Koszyk (Pusty) 0

Olej borówki wysokiej (z nasion) nierafinowany

13,42 zł

Olej z nasion borówki tłoczny na zimno, nierafinowany. Olej o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, wysoce odżywczy, zawiera więcej GLA niż olej z ogórecznika. Doskonały dodatek do specjalistycznych kosmetyków. Polecany do pielęgnacji skóry wokół oczu i ust.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Vaccinium corymbosum L.

Nazwa INCI
Vaccinium Corymbosum Seed Oil

Synonimy/Inne nazwy
Borówka amerykańska, Blueberry, Northern Highbush Blueberry, Blue Huckleberry

Typ
Olej tłoczony na zimno, nierafinowany, czysty 100%

Surowiec
Nasiona

Metoda otrzymywania
Tłoczony na zimno

Borówka wysoka, powszechnie nazywana borówką amerykańską pochodzi z Ameryki Północnej obecnie uprawiana jest w wielu krajach, również w Polsce. Jagody borówki są bogate w antyoksydanty. Ich spożycie służy zmniejszeniu ryzyka wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, które rozwijają się wraz z wiekiem.

Od niedawna z borówki pozyskuje się również olej tłoczony na zimno. Badania wskazują, że jest to bardzo interesujący olej, który ma wyjątkowe właściwości. Jest bogaty nienasycone kwasy tłuszczowe i ma bardzo dobry stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynoszącym 1,7 do 1. W 69% składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i 23% z jednonienasyconych. Ponadto jak pokazały dotychczas przeprowadzone badania olej z borówki ma bardzo wysoką aktywność przeciwutleniającą. Wartość ORAC wynosi 36,0 μmol TE/g, która jest znacznie wyższa niż dla oleju z pestek dyni, żurawin czy malin.

Silne właściwości przeciwutleniające związane są z wysoką zawartością naturalnych polifenoli, związków o różnorodnej aktywności biologicznej, w tym antyoksydacyjnej. Olej z borówki może być więc wykorzystany jako aktywny składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych, ochronnych, nawilżających, regenerujących, czy też łagodzących różnorodne problemy skóry i włosów. Może być stosowany samodzielnie, ale zazwyczaj jest dodawany do kosmetyków i produktów pielęgnacyjnych jako dodatek aktywny. Olej z borówki nadaje się do zastosowania między innymi: w produktach do ochrony skóry, pielęgnacji ust, kosmetykach, pielęgnacji włosów i paznokci, aromaterapii, masażu.