Koszyk (Pusty) 0
Olej z zarodków pszenicy nierafinowany

Olej z zarodków pszenicy nierafinowany

C1225/5
8,45 zł

Olej z zarodków pszenicy jest najlepszym naturalnym źródłem kompletnej witaminy E. Bogaty w składniki odżywcze, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 jest doskonałym składnikiem na podrażnienia, stany zapalne, uszkodzenia skóry i defekty spowodowane starzeniem się skóry. Chroni włosy przed utratą koloru i zapobiega łysieniu.

W magazynie

Pszenica zwyczajna, Triticum vulgare, jest zbożem z rodziny wiechlinowatych. Oprócz jęczmienia jest najstarszym zbożem uprawianym przez człowieka. Najstarsze odkryte ślady uprawy pszenicy znaleziono na południu Turcji i datowane są na 8800r p.n.e. a więc z epoki neolitu. Nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale pszenicy zawdzięczamy rozwój ludzkości. To za sprawą udomowienia pszenicy mogła powstać na terenie Mezopotamii kolebka pierwszej cywilizacji na Ziemi, z której zrodziła się współczesna cywilizacja zachodnia.

Pszenica przede wszystkim kojarzona jest z mąką. Jednak w ostatnim czasie coraz większa część zbiorów przeznaczana jest na opał i produkcję biopaliw. Cieszą się ekolodzy ale płacimy za to szybkim wzrostem cen żywności.

Z pszenicy otrzymuje się również cenny olej, który w Polsce nazywany jest często olejem z kiełków pszenicy, co sugeruje, że jakoby miałby być otrzymywany z kiełków. Na domiar złego w niektórych opracowaniach, niestety także w fachowej literaturze, można spotkać się z informacją, że olej jest wytwarzany z „podkiełkowanych ziaren”. W rzeczywistości olej tłoczy się z otrąb pszennych, a ściśle zarodków, które są bardzo niewielką częścią ziarna.

Ziarno pszenicy zbudowane jest z trzech podstawowych elementów – łuski, bielma i zarodka. Łuska (skórka) chroni jądro składające się z bielma i zarodka. Bielmo zajmuje do 85% ziarna, natomiast zarodek tylko 2-3%, ale jest najbardziej bogatą w substancje odżywcze częścią ziarna. Przy produkcji białej mąki zarodki razem z łuską są oddzielane od ziarna i jako otręby stanowią wartościową paszę dla zwierząt. Jedynie w przypadku mąki razowej zarodki są mielone razem z bielmem na mąkę, dlatego mąka razowa jest mąką zdrową. Ponieważ zarodki stanowią tylko ułamek procenta ziarna i zawierają niewielką ilość tłuszczu (ok. 10%) na wyprodukowanie 1 litra oleju potrzeba aż 1,5 tony pszenicy.

Nierafinowany olej z zarodków pszenicy jest olejem bogatym w składniki odżywcze, zawiera w idealnych proporcjach dl zdrowia kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, fosfolipidy (lecytynę), liczne witaminy (w tym E, A, D, wit. Z grupy B), sterole, oktakosanol, inozytol, proteiny, sole mineralne. Dominującym kwasem tłuszczowym jest kwas linolowy (49-59%), w następnej kolejności kwas oleinowy (14-25%), palmitynowy (11-17%), alfa-linolenowy (4-10%) i stearynowy. Olej z zarodków pszenicy jest najbogatszym naturalnym źródłem witaminy E.

Olej z pszenicy stosowany jest w leczeniu zaburzeń serca i krążenia, miażdżycy, w stanach osłabienia i wyczerpania.

Zastosowanie kosmetyczne

Olej z zarodków pszenicy jest bardzo dobrym olejem do łagodzenia podrażnień skóry, zwłaszcza w przypadku egzemy i zapalenia skóry. Stosowany miejscowo na skórę stymuluje tworzenie nowych komórek i poprawia krążenie krwi. Z powodu wysokich właściwości odżywczych i antyoksydacyjnych często stosuje się go przy cerze dojrzałej, zniszczonej, dla zmniejszenia blizn. W naturalnych kosmetykach używany jest często by walczyć z oznakami starzenia się skóry.

U osób z uszkodzoną strukturą skóry i tendencją do podrażnień skóry występuje niski poziom ceramidów. Również starzenie się skóry związane jest ze zmniejszeniem się produkcji ceramidów. W badaniach naukowych wykazano, że olej z zarodków pszenicy może ten niekorzystny proces zahamować. Dla działania oleju pszenicznego istotne znaczenie ma bardzo wysoka zawartość naturalnych tokoferoli (wit. E). Przede wszystkim tokoferole są silnymi wymiataczami wolnych rodników i chronią lipidy będące materiałem budulcowym błon komórkowym przed uszkodzeniem, tym samym spowalniając proces starzenia się skóry. Znacznie ograniczają również powstawanie w skórze wolnych rodników pod wpływem promieniowania UV. Witamina E z oleju z zarodków pszenicy charakteryzuje się wysoką aktywnością biologiczną i jest bardzo dobrze absorbowana przez skórę, docierając również do głębszych warstw skóry.

Olej z zarodków pszenicy poprawia krążenie w naczyniach włosowatych skóry, co pozwala na lepsze zaopatrzenie w substancje odżywcze skóry i usuwanie produktów metabolizmu. Efekt ten jest ważny by hamować starzenie się skóry, albo gdy skóra potrzebuje więcej składników odżywczych, na przykład w celu zapobiegania rozstępom. Jednym z efektów powyższych właściwości oleju z pszenicy jest zapobieganie wypadaniu włosów. Poprawiając mikrokrążenie skóry głowy, odzyskując komórki dystroficzne w cebulkach włosa oraz przeciwdziałając negatywnemu wpływowi lipidów pochodzenia łojowego olej z zarodków pszenicy może zahamować łysienie. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 oraz tokoferoli sprawia, że olej z zarodków pszenicy ma również bardzo dobre właściwości przeciwzapalne. Wykazano skuteczność oleju w przypadku takich problemów jak skóra sucha i popękana, egzema, łuszczyca, starzejąca się skórą, matowa cera, oparzenia, słabe krążenie krwi. Jest również stosowany w celu łagodzenia objawów zapalenia skóry, pomaga promować gładszą, o młodszym wyglądzie skórę.

Ponieważ olej jest dość lepki może sprawiać trudności w aplikacji, dlatego zaleca się go rozcieńczać innym olejem. Szczególnie gdy olej pszeniczny ma być użyty do masażu. Olej z pszenicy można dodawać do innych olejów by przedłużyć ich trwałość i odporność na jełczenie. Dobrze łączy się z większością olejków eterycznych.

Zastosowanie spożywcze

Olej z zarodków pszenicy jest olejem jadalnym. Jest bogaty w lecytynę, która jest niezbędna dla zdrowia serca, prawidłowego funkcjonowania mózgu i wątroby. Kolejny składnik oleju, oktakosanol, zwiększa wytrzymałość, wydolność i czas reakcji. Inozytol również obecny w oleju pszenicznym sprzyja między innymi dobremu samopoczuciu. Jednak przede wszystkim olej z zarodków pszenicy jest źródłem kompletnej witamy E i może służyć do uzupełniania jej niedoborów w organizmie. Bardzo dobrze nadaje się do doprawiania i emulgowania zimnych sosów, dresingów, marynat. Można nim doprawiać sałatki, warzywa, makaron i inne potrawy. Nie należy go podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze straci na wartości odżywczej. Profilaktycznie, jako suplementację zaleca się spożywać 2-5 łyżeczek dziennie. Można połączyć z jogurtem, sokiem, płatkami śniadaniowymi, chlebem.

Dodatkowe informacje

Nierafinowany olej z zarodków pszenicy ma wyraźny, charakterystyczny smak, zapach i barwę ciemnego bursztynu, jest mętny z powodu zawiesiny, która opada gdy olej dłużej stoi. Jest to naturalna cecha surowego oleju. Dlatego przed użyciem olej należy dobrze wstrząsnąć. Surowy olej w połączeniu z wodą może emulgować i tworzyć emulsję bez dodawania emulgatora. Mieliśmy sygnały od klientów, którzy byli tym zaskoczeni i mieli wątpliwości czy kupili dobry olej, ponieważ olej z innego sklepu podobno tak się nie zachowywał. Pełnowartościowy, surowy olej z zarodków pszenicy ma wysoką zawartość lecytyny a jak wiemy lecytyna ma właściwości emulgujące, dlatego tak się dzieje. Taki objaw może być wskazówką, że olej faktycznie ma wysoką zawartość cennych składników.

Trwałość i przechowywanie: Olej przechowywany w odpowiednich warunkach może zachować świeżość do 2 lat. Korzystne jest trzymanie oleju w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, unikać zbyt długiego kontaktu z powietrzem, chronić przed bezpośrednim światłem. Olej jest wrażliwy na wysoką temperaturę.

Specyfikacja

Nazwa ang.
Wheat Germ Oil, unrefined
Nazwa INCI
Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil
Typ
Tłoczony na zimno, nierafinowany

Szczegółowe referencje