, brodawek, opryszczki. Łagodzi świąd i zaczerwienienie powstałe w wyniku np. pogryzienia prze owady.

W Indiach jest szeroko stosowany w produktach higieny osobistej, do pielęgnacji ciała, mydłach, pastach do zębów, produktach do pielęgnacji włosów. Stosowany jest do leczenia zmian chorobowych skóry, w tym powodowanych przez takie choroby jak egzema, łuszczyca, grzybica, świerzb, ospa wietrzna, syfilis. Używany szczególnie w przypadku dolegliwości o charakterze przewlekłym. Olej z miodli pomaga pozbyć się wszawicy i łupieżu. W pielęgnacji zębów (np. jako składnik past do zębów) pomaga zmniejszyć obrzęk i krwawienie z dziąseł, likwiduje bakterie powodujące stany zapalne dziąseł i zębów.

Olej z miodli jest skuteczny a przy tym łagodny, co czyni z niego idealny składnik preparatów do codziennej pielęgnacji skóry. Bogaty w kwasy tłuszczowe i substancje aktywne nawilża i chroni skórę, a w razie potrzeby wspiera jej regenerację i gojenie. Mankamentem jest jego zapach, ale to jest niska cena za cenne właściwości. Ponadto w większości przypadków olej stosuje się w rozcieńczeniu, szczególnie jeśli jest składnikiem konkretnych preparatów. Do rozcieńczenia można użyć obojętnego oleju, np. migdałowego. W 100% stężeniu stosuje się rzadko, głównie miejscowo na ograniczone obszary skóry. W razie potrzeby można dodać olejki eteryczne, aczkolwiek skorygowanie zapachu może być dość trudne. Polecane olejki eteryczne to: drzewo herbaciane, lawenda, szałwia, rozmaryn, sosna, ylang-ylang, geranium, majeranek, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon.

Opinie

Napisz opinię

Olej z miodli indyjskiej (olej neem) nierafinowany

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: