Koszyk (Pusty) 0
Nowy

Lawenda (Lavandula angustifolia), olejek eteryczny

A11016/3
21,30 zł

Najbardziej popularny olejek lawendowy, który jest powszechnie używany do produkcji kosmetyków, mydła, olejków do masażu, produktów do kąpieli, toaletowych, zapachowych, świec. Wyróżnia się ładnym, żywym, charakterystycznym kwiatowym zapachem lawendy.

W magazynie

Przedstawiamy olejek lawendowy, którego zapach jest najbardziej „lawendowy” spośród wszystkich olejków lawendowych. Jest to standaryzowany olejek lawendowy 40/42 otrzymywany z mieszanki różnych olejków lawendowych. Po destylacji olejki lawendowe i ich frakcje mieszane są w odpowiednich proporcjach aby otrzymać standaryzowany olejek o powtarzalnym zapachu. Zapach tego olejku jest tym co uważa się powszechnie za „prawdziwy” zapach lawendowy.

Zaletą olejku jest jego niska cena i ładny, identyczny zapach. Jest najlepszym i niezawodnym składnikiem produktów do kąpieli, toaletowych, kosmetyków, olejków do masażu i innych. Używając tego olejku do mydła masz pewność, że zapach każdej partii będzie taki sam. Jakkolwiek popularne są również tanie olejki z odmian hybrydowych lepszym wyborem jest olejek 40/42, bowiem tu konsument nie zostanie zaskoczony zapachem, który nie do końca kojarzy mu się z zapachem prawdziwej lawendy. Standardowy olejek lawendowy 40/42 wytwarzany jest przede wszystkim dla zapachu i zastosowania w produktach kosmetycznych. Wykazuje się działaniem terapeutyczno-leczniczym ale nie należy oczekiwać tak samo dobrych właściwości charakterystycznych dla innych olejków lawendowych, których cena jest wielokrotnie wyższa.

Podstawowe właściwości

Olejek lawendowy jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę nawet małych dzieci, co sprawia, że jest jednym z podstawowych olejków używanych w produktach do pielęgnacji małych dzieci i niemowląt (jest np. składnikiem kremów i maści zapobiegających oparzeniom pieluszkowym). Wykazuje się silnymi właściwościami przeciwskurczowymi. Ma również właściwości hipotensyjne i przeciwbólowe. Olejek lawendowy przeciwdziała zaburzeniom snu, relaksuje umysł, znosi stany niepokoju, frustracji, sprowadza spokój i opanowanie. Pomaga w problemach skórnych pochodzenia alergicznego lub zakaźnego. Regeneruje skórę, ułatwia gojenie i łagodzi podrażnienia, z tego względu jest to wspaniały dodatek do wszelkich produktów przeznaczonych do leczenia i pielęgnacji skóry. Znany jest także z właściwości owadobójczych i odstraszających owady (jest popularnym środkiem na mole). Olejek lawendowy jest używany do produkcji mydeł, lotionów, kremów, dodatków do kąpieli i dezodorantów. Jest podstawą wielu mieszanek perfum i wód kwiatowych.

Specyfikacja

Nazwa INCI
Lavandula angustifolia

Szczegółowe referencje