Migdał (Prunus dulcis): Olej ze słodkich migdałów nierafinowany, tłoczony na zimno, eko

Już od 10,77 zł

Wysokiej jakości organiczny olej migdałowy. Tłoczony na zimno ze słodkich migdałów z upraw ekologicznych. Jeden z najpopularniejszych olejów w kosmetyce w wersji nierafinowanej. Jak wszystkie nasze oleje w 100% czysty, bez żadnych dodatków.

Kod: OY9
Dostępność:
W magazynie

Migdał zwyczajny odmiany słodkiej  (śliwa migdał, migdałowiec, drzewo migdałowe) Prunus amygdalus dulcis D.A. Webb należący do rodziny Różowatych (Rosaceae) jest niewielkim, zrzucającym liście subtropikalnym drzewem. Kwitnie wczesną wiosną przed rozwojem liści. Owocem jest jajowaty pestkowiec, mezokarp, z pojedynczą pestką. W pestce znajduje się zazwyczaj jedno spłaszczone nasienie.

Jadalne nasiona, tradycyjnie zwane migdałami są bardzo pożywne i są ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Wysoka wartość energetyczna i niska zawartość cukru sprawiają, że są odpowiednie dla chorych na cukrzycę. Migdałów używa się do przygotowania wyrobów cukierniczych, ciast, zup, sałatek, płatków śniadaniowych, przekąsek z suszonymi owocami i orzechami. Wytwarzany jest z nich marcepan, a także mleko migdałowe o wysokiej wartości odżywczej.

Z migdałów otrzymuje się również olej, który jest cennym surowcem w farmacji i kosmetyce. Olej tłoczony jest na zimno i jest jasnym, przezroczystym olejem barwy blado-słomkowej, bezwonnym lub o słabo wyczuwalnym zapachu. W ponad 90% składa się z kwasów tłuszczowych nienasyconych (oleinowego i linolowego).  Wysoka zawartość kwasu oleinowego sprawia, że olej migdałowy jest bardziej odporny na utlenianie niż inne oleje z wyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Frakcja niezmydlająca, która zazwyczaj wynosi 0,7%, składa się głównie ze skwalenu, tokoferolu (wit. E) i fitosteroli. 

Kosmetyka

Olej migdałowy jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę i nie powoduje podrażnień. Z tego względu jest pożądanym składnikiem produktów przeznaczonych do pielęgnacji i higieny dla dzieci i osób ze skórą wrażliwą. Jest bardzo dobrym emolientem, czyli środkiem wygładzającym skórę. Używany systematycznie ma bardzo wysoką zdolność nawilżania skóry i skutecznie odbudowuje funkcje bariery ochronnej skóry.

Stosowany jest jako środek nawilżający, powlekający i łagodzący w przypadku skóry suchej, swędzącej, podrażnionej, spalonej przez słońce, w leczeniu stanów zapalnych, dermatoz, itp. Znajduje zastosowanie jako olej bazowy w najlepszych naturalnych kremach, lotionach, mleczkach. Jest lekki, nietłusty, łatwo wnika w skórę, doskonale nadaje się do odżywienia skóry, przenoszenia olejków eterycznych i innych substancji aktywnych, które mają być dostarczone do skóry.

Ma zastosowanie do oczyszczania skóry, w szczególności zwiotczałej, suchej i starzejącej się, także w miejscach o skórze delikatnej, np. pod oczami. Używany jest do rozpuszczania i usuwania woskowiny z uszu. Jest też olejem chętnie używanym w masażu i aromaterapii. Olej migdałowy łatwo się zmydla, zastosowany do produkcji mydła tworzy przyjemną w dotyku, lekką pianę.

Zastosowanie spożywcze

Olej ze słodkich migdałów jest olejem jadalnym. Składając się prawie wyłącznie z nienasyconych kwasów tłuszczowych ma dobroczynne działanie na zdrowie, w szczególności na układ krążenia. Jest polecany jako substytut oliwy z oliwek dla osób, które nie tolerują smaku i zapachu oliwy.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna: Prunus dulcis (Mill.) D. A. Webb
Numer CAS 8007-69-0
Numer WE (EINECS) 291-063-5
INCI Prunus amygdalus dulcis oil
Rodzaj oleju Olej roślinny, tłoczony na zimno, nierafinowany ekologiczny
Metoda otrzymania Tłoczenie na zimno w prasie
Surowiec Pestki
Pochodzienie Turcja
Migdał (Prunus dulcis): Olej ze słodkich migdałów nierafinowany, tłoczony na zimno, eko