Ta strona używa plików cookie. Więcej informacji
Masło Migdałowe
Masło migdałowe ze słodkich migdałów. Bardzo łagodne, idealnie nadaje się do stosowania w produktach pielęgnacyjnych dla małych dzieci i niemowląt. Wyśmienite dla cery zniszczonej i bardzo suchej. Charakteryzuje się wszystkimi naturalnymi zaletami oleju migdałowego.
Kod: BB134
Dostępność:
Brak w magazynie
Kategorie: Oleje, Masła , Masła roślinne , Masła z olei roślinnych ,
Masło migdałowe otrzymywane jest z tłoczonego na zimno oleju migdałowego ze słodkich migdałów. Zachowuje wszystkie naturalne zalety, takie jak wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i witamin A, B i E. Wyglądem przypomina masło shea, ale jest bardziej miękkie, ma bardziej kremową teksturę i idealną temperaturę topnienia. Jest praktycznie bez zapachu co umożliwia tworzenie produktów naturalnie bezzapachowych.
Forma masła migdałowego sprawia, że już w surowej postaci jest bardzo dobrym produktem kosmetycznym i może być używane tak jak jest. Może być również podstawą do tworzenia różnych produktów kosmetycznych, ale też może być używane jako dodatek do kremów, płynów i innych preparatów. Polecane jest do produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej i do pielęgnacji niemowląt. Na przykład dodając do niego tlenek cynku i olejek eteryczny z lawendy otrzymuje się nawilżający balsam zapobiegający odparzeniom pieluszkowym.
Masło migdałowe doskonale rozprowadzania się i łatwo wchłania w skórę, dzięki czemu jest idealne jako masło do masażu lub nośnik do głęboko nawilżających produktów leczniczych.
Zalecane użycie
Kremy, lotiony: 3 – 20%
Balsamy, masła: 3 – 100%
Mydło: 5 – 20%
W niektórych sytuacjach by połączyć masło z innymi składnikami może być niezbędne podgrzanie masła do bardziej płynnej konsystencji. Do połączenia składników najlepiej użyć mechanicznego mieszadła, np. blendera. Przed zrobieniem większej ilości sugerujemy wykonanie próby aby ewentualnie móc dokonać korekty receptury.
Przechowywanie
Masło przechowywane w odpowiednich warunkach zachowa świeżość i dobrą jakość co najmniej przez 12 miesięcy. Zalecamy temperaturę poniżej 25°C, a przede wszystkim należy chronić masło przed silnym światłem, dostępem tlenu z powietrza i wilgocią. W wyższej temperaturze mało będzie płynne, po schłodzeniu powróci do formy stałej. W przypadku zbyt wolnego schładzania masło może krystalizować i będzie grudkowate. Aby temu zapobiec można masło ponownie podgrzać i rozpuścić a następnie szybko schłodzić w lodówce. Można również masło zmiksować mieszając w trakcie schładzania.