Wyciąg z jagód Goji (olej) Zobacz większe

Wyciąg z jagód Goji (olej)

Nazwa INCIHelianthus Annus Seed Oil & Lycium Barbarum Fruit Extract

Olejowy wyciąg z jagód goji (macerat), koncentracja 1:2.  

Więcej szczegółów

6,79 zł

Więcej informacji

Kolcowój pospolity (Lycium barbarum L.), potocznie nazywany jest jagodą goji od nazwy w języku chińskim - Gou Qi Zi. Jest blisko spokrewniony z ziemniakiem i pomidorem (należy do tej samej rodziny roślin psiankowatych). W przeciwieństwie jednak do pomidorów jest to wiecznie zielony krzew, który może dorastać do 5 m wysokości. Jego pochodzenie nie jest jasne, ale od dawna uprawiany był w Chinach, Japonii, w Mongolii i w dolinach Himalajów. Surowcem są owoce, w postaci mięsistych jagód koloru czerwonego lub pomarańczowego.

Owoce goji zawierają kompozycję wielu składników cennych dla zdrowia i zastosowania kosmetycznego, w tym ok. 30 – 40% węglowodanów (głównie galaktoza, glukoza, ramnoza, arabinoza, mannoza i ksyloza), tłuszcze, błonnik (10%), glikokoniugaty i glikopeptydy, sole mineralne (w tym wapń – 112mg/100g suchej masy, potas - 1,13 mg, żelazo - 9 mg, cynk - 2 mg, selen - 50 mcg), 18 aminokwasów i betainy, witaminy (C, A, E, B1, B2 i B6), nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy, fitosterole, beta-karoten, zeaksantyna, luteina, likopen, kryptoksantyna i różne związki fenolowe.

Jagody goji mają jedną z najwyższych pojemności antyoksydacyjnych wśród naturalnych produktów mierzoną w skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Oznacza to, że mają bardzo wysoki potencjał hamowania procesów oksydacyjnych będących podłożem rozwoju chorób zwyrodnieniowych oraz procesów starzenia się. Poprawa wzroku jest jednym z bardziej widocznych efektów tego zjawiska, ponieważ pogorszenie widzenia jest nieuchronnym elementem postępującego starzenia się.

Ostatnie badania dostarczyły już pewnych dowodów i przypuszcza się, że skuteczność goji bierze się nie tylko z licznych składników czynnych, ale także bardzo istotna jest aktywna forma w jakiej występują, za sprawą której organizm może łatwo z nich skorzystać.

Dla skóry kolcowój jest adaptogenem i dermostymulatorem, zwiększa energię życiową, poprawia funkcje metaboliczne, regeneracyjne, detoksykacyjne, zwiększa odporność skóry na czynniki szkodliwe i choroby. Wspomaga utrzymanie naturalnej homeostazy. Wraz z postępującym starzeniem maleje energia komórkowa. Okazuje się, że kolcowój może ten stan odwrócić. W badaniach ex vivo przeprowadzonych w Chinach udało się osiągnąć aż 20% zwiększenie ATP, czyli energii komórkowej.

Z powyższych względów wyciąg z goji może być pożądanym składnikiem w szerokiej gamie produktów i zabiegów kosmetycznych. Polecany jest przede wszystkim do kosmetyki przeciwstarzeniowej, ochrony przeciwsłonecznej, w preparatach odżywczych, stymulujących i normalizujących.

Zalecane dawkowanie: 1 – 30%
Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem.
Termin przydatności:
Co najmniej 12 miesięcy. Rzeczywisty okres przydatności do użycia zależy od warunków przechowywania.

Opinie

Napisz opinię

Wyciąg z jagód Goji (olej)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: