Skwalan z oliwy oliwek Zobacz większe

Skwalan z oliwy oliwek

Nazwa INCISqualane/ Olea Europaea Fruit Oil

Skwalan, stabilna, odporna na jełczenie forma skwalenu. Ma naturalne powinowactwo do skóry i działa jako naturalny środek zmiękczający i łagodzący. Jest prekursorem produkcji istotnych lipidów i kluczowym elementem w utrzymaniu młodej skóry. Zwalcza powstawanie zmarszczek, stymuluje odbudowę zdrowych komórek skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Niezbędny składnik preparatów przeznaczonych do leczenia egzemy, łuszczycy, suchej, swędzącej i uszkodzonej skóry.

Więcej szczegółów

6,10 zł

Więcej informacji

Skwalan jest jednym z najbardziej cenionych naturalnych emolientów. Ma wysokie powinowactwo do skóry, w naturalny sposób działa na skórę zmiękczająco i kojąco, tworzy barierę ochronną. Zapobiega utracie wilgoci, przywraca skórze sprężystość i elastyczność, leczy spierzchniętą, przesuszoną i popękaną skórę. Promuje regenerację komórek skóry, wygładza skórę, sprawia, że skóra jest jedwabista, gładka, przyjemna w dotyku. Posiada również właściwości antybakteryjne.

Jest idealnym składnikiem dla luksusowych produktów do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. W kosmeceutykach stosuje się aby chronić skórę i zwiększyć jej nawilżenie, zwalczać powstawanie zmarszczek, promować regenerację komórkową skóry i zapobiegać objawom starzenia się skóry.

Skwalan poleca się w przypadku różnorodnych dolegliwości skórnych (łuszczyca, egzema, przesuszona i swędząca skóra), przy zniszczonych włosach, suchej skóry głowy, łamliwych paznokciach, w produktach przeciwstarzeniowych i redukujących zmarszczki, w produktach nawilżających, do pielęgnacji włosów, ust i paznokci.

Ma tożsame właściwości ze skwalenem ale jest bardzo stabilny, odporny na jełczenie, co czyni z niego idealny składnik dla wysokiej jakości preparatów kosmetycznych. Jest bezbarwnym, bezzapachowym i bezsmakowym olejem o lekkiej konsystencji. Doskonale smarowny, szybko się wchłania dając jedwabistą i gładką teksturę skóry. Rozpuszcza się w olejach, cyclometikonie, nierozpuszczalny w wodzie i alkoholu. Łatwo wnika w skórę. Odpowiedni dla każdego rodzaju skóry.

Dotychczas skwalan otrzymywany był wyłącznie z wątroby rekinów i nadal jest częstym składnikiem luksusowych kosmetyków. Zaletą skwalanu z rekina jest niska cena ale jego używanie budzi coraz więcej kontrowersji. W kampanię przeciw wybijaniu rekinów dla tego składnika mocno zaangażowała się Lily Cole, jedna z najsławniejszych top modelek i obrończyń zwierząt.

Naturalny skwalan występuje także w olejach roślinnych, w tym w oliwie z oliwek. Nasz skwalan pochodzi właśnie z oliwy z oliwek. Z oliwy destylowany jest skwalen a następnie przekształcany jest do stabilnej formy czyli skwalanu.

Skwalan naturalnie występuje w ludzkiej skórze. Jest integralną częścią łańcucha syntezy cholesterolu w poszczególnych komórkach, bierze udział w produkcji hormonów i witaminy D, stymuluje aktywność makrofagów i komórek układu odpornościowego, wspomaga usuwanie toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezbędnym komponentem bariery ochronnej skóry, w tym przed działaniem wolnych rodników i promieniowaniem UV.

U osób młodych występuje w wysokim stężeniu, ale pomiędzy 20-30 rokiem życia jego zawartość w skórze zaczyna spadać dość gwałtownie. W okolicach 50 r.ż. spada do zaledwie 5%, co też ma swoje odbicie w funkcjonowaniu i wyglądzie skóry.

Ze względu na swoje właściwości używany jest w przypadku skóry suchej, spierzchniętej, pękającej, egzemy, zapalenia skóry, łuszczycy, wyprysku i innych dolegliwości skórnych. Już po jednej aplikacji daje natychmiastowy i długotrwały efekt nawilżenia. Zmiękcza skórę, poprawia elastyczność, zmniejsza zmarszczki, redukuje oznaki starzenia się i zwiększa regenerację komórek.

Skwalan może być stosowany czysty lub mieszany z innymi olejami. Stosując na twarz nałożyć kilka kropli opuszkami placów delikatnie masując okrężnymi ruchami. Może być używany dowolnie często. Jest doskonałą bazą pod makijaż. Do rąk i paznokci wmasować kilka kropli wieczorem, przed snem. Jest wyśmienitym produktem do tworzenia olejków do ciała i odżywczych serum do twarzy. Dodanie niewielkiej ilości skwalanu do frakcjonowanego oleju kokosowego znakomicie poprawia jego właściwości, tworząc bardzo dobry olejek do masażu ciała.

W formułach kosmetycznych najczęściej skwalan stosuje się w stężeniu 1-30%. Może być dodawany do fazy olejowej, w trakcie przygotowywania emulsji.

Dokumenty do pobrania

Skwalan cofa

certyfikat jakości

Pobierz

Opinie

Napisz opinię

Skwalan z oliwy oliwek

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: