Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Pieprz peruwiański (Schinus molle) olejek eteryczny z owoców/ olejek z różowego pieprzu

Olejek eteryczny z owoców pieprzu peruwiańskiego. Aromatyczny olejek lotny pozyskiwany z czerwonych jagód pieprzowca peruwiańskiego (Schinus molle). Charakteryzuje się świeżym, lekko korzennym zapachem z nutami cytrusów i ziół. Bogaty w limonen, pinen oraz kariofilen, wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i stymulujące. W kosmetyce naturalnej stosowany jest jako składnik preparatów do cery problematycznej – działa oczyszczająco, ściągająco i wspomaga redukcję niedoskonałości. Doskonale sprawdza się również w produktach antycellulitowych i wyszczuplających, dzięki zdolności do pobudzania mikrokrążenia i drenażu limfatycznego. W aromaterapii działa łagodnie pobudzająco, poprawia koncentrację i łagodzi skutki napięcia psychicznego. Zalecany do stosowania w olejkach do masażu, tonikach i perfumach naturalnych.

Przejdź do pełnego opisu

Kod produktu: E137-10ml

Cena 11,67 zł
Wybierz 10ml 30ml 50ml 100ml 250ml 500ml 1l
szt.
Dostępność:
dostępny
Czas wysyłki: 48 godzin
Nazwa botaniczna Schinus molle L.
Materiał Owoce
Typ olejku Destylowany parą wodną
Numer CAS 68917-52-2
Numer WE 305-104-2
Nuty zapachowe Środkowe
Pochodzenie Peru

Opis

Schinus molle to zimozielone drzewo z rodziny nanerczowatych, występujące naturalnie w regionach andyjskich Ameryki Południowej (Peru, Boliwia, Chile), choć z czasem zostało rozprzestrzenione w klimacie śródziemnomorskim i tropikalnym. Posiada zwisające, pierzaste liście i charakterystyczne czerwono-różowe jagody (owoc pozorny), z których najczęściej pozyskuje się olejek.

Skład chemiczny olejku eterycznego /główne składniki/

  • α-pinen (15–30%) – działanie antybakteryjne, przeciwdrobnoustrojowe

  • β-pinen (do 10%) – działanie przeciwzapalne

  • limonen (10–25%) – działanie rozjaśniające, przeciwutleniające

  • sabinene – działanie przeciwzapalne, repelentne

  • p-cymen – działanie przeciwbakteryjne

  • γ-terpinen, α-terpineol, terpinen-4-ol – właściwości przeciwgrzybicze i dezynfekujące

  • β-kariofylen (do 5%) – działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne

  • seskwiterpeny (np. germakren D)

  • śladowe ilości aldehydów i ketonów aromatycznych

Właściwości kosmetyczne

Olejek ten wykazuje szerokie spektrum działania pielęgnacyjnego i terapeutycznego:

a) Właściwości skórotwórcze:

  • Antybakteryjne i przeciwgrzybicze – działa na Staphylococcus aureus, Propionibacterium acnes, Candida albicans

  • Łagodnie ściągające i oczyszczające – idealny dla skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej

  • Przeciwzapalne – redukuje rumień i miejscowe stany zapalne

  • Antyoksydacyjne – dzięki obecności limonenu i pinenów, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami

  • Pobudzające mikrokrążenie – działanie rozgrzewające wspomaga lipolizę i detoksykację skóry

b) Zastosowanie w kosmetykach:

  • Preparaty przeciwtrądzikowe i oczyszczające

  • Kosmetyki antycellulitowe i modelujące sylwetkę

  • Olejki do masażu o działaniu drenującym i rozgrzewającym

  • Kosmetyki do skóry zmęczonej, poszarzałej

Właściwości aromaterapeutyczne

Olejek z Schinus molle ma charakterystyczny zapach: ciepły, pikantny, słodko-drzewny z nutami cytrusowymi. W aromaterapii wykazuje właściwości:

  • Uspokajające – redukcja stresu, napięcia nerwowego i stanów lękowych

  • Stymulujące – poprawa koncentracji, pobudzenie psychiczne bez efektu nadpobudliwości

  • Afrodyzyjne – działa tonizująco i wzmacniająco na układ nerwowy

  • Antyseptyczne – wspomaga inhalacje w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych

Zastosowania w aromaterapii:

  • Dyfuzja w pomieszczeniach – 2–3 krople na 100 ml wody

  • Kąpiele aromatyczne – 4–6 kropli rozpuszczone w nośniku (np. mleku lub soli)

  • Masaże aromaterapeutyczne – 1–3% w oleju bazowym

Właściwości farmakologiczne

Badania in vitro i in vivo wskazują na następujące działania farmakologiczne:

  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze – zwłaszcza wobec bakterii Gram-dodatnich i drożdżaków

  • Przeciwzapalne – hamowanie mediatorów zapalnych (np. TNF-α, IL-6)

  • Przeciwbólowe i rozkurczowe – stosowany w tradycyjnej medycynie andyjskiej na bóle stawów i mięśni

  • Insektycydowe i repelentne – skuteczny w odstraszaniu komarów i kleszczy

Niektóre badania sugerują działanie przeciwnowotworowe (np. cytotoksyczność wobec komórek raka piersi MCF-7), jednak wymagają dalszych analiz.

Toksykologia i bezpieczeństwo stosowania

  • Generalnie dobrze tolerowany na skórze w stężeniach do 1–2%

  • Możliwość wystąpienia reakcji alergicznych (kontaktowe zapalenie skóry) u osób uczulonych na żywicę i pokrewne rośliny (np. mango, orzechy nerkowca – rodzina Anacardiaceae)

Przeciwwskazania:

  • Ciąża i laktacja – brak wystarczających danych o bezpieczeństwie

  • Dzieci < 6 roku życia – niezalecany do stosowania

  • Alergia na składniki żywiczne – szczególna ostrożność

Toksykologia doustna:

  • Nie zaleca się spożywania – zawiera związki potencjalnie drażniące układ pokarmowy

  • Brak dopuszczenia do stosowania jako GRAS (Generally Recognized As Safe) przez FDA /substancja spożywcza/

Kompatybilność i synergiczne połączenia

Olejek z pieprzu peruwiańskiego dobrze łączy się z:

  • Olejkami cytrusowymi: pomarańcza, bergamotka, grapefruit

  • Ziołowymi: lawenda, rozmaryn, tymianek

  • Drzewnymi i żywicznymi: cedr, paczula, kadzidło

  • Korzennymi: czarny pieprz, imbir, kardamon

Standardowe dawkowanie

Kosmetyki do twarzy: 0,2–1%    
Kosmetyki do ciała: 0,5–2%    
Masaż: 1–3%
Aromaterapia (dyfuzja): 2–3 krople (do 30 minut na sesję)
Kąpiel: 4 - 6 kropli
 
Mydło sodowe tworzone metodą na zimno lub gorąco (CP/HP): 0,5 – 1,5% masy tłuszczów
Mydło glicerynowe (M&P): 0,5 – 2% całkowitej masy mydła
 
Świece z woskiem sojowym: 5–8% masy wosku
Świece parafinowe: 4–6% masy wosku