Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Olej słonecznikowy nierafinowany eko Zobacz większe

Olej słonecznikowy nierafinowany eko

Nazwa INCIHelianthus annuus Seed Oil

Organiczny nierafinowany olej słonecznikowy tłoczony na zimno z nasion z upraw ekologicznych. Olej typu linolowego, o największych właściwościach prozdrowotnych spośród wszystkich typów oleju słonecznikowego. Bogaty w kwasy omega-9 i omega-6 oraz witaminę E.

Więcej szczegółów

4,43 zł

4,98 zł

Więcej informacji

Słonecznik zwyczajny jest rośliną jednoroczną wywodzącą się z Meksyku. Obecnie uprawiany jest na całym świecie. Hodowany jest przede wszystkim dla nasion, ale również jako roślina ozdobna, z uwagi na piękne, przypominające słońce kwiaty. Jest również rośliną leczniczą. Wyciągi i odwary z kwiatów stosowane wewnętrznie obniżają gorączkę, poprawiają procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Natomiast używane zewnętrznie działają synergistycznie do arniki. Stosuje się je na wybroczyny, stłuczenia, krwiaki, obrzęki, jak również w zapaleniu skóry, trądziku i świądzie.

Nasiona słonecznika zawierają ok. 30% tłuszczu i otrzymuje się z nich olej. Olej ten ma właściwości korzystne dla zdrowia, bogaty jest w glicerydy nienasyconych kwasów tłuszczowych i podobnie jak olej lniany należy do tłuszczów schnących, które stosowane w diecie zapobiegają miażdżycy.

Produkuje się kilka typów oleju słonecznikowego, które różnią się od siebie profilem kwasów tłuszczowych. Olej słonecznikowy o wysokiej zawartości kwasu linolowego nie jest lubiany przez przemysł i wypierany jest przez inne typy, które przede wszystkim mają dłuższą trwałość, ale jest to najbardziej wartościowy olej dla zdrowia i pielęgnacji skóry.

Nasz olej wytłaczany jest w obniżonej temperaturze z dojrzałych i wysuszonych nasion, pochodzących z upraw ekologicznych. Delikatnie filtrowany mechanicznie, jest klarowny, o złoto-żółtej barwie, łagodnym zapachu i przyjemnym smaku. Jest bardzo bogaty w witaminę E, głównie alfa-tokoferol, zawiera także witaminy A, D, K, fosfolipidy, fitosterole i związki fenolowe.

Zastosowanie kosmetyczne

Olej słonecznikowy o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych ma zbliżone właściwości do oleju ze słodkich migdałów i może być z powodzeniem stosowany jako jego zamiennik. Nadaje się do wszystkich rodzajów skóry i najróżniejszych produktów, w tym do olejków do masażu, kremów, lotionów, balsamów, produktów do opalania, olejków do kąpieli, produktów barierowych skóry, produktów do pielęgnacji włosów, itp.

Nierafinowany olej słonecznikowy wyróżnia się wyższą zawartością witamin, w tym witaminy E. Ponadto zawiera ok. 1% fosfolipidów, z czego połowę stanowi lecytyna. Fosfolipidy wiążą wodę i poprawiają nawilżenie skóry. Cenna jest również obecność steroli, związków, które występują także w ludzkiej skórze i są niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania. Obecne w oleju nierafinowanym związki fenolowe są przeciwutleniaczami i chronią skórę przed wolnymi rodnikami.

Olej słonecznikowy ma charakter witaminy F, ma właściwości nawilżające i wygładzające. Ma lekką konsystencję, łatwo się wchłania przez skórę i nie zatyka porów. Doskonale poprawia właściwości barierowe skóry i zmniejsza ryzyko zakażeń. Zostało to potwierdzone w badaniu, które zostało przeprowadzone na noworodkach z niską wagą urodzeniową. Codzienne zastosowanie oleju słonecznikowego w pielęgnacji skóry spowodowało zmniejszenie o 41% występowania infekcji w czasie pobytu w szpitalu.

Olej słonecznikowy jest popularnym olejem w produkcji mydła, sprawiając, że ma właściwości wygładzające i zmiękczające skórę.

Zastosowanie spożywcze

Olej słonecznikowy jest olejem jadalnym, popularnym w kuchni i produkcji żywności. Nierafinowany olej słonecznikowy uważany jest za olej o wysokich właściwościach prozdrowotnych. Z uwagi na wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawartość lecytyny, witaminy E, steroli – uzupełnia w diecie niedobór składników odżywczych i witamin, działa przeciwmiażdżycowo zmniejszając ryzyko chorób serca. Doskonale nadaje się do przyrządzania sałatek, do pieczywa, skrapiania potraw, w miejsce oliwy z oliwek, szczególnie gdy zbyt ostry smak oliwy może przeszkadzać. Olej słonecznikowy nierafinowany jest stosowany w kuracjach oczyszczających, polegających na tzw. ssaniu oleju.

Uwaga! Ze względu na naturalną zawartość lecytyny olej po dodaniu wody może nieco emulgować. By uprzedzić jakiekolwiek wątpliwości informujemy, że jest to jak najbardziej naturalna cecha. Co tylko potwierdza, że nasz olej faktycznie zawiera cenne składniki, w tym lecytynę. Olej jest w 100% czysty, bez jakichkolwiek dodatków, bardzo dobrej jakości.

Opinie

Napisz opinię

Olej słonecznikowy nierafinowany eko

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: