Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Olej granatu nierafinowany eko Zobacz większe

Olej z nasion granatów nierafinowany

Nazwa INCIPunica Granatum (Pomegranate) Seed Oil
TypTłoczny na zimno, nierafinowany

Olej z nasion granatów tłoczony na zimno, nierafinowany. Jest jednym z najlepszych kosmoceutyków wśród olei. Zawiera cenny i niezwykle rzadki kwas punikowy, fitoestrogeny i inne związki wymiatające wolne rodniki. Zyskuje popularność z uwagi na wysokie wartości prozdrowotne oraz niezwykłą zdolność do odżywiania, nawilżania i poprawy elastyczności skóry. Ma silne właściwości przeciwzapalne co czyni z niego korzystny dodatek do preparatów przeznaczonych do zmniejszania obrzęków, opuchlizny, bólów mięśni.

Więcej szczegółów

14,20 zł

15,95 zł

Więcej informacji

Granat, owoc granatowca właściwego (Punica granatum) od najdawniejszych czasów był symbolem władzy królewskiej, nadziei i obfitości. Tradycyjnie uważany jest za owoc piękna i płodności. Liczne nasiona znajdujące się w owocach granatu zawierają wyjątkowy olej o bardzo silnych właściwościach przeciwutleniających, który jest jednym z najlepszych kosmoceutyków wśród olei.

Olej z nasion granatu jest bogaty w polifenole, związki, które są silnymi wymiataczami wolnych rodników a ponadto wykazują się szerokim spektrum aktywności biologicznej. Doniesienia naukowe wskazują, że olej z granatu może być skutecznym środkiem w zapobieganiu i leczeniu nowotworów, szczególnie raka skóry, raka piersi i białaczki. Olej z granatu wspiera także system odpornościowy, jest pomocny w otyłości, cukrzycy, w chorobach serca.

Wyjątkowe właściwości lecznicze oleju z nasion granatu związane są z unikalnym składem kwasów tłuszczowych, głównie punikowego związanego ze sprzężonym kwasem linolowym (CLA), który zawiera więcej niż 70% izomerów cis-9, trans-11, cis-13-18: 3. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych występuje bardzo rzadko, co uzasadnia potrzebę stosowania oleju z nasion granatu pomimo, że jest to jeden z droższych olei. Olej z pestek granatu zawiera także znaczną ilość kwasu elagowego (ellagowego), który posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwdziałające zwłóknieniu tkanek.

Olej z nasion granatu ma doskonałą zdolność odżywiania, nawilżania, naprawy naskórka i poprawy elastyczności skóry. Wykazuje właściwości estrogenne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, poprawia elastyczność skóry i działa ochronnie. W kosmetykach jest stosowany dla ożywienia skóry matowej lub skóry dojrzałej, dla łagodzenia podrażnień, dla redukcji zmarszczek.

Olej posiada silne właściwości przeciwzapalne, pomagając w likwidowaniu obrzęków, bólu, pomaga w drobnych podrażnieniach, w suchości skóry, egzemie, łuszczycy, oparzeniach i innych. Olej z granatu wspomaga syntezę kolagenu i wzmocnienie naskórka.

Jest najlepszym olejem dla skóry dojrzałej, przesuszonej, podrażnionej, zniszczonej, spalonej słońcem. Badanie prowadzone przez naukowców z University of Michigan Medical School wykazało, że olej z pestek granatu stymuluje proliferację keratynocytów, promowanie regeneracji i wzmocnienia naskórka. Badanie to uzupełnia inne badania, które wykazały również korzystne rezultaty stosowania oleju z pestek granatu.

Olej ma dużą bioaktywność, dzięki temu może być używany w bardzo niewielkiej ilości. Wystarczy więc odrobinę tego oleju dodać do innych olejów czy kremu dla osiągnięcia skutecznego efektu.

Ze względu na zawartość fitoestrogenów olej z granatu może łagodzić objawy związane z okresem okołomenopauzalnym – w tym celu może być stosowany miejscowo jako środek nawilżający czy doustnie jako suplement diety.

Opinie

Napisz opinię

Olej z nasion granatów nierafinowany

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: