Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Wyciąg z prawoślazu (olej) Zobacz większe

Olej prawoślazowy (macerat)

Nazwa ang.Marshmallow Infusion
Nazwa INCIAlthaea Officinalis Root & Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
OpisEkstrakt z korzenia prawoślazu na bazie lekkiego oleju słonecznikowego

Olej prawoślazowy otrzymany metodą maceracji rozdrobnionego korzenia prawoślazu lekarskiego (Althaea Officinalis) w oleju słonecznikowym. Nie zawiera żadnych dodatków, w tym konserwantów. Doskonały środek łagodzący na podrażnioną i wrażliwą skórę.

Więcej szczegółów

6,04 zł

6,79 zł

Więcej informacji

Prawoślaz należy do starych roślin leczniczych, które są używane w medycynie od najdawniejszych czasów. Najczęściej znany jest z syropów na przeziębienie i preparatów na zaburzenia pokarmowe u dzieci, ale też jest również znakomitą rośliną kosmetyczną. Głównym składnikiem czynnym jest śluz roślinny, którego najwięcej jest w korzeniu, ok. 15 – 20%. Śluz w przeważającej części składa się z polisacharydów, zawiera ksylozy, glikozy, kwas galakturonowy, ramnozę, kwas glukuronowy, lecytynę, galaktozę, arabinozy, pektyny, flawonoidy, garbniki, kwasy fenolowe, fitosterole, asparaginy, beta-karoten. Ponadto zawiera dużą ilość wapnia, minerały takie jak żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk, witaminy B1, B2, B3 i C.

Olej z prawoślazu ma wybitne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, skuteczny jest w leczeniu miejscowych podrażnień skóry, czyraków, oparzeń, ran, owrzodzeń, stłuczeń, opuchlizn, siniaków i wszelkiego rodzaju stanów zapalnych skóry. Ponadto jest bardzo dobrym środkiem odmładzającym skórę. Doskonale zmiękcza skórę, przyspiesza regenerację komórkową, hamuje enzymatyczną degradację polisacharydów, co wzmacnia strukturę skóry. Z tego względu może być przydany w leczeniu m.in. drobnych zmarszczek i bruzd. Zwiększa odporność komórkową zapobiegając procesom degeneracyjnym, w tym na przykład spowodowanym przez szkodliwe promieniowanie UV.

Olej prawoślazowy szczególnie polecany jest dla skóry podrażnionej i wrażliwej, ale również dla innych typów skóry będzie jak najbardziej odpowiedni. Wskazany jest również do pielęgnacji włosów, które wzmacnia, zmiękcza i odżywia, jednocześnie pielęgnując skórę głowy.

Olej prawoślazowy można użyć w najróżniejszych produktach, ale należy pamiętać by w tracie przygotowania receptury nie podgrzewać go zbytnio, ponieważ wysoka temperatura powoduje utratę właściwości. Zwykle zaleca się dawkować w proporcji 5 – 30% gotowego produktu, w kremach i mleczkach 5 – 15%, olejkach do ciała i twarzy 10 – 20%, serum do twarzy 5 – 15%, olejkach do masażu 10 – 30%.

Opinie

Napisz opinię

Olej prawoślazowy (macerat)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: