Pomarańcza czerwona (Citrus sinensis): Olejek eteryczny tłoczony ze skórek owoców pomarańczy

Czysty olejek eteryczny tłoczony ze świeżych skórek czerwonej pomarańczy.

Kod: EO89
Dostępność:
Brak w magazynie

Czerwona pomarańcza jest naturalną odmianą słodkiej pomarańczy. Miąższ jest zabarwiony charakterystycznymi czerwonymi smugami o różnej intensywności, od ciemnopomarańczowego do karmazynowego, przypominając krwiste wybroczyny. Stąd angielska nazwa blood orange (krwista pomarańcza). Przebarwienia pochodzą od antocyjanów, które w świecie cytrusów w takiej ilości występują tylko u czerwonej pomarańczy. Przebarwienia są tym bardziej intensywne im w czasie dojrzewania owoców częściej występują ciepłe dni i chłodne noce, i większa różnica temperatur. W smaku są zarazem słodkie i cierpkie, mogą się kojarzyć z malinami. Podobnie olejek eteryczny z czerwonej pomarańczy jest zarazem bardziej słodki, ale i cierpki, z nutą jagód.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna: Citrus × sinensis (L.) Osbeck
Numer WE (EINECS) 232-433-8
Numer CAS 8008-57-9
INCI Citrus sinensis oil
Rodzaj produktu Naturalny olejek eteryczny tłoczony
Metoda otrzymania Tłoczenie na zimno
Nuty zapachowe Górne
Surowiec Skórki z owoców
Pochodzienie Włochy