0
0 Koszyk (Pusty)
Czarne mydło afrykańskie

Czarne mydło afrykańskie

9,97 zł

Autentyczne, prawdziwe czarne mydło afrykańskie pochodzące z Ghany w Afryce. Wyrabiane ręcznie, tradycyjnymi metodami i według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Mydło nie jest piękne, raczej prymitywne ale właściwościami bije wszystkie inne. Polecamy dla osób o wrażliwej skórze, i skórze z różnymi problemami. Mydło to może być również bazą do tworzenia innych produktów – nie ograniczaj się do używania go w stanie takim jakim jest!

Wybierz
W magazynie

Prawdziwe afrykańskie czarne mydło wyrabiane według tradycyjnej, wielowiekowej receptury z Zachodniej Afryki. Nasze mydło pochodzi z Ghany w Afryce, gdzie jest produkowane ręcznie przez mieszkańców wiosek w ramach programu sprawiedliwego handlu Fair Trade.

Afrykańskie czarne mydło na pierwszy rzut oka wcale nie wygląda jak mydło. Bardziej przypomina sprasowane trociny o różnych odcieniach brązu i ziemistym zapachu. Jest również bardzo kruche, miękkie i łatwo chłonie wilgoć. Z tego powodu używanie go w naturalnej formie może nastręczać problemów.

Pomimo wad, to prymitywne mydło zdobywa jednak coraz większą popularność na całym świecie. Cenione jest szczególnie za lecznicze i antybakteryjne właściwości. Stosowane jest do łagodzenia objawów różnorodnych dolegliwości skórnych, takich jak trądzik, egzema, łuszczyca, łojotok, przebarwienia, itp. Może być używane do mycia włosów i całego ciała, w tym twarzy, do zmywania makijażu. Dzięki zawartości naturalnej gliceryny, antyoksydantów, składników mineralnych i witamin doskonale pielęgnuje skórę i nie wysusza jej jak to czynią tradycyjne mydła.

W istocie jest bardziej prawdziwym mydłem, niż to, które zwykle używamy na co dzień, będące mieszaniną detergentów. Warto zwrócić uwagę, że skóra człowieka z nowoczesnymi mydłami ma kontakt raptem od półwiecza a z naturalnym mydłem, takim jak mydło afrykańskie od tysiącleci. Nic więc dziwnego, że nowoczesne mydła są często powodem różnych problemów zdrowotnych a naturalne, prymitywne mydło działa wręcz leczniczo. Pomimo naturalnego pochodzenia mydło daje obfitą pianę.

Ponieważ zawiera dużą ilość naturalnej gliceryny należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub woreczku foliowym, gdyż w przeciwnym razie w wilgotnym pomieszczeniu mydło może ulec nawet całkowitemu rozpuszczeniu – pochłaniając wodę z powietrza.

Naturalne czarne mydło afrykańskie można używać w postaci takiej jakiej jest. Można go również użyć jako bazę lub składnik do tworzenia innych produktów. Dodając wodę można otrzymać mydło w formie pasty. Może być łączone z bazami przeznaczonymi do produkcji mydła przez zalewanie.

Uwaga! Mydło jest silnie higroskopijne ze względu na dużą zawartość gliceryny. W wyniku przyciągania wody z powietrza mydło może się „pocić” i rozmiękać. Na powierzchni mydła może pojawiać się biały nalot, co jest naturalnym objawem.

Skład INCI: Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Elaeis Guineensis (Palm) Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Theobroma Cacao Ash

 

Specyfikacja

Nazwa INCI
Butyrospermum Parkii Butter, Cocos Nucifera Oil, Elaeis Guineensis Oil
Typ
naturalne, surowe mydło
Pochodzenie
Ghana