Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Pantenol 100% Zobacz większe

Pantenol

Nazwa INCIPanthenol
OpisRacemiczna mieszanina D i L pantenolu w postaci białego, krystalicznego proszku.

Pantenol w formie mieszaniny racemicznej D i L (DL-Pantenol). Pantenol jest aktywnym składnikiem kosmetyków do zaawansowanej pielęgnacji skóry i produktów do pielęgnacji włosów. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Działa nawilżająco, przeciwbólowo, przeciwzapalnie.

Więcej szczegółów

9,43 zł

10,60 zł

Więcej informacji

Racemiczna postać pantenolu jest mieszaniną form D i L pantenolu. W lekach i suplementach diety stosowanych wewnętrznie używana jest forma D, ponieważ tylko ta forma może zostać przekształcona do witaminy B5. Natomiast w przypadku użycia pantenolu do celów kosmetycznych i leczniczych na skórę, włosy lub paznokcie - nie ma istotnej różnicy, działanie D-Pantenolu i DL-Pantenolu jest takie samo.

W kosmetykach pantenol stosowany jest jako składnik aktywny pochłaniający wilgoć, działający przeciwbólowo, nawilżający i mający właściwości naprawcze. Wnikając we włosy wzmacnia i uszczelnia ich strukturę, pogrubia, zapewnia długotrwałe nawilżenie, poprawia ich wytrzymałość i odporność na uszkodzenia, np. spowodowanych używaniem suszarek do włosów czy farbowaniem, nadaje im zdrowy blask. Za sprawą pantenolu poprawia się kondycja i wygląd włosów. Z tego powodu jest pożądanym składnikiem szamponów i odżywek do włosów (zwykle stosuje się w stężeniu 0,1 – 1%). W produktach do pielęgnacji paznokci nadaje paznokciom elastyczność i zapobiega ich łamaniu i pękaniu.

W przypadku skóry najczęściej stosowany jest dla głębokiego nawilżenia, stymulacji regeneracji i gojenia, dla efektu przeciwzapalnego. Pantenol pobudza wzrost i odnowę naskórka i skóry właściwej, poprawia metabolizm skóry, zmniejsza zmarszczki i poprawia wygląd skóry. Łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie i kojąco. W maściach i kremach często stosowany jest w połączeniu z alantoiną w celu leczenia poparzeń słonecznych, podrażnień i zaburzeń skórnych.

Forma produktu: Stabilna mieszanina racemiczna w postaci białego lub kremowego krystalicznego proszku.

Zalecane użycie: 1 - 5% w produktach do włosów, 1 – 3% w produktach do pielęgnacji skóry. Rozpuszcza się w wodzie, alkoholu, acetonie, glikolu propylenowym. Jest wrażliwy na wysoką temperaturę, dlatego należy dodawać do formuły kosmetyku po jej słodzeniu do temperatury ok. 30 st. C. Dla otrzymania roztworu 50%, należy rozpuścić wagowo 50% pantenolu w 50% wody (np. 50g pantenolu na 50g wody). W przypadku powstania grudek, dla całkowitego rozpuszczenia pantenolu może być wymagane odstawienie roztworu na 24 godziny, lub dłużej.

Opinie

Napisz opinię

Pantenol

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: