Kamfora biała (cinnamomum camphora) / olejek eteryczny kamforowy biały
Olejek eteryczny kamforowy biały (Cinnamomum camphora, chemotyp cineolowy). Klarowny, lekko żółtawy olejek otrzymywany w procesie destylacji parowej drewna kamforowca. W tej odmianie olejku kamforowego przeważa 1,8-cyneol (eukaliptol), który decyduje o jego świeżym, kamforowo-ziołowym zapachu oraz właściwościach terapeutycznych. Olejek kamforowy biały wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Stosowany w preparatach do masażu przy bólach mięśni, neuralgiach, do inhalacji przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz jako składnik balsamów rozgrzewających. W kosmetyce wspiera pielęgnację skóry tłustej i trądzikowej, działa antyseptycznie i ściągająco. W aromaterapii ceniony za działanie odświeżające, antyseptyczne i stymulujące – poprawia koncentrację, oczyszcza powietrze, wspomaga oddychanie.
Opis
Cinnamomum camphora jest długowiecznym drzewem z rodziny Lauraceae, osiąga do 30 m wysokości, występuje naturalnie w Chinach, Japonii i na Tajwanie. Wytwarza gęste, błyszczące liście o silnym aromacie oraz małe, białe kwiaty. W zależności od warunków klimatycznych i lokalizacji, roślina rozwija różne chemotypy: kamforowy, linalolowy, borneolowy, 1,8-cyneolowy i inne. Olejek kamforowy biały pochodzi z chemotypu cineolowego (CT cineole), pozyskiwany jest metodą destylacji drewna i gałęzi parą wodną.
Skład chemiczny
Olejek kamforowy biały (CT cineole) zawiera głównie związki tlenowe z grupy monoterpenów:
1,8-Cyneol (eukaliptol) – 45–60%
α-Pinen, β-Pinen, limonen – 5–10%
Camphor (kamfora) – 3–8%
Borneol, terpineol, sabinene – śladowo
Wysoka zawartość cyneolu warunkuje jego działanie wykrztuśne, antyseptyczne, przeciwzapalne i stymulujące.
Właściwości kosmetyczne
Skóra
Antyseptyczne i ściągające – idealny do skóry tłustej i trądzikowej.
Oczyszczające pory – zmniejsza stany zapalne i ilość wykwitów.
Łagodzące świąd i podrażnienia – np. przy ukąszeniach owadów.
Stymulujące mikrokrążenie – ujędrnia i poprawia napięcie skóry.
Włosy i skóra głowy
Normalizujące sebum – redukuje przetłuszczanie się skóry głowy.
Przeciwłupieżowe – działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie.
Pobudzające cebulki włosowe – wspomaga mikrokrążenie.
Dłonie i stopy
Antybakteryjny i dezynfekujący – skuteczny przy nadpotliwości i nieprzyjemnym zapachu.
Zmiękczający – łagodzi zrogowacenia i szorstką skórę.
Paznokcie
Przeciwgrzybicze i wzmacniające – stosowany w mieszankach olejkowych do paznokci.
Jama ustna i zęby
Przeciwbakteryjny – hamuje rozwój patogenów jamy ustnej (np. Streptococcus mutans).
Odświeżający oddech – cyneol działa antyseptycznie i chłodząco.
Płukanki lecznicze – stosowany w naturalnych pastach i płynach do płukania jamy ustnej.
Właściwości farmakologiczne
Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – skuteczny wobec bakterii Gram+ i niektórych wirusów RNA (grypa, RSV).
Wykrztuśne i mukolityczne – rozrzedza śluz w drogach oddechowych, wspomaga oczyszczanie oskrzeli.
Przeciwzapalne – redukuje obrzęki i miejscowy stan zapalny.
Przeciwbólowe i miejscowo rozgrzewające – blokuje przewodzenie bodźców bólowych, działa podobnie do mentolu.
Stymulujące krążenie – używany w maściach na bóle mięśni, stawów, rwę kulszową.
Neurotonizujące – pobudza układ nerwowy, zwiększa koncentrację i czujność.
Właściwości aromaterapeutyczne
Oczyszczające i odkażające powietrze – idealny do dyfuzji w sezonie infekcji.
Pobudzające i odświeżające – poprawia koncentrację, łagodzi senność.
Wspierające oddychanie – łagodzi kaszel, zapalenie zatok, nieżyt nosa.
Antyseptyczne dla przestrzeni publicznych – oczyszcza powietrze w gabinetach i pomieszczeniach zamkniętych.
Toksykologia i bezpieczeństwo
Działa drażniąco w stężeniu >2% – szczególnie na błony śluzowe.
Nie stosować u dzieci <6 r.ż., kobiet w ciąży, karmiących, osób z epilepsją, astmą, POChP.
Nie stosować wewnętrznie bez wskazania medycznego.
Działa neurotoksycznie w dużych dawkach – zawiera kamforę (choć w niższym stężeniu niż chemotyp kamforowy).
Profil zapachowy
Charakterystyka: świeży, czysty, ziołowo-kamforowy, chłodny.
Typ zapachu: nuta głowy.
Intensywność: średnio-mocna, szybko ulatniająca się.
Kompatybilność
Zapachowa:
Dobrze komponuje się z:
Eukaliptusowym, rozmarynowym, miętowym, sosnowym, cyprysowym, lawendowym
Z cytrusowymi: bergamotka, cytryna
Z drzewnymi: cedr, jałowiec
Kosmetyczna:
Kompatybilny z:
Olejami bazowymi: słonecznikowy, winogronowy, jojoba
Emulgatorami naturalnymi: lecytyna, PEG-free
Składnikami aktywnymi: alantoina, panthenol, kwas hialuronowy
Trwałość chemiczna
Stabilny, ale podatny na utlenianie cyneolu przy ekspozycji na światło i tlen.
Zaleca się przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Trwałość po otwarciu: do 2 lat (z dodatkiem przeciwutleniaczy – do 3 lat).
Zastosowanie i dawkowanie
Kosmetyki i pielęgnacja:
Kremy do twarzy: 0,2–0,5%
Balsamy rozgrzewające / maści: 1–2%
Produkty do stóp: 0,5–1,5%
Szampony i odżywki: 0,3–1%
Produkty do pielęgnacji jamy ustnej: 0,05–0,1%
Mydło:
Do 1,5% – zachowuje zapach, działa antybakteryjnie
Świece:
3–6% – świeży, czysty zapach, poprawia jakość powietrza
Aromaterapia:
Dyfuzja: 2–4 krople / 100 ml wody
Inhalacje parowe: 1–2 krople na miskę wrzątku
Masaże lecznicze: 1–2% w oleju bazowym
Inne zastosowania
Składnik balsamów rozgrzewających i przeciwbólowych
Naturalny odświeżacz powietrza i środek do dezynfekcji powierzchni
W produktach weterynaryjnych (z rozwagą i pod kontrolą)
Naturalny repelent owadów (komary, muchy)
W medycynie ajurwedyjskiej – jako olejek do masażu „pitta” i „kapha”
Stosowanie spożywcze i wewnętrzne
Spożywcze:
Nie zalecane – choć w niektórych krajach olejek cineolowy dopuszczony jest jako aromat spożywczy, ryzyko przedawkowania i toksyczność kamfory wykluczają jego bezpieczne stosowanie przez osoby niewykwalifikowane.
Wewnętrzne:
Wyłącznie pod kontrolą fitoterapeuty lub lekarza aromaterapii klinicznej.
Maksymalna dawka terapeutyczna (wg niektórych źródeł): 0,03 ml/dobę
Ryzyka: neurotoksyczność, drgawki, interakcje z lekami metabolizowanymi przez CYP3A4, działanie drażniące na błony śluzowe.
Przeciwwskazania: epilepsja, astma, ciąża, karmienie piersią, dzieci.
Czy wiesz że?
W Japonii i Chinach Cinnamomum camphora uważany był za „święte drzewo oczyszczające przestrzeń” – sadzony w ogrodach świątyń.
Kamfora była używana w średniowieczu jako środek dezynfekujący i środek odstraszający „złe powietrze”.
Olejek kamforowy wykorzystywano do konserwacji tekstyliów oraz w medycynie chińskiej jako składnik maści „Tiger Balm”.
W czasie II wojny światowej kamfora była używana do produkcji materiałów wybuchowych i celuloidu.
W niektórych rejonach Azji liście kamforowca są używane jako naturalny odświeżacz do szaf – przeciw molom i owadom.