Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Wyciąg z żywokostu (olej) Zobacz większe

Olej żywokostowy (wyciąg z żywokostu)

Nazwa INCIHelianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Symphytum officinale Leaf Extract

Wyciąg z żywokostu lekarskiego (Symphytum officinale) na bazie oleju słonecznikowego. Koncentrat 1:5. Uniwersalny środek kosmetyczny i doskonałe lekarstwo na bóle mięśni, stawów, zwichnięcia, urazy i inne. Czysty, bez dodatków i konserwantów.

Więcej szczegółów

5,06 zł

5,68 zł

Więcej informacji

Żywokost lekarski jest starą rośliną leczniczą, która w medycynie była uznanym i cenionym ziołem od najdawniejszych czasów. W Europie jego popularność szczególnie wzrosła w okresie wypraw krzyżowych. Wtedy prym w medycynie wiedli lekarze arabscy i to od nich krzyżowcy nauczyli się, że żywokost jest znakomitym lekarstwem na liczne urazy, w tym złamania i trudno gojące się rany. Stąd w niektórych częściach kontynentu żywokost bywa nazywany ziołem saracenów.

Żywokost jest nazywany ziołem pierwszej pomocy, gdyż jest niezastąpiony w przypadku skaleczeń, złamań, stłuczeń, obrzęków, trudno gojących się ran. Korzeń żywokostu zawiera związki śluzowe i powlekające, które tworzą na uszkodzonych tkankach ochronną barierę zapobiegają zakażeniu. Jest również bardzo dobrym środkiem w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych (dawniej w aptekach dostępny był znakomity syrop z żywokostu na kaszel) a także problemach z układem trawiennym, gdyż łagodzi podrażnienia żołądka i jelit, wspomaga regenerację błon śluzowych i odbudowuje florę bakteryjną.

Warto wypróbować go w różnych problemach skóry, w przypadku wyprysków, stanach zapalnych, suchości skóry, przebarwieniach, trądziku, atopowym zapaleniu skóry, przy zaczerwienieniu skóry i pękających naczynkach. Likwiduje cienie i worki pod oczami. Pomaga przy żylakach i opuchliźnie.

Żywokost zawiera alatoinę, która pobudza regenerację tkanek i działa przeciwzapalnie. Jest zasobny w składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor, krzem, mangan, kobalt) a także witaminy z grupy B, karoten i witaminę C.

Wiele osób spotkało się z opowieściami o cudownych maściach robionych przez niektórych zielarzy według sekretnych receptur. W rzeczywistości nie ma w tym żadnej tajemnicy. Nasz wyciąg można użyć do zrobienia maści. Jest wyśmienity do olejków od masażu. Może być również użyty w kremach, balsamach i innych.

Dokumenty do pobrania

Comfrey Infused Oil MSDS EN

Karta charakterystyki dla oleju żywokostowego

Pobierz

Opinie

Napisz opinię

Olej żywokostowy (wyciąg z żywokostu)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: