Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Wyciąg z arniki Zobacz większe

Olej z arniki (wyciąg z kwiatów)

Nazwa INCIArnica Montana infused in Helianthus Annuus Seed Oil

Wyciąg ziołowy (macerat) z kwiatów arniki na bazie oleju słonecznikowego w proporcji 1:10. 100% czysty, bez żadnych dodatków.

Więcej szczegółów

6,03 zł

6,78 zł

Więcej informacji

Arnika górska jest powszechnie spotykaną rośliną w całej Europie, o żółtych i przyjemnie pachnących kwiatach. Najczęściej występuje na nieużytkach, łąkach i górskich pastwiskach. Intensywne rolnictwo i przenawożenie gleby sprawiają, że jest to gatunek zagrożony wyginięciem. Również jej właściwości lecznicze spowodowały, że w przeszłości prawie została wytępiona. Od wieków była lekarstwem na urazy mięśni i stawów, jako środek gojący rany, na oparzenia, krwiaki, obrzęki, stłuczenia i choroby skóry.

W kosmetyce wyciągi z arniki stosuje się w kremach przeciwzapalnych, regenerujących i oczyszczających, w płynach do twarzy, parówkach a także kosmetykach do pielęgnacji włosów. Arnika jest szczególnie korzystna dla skóry podrażnionej, skóry wokół oczu i spierzchnięte usta. W kosmetykach stosuje się ją również ze względu na właściwości zmiękczające.

Środki ostrożności: Nie zalecany dla kobiet w ciąży. Nie wolno stosować doustnie, gdyż grozi zatruciem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Zastosowanie

Wyciąg z arniki stosuje się w stężeniu 0,5 do 2% (10 – 15 kropli na 10 ml bazy).

Dodaj do kremu lub innego kosmetyku i dokładnie wymieszaj.

Opinie

Napisz opinię

Olej z arniki (wyciąg z kwiatów)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: