Koszyk (Pusty) 0
Olej baobabu nierafinowany

Olej z nasion baobabu nierafinowany

C1199/3
6,97 zł

Olej z baobabu ma wysokie właściwości przeciwutleniające, chroni skórę przed utratą wilgoci, ma działanie wygładzające, pomaga poprawić elastyczność skóry a także może zmniejszyć objawy przewlekłych schorzeń skóry. Uniwersalny olej a przy tym jest doskonałą bazą dla specjalistycznych lub wrażliwych i nietrwałych olejów lub składników rozpuszczalnych w tłuszczach.  

W magazynie

Baobab afrykański, zwany również małpim drzewem chlebowym, jest jednym z najbardziej długowiecznych drzew na ziemi. Ma wyjątkowy wygląd, jakby rósł korzeniami do góry. Liście baobabu są jadalne, podobnie jak bardzo pożywne owoce, które zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej witaminy C niż pomarańcze. Owoce zawierają liczne, czarne, twarde nasiona, z których tłoczony jest olej.

Olej tłoczony na zimno i starannie filtrowany wyglądem przypomina złoty olej jojoba, ale ma głębszą barwę. O średniej lepkości, szybko się wchłania, nie zatyka porów. Jego cechy sprawiają, że doskonale nadaje się do użycia w kosmeceutykach.

Olej z baobabu jest znakomitym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym do 36% kwasu linolowego i do 3% kwasu alfa-linolenowego. Jest szczególnie bogaty w witaminy E, A, F i sterole. Jest wysoce zmiękczający, silny antyoksydant, pomaga zwiększyć elastyczność skóry, redukuje zmarszczki i drobne linie. Jest znakomitym funkcjonalnym dodatkiem do preparatów przeciwstarzeniowych i kosmetyków do opalania.

Jest efektywnym środkiem w leczeniu objawów egzemy, zapaleniu skóry, łuszczycy, trądziku różowatego, trądziku, suchości skóry i innych problemów skórnych. Stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu rozstępów, blizn, plam i przebarwień skórnych. Charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami nawilżającymi dla skóry i włosów. Poprawia elastyczność, pobudza regenerację komórek skóry.

Olej z baobabu jest olejem uniwersalnym, w mieszaninach z innymi olejami może spełniać rolę składnika stabilizującego. Idealnie nadaje się jako zamiennik masła roślinnego lub jako baza dla olejów z dzikiej róży, granatów, wiesiołka, ogórecznika, itp. Z uwagi wysoki potencjał antyoksydacyjny jest bardzo dobrą bazą dla wrażliwych tzw. olejów „zielonych”, które chroni przed utlenianiem.

Olej z baobabu może być stosowany samodzielnie, może być również dodawany w niewielkiej ilości jako składnik aktywny do preparatów do pielęgnacji skóry. Polecamy dodanie kilku kropli oleju do kremu do twarzy lub balsamu do ciała. W przypadku problemów skórnych olej stosuje się 1-2 razy dziennie aplikując miejscowo na obszary dotknięte. Jako olejku do ciała po kąpieli wetrzyj w jeszcze wilgotną skórę kilka kropli. Dla wzmocnienia suchych lub zniszczonych włosów dodaj kilka kropli oleju do szamponu do włosów lub odżywki.

Specyfikacja

Nazwa INCI
Adansonia digitata (Baobab) Seed Oil
Typ
Tłoczony na zimno, nierafinowany
Opis
Klarowny, czysty, przezroczysty olej, barwy żółto-pomarańczowej