Olej śliwowy, nierafinowany

8,64 zł

(8.64 netto)

Olej śliwowy, tłoczony na zimno z pestek śliwek, nierafinowany. Wyśmienity olej o złotej barwie, wspaniałym smaku i aromacie marcepana. Doskonały dodatek do specjalistycznych kosmetyków, a także ….. ciast i deserów.

opcja :
Ilość:
      olej śliwowy
      Olej śliwowy, nierafinowany
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left

      Opis

      Nasz olej śliwowy tłoczony jest na zimno ze świeżych nasion (pestek) śliw. Charakteryzuje się bardzo wysoką jakością, co predysponuje go jako składnik profesjonalnych kosmetyków i kosmeceutyków.

      Olej z pestek śliw zyskuje coraz większą popularność w świecie jako składnik najlepszych kosmetyków oraz w zastosowaniach kulinarnych, szczególnie jako dodatek do deserów, lodów, muesli, jogurtów, ciast.

      Olej śliwkowy charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu oleinowego (omega – 9), którego zawiera ok. 60 – 80% i kwasu linolowego (omega – 6) w ilości 15 – 25%. Jest bogaty w witaminy (głównie witaminę E) i fitosterole. Pośród tokoferoli przeważa gamma-tokoferol (80 – 90%) i alfa-tokoferol (8 – 15%). Natomiast wśród steroli największą część stanowi beta-sigmasterol (83 - 88%). W mniejszej ilości awenasterol (delta5, delta7), kampesterol, sitostanol i inne. Wysoka zawartość antyoksydantów przyczynia się do dużej odporności na jełczenie. Olej śliwkowy może być dodawany do innych mniej trwałych olejów aby wydłużyć ich przydatność.

      Zastosowanie kosmetyczne

      Istnieją dwa główne aspekty, które można zauważyć niemal natychmiast po aplikacji. Po pierwsze olej jest dość aromatyczny, ma przyjemny zapach gorzkich migdałów. Po drugie, jest to jeden z najszybciej wchłaniających się w skórę olejów, pozostawiając skórę miękką i jedwabistą.

      Jest to jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji delikatnej skóry (usta, oczy, szyja). Bardzo dobry dodatek do kosmetyków hipoalergicznych, którym może nadać delikatny, przyjemny i naturalny zapach.

      Ma wybitne właściwości odżywcze, nawilżania i poprawy elastyczności skóry oraz przywracania zdrowia zniszczonym włosom. Jego lekka konsystencja, szybkie wchłanianie i delikatny owocowo-migdałowy aromat idealnie podkreślają jego przydatność w luksusowych, specjalistycznych kosmeceutykach. Wybitnie przydatny dla skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej.

      W szczególności polecany jest dla suchej lub popękanej skóry, w leczeniu łuszczycy, egzemy, w aplikacjach przeciwstarzeniowych i redukujących zmarszczki, dla przesuszonych, łamliwych i zniszczonych włosów, łamliwych paznokci, do pielęgnacji ust. Może być stosowany w dowolnym stężeniu od 1 do 100%. Dla skóry tłustej polecany w stężeniu do 20%.

      Zastosowanie spożywcze

      Coraz większą popularność w kuchni olej śliwkowy zawdzięcza francuskim kucharzom i cukiernikom, którzy docenili jego oryginalny, subtelny i bogaty aromat. Olej śliwkowy często jest tym składnikiem, który jest niczym wisienka na torcie, wystarczy kilka kropli, by nadać kulinarnemu dziełu nowego wymiaru. Jakkolwiek olej nadaje się do obróbki na gorąco, zwykle jednak jest używany do skropienia potraw, w postaci sosu, marynaty lub stosowany do wykończenia, wnosząc akcent do potraw, czy też łącząc smaki. Olej śliwkowy nadaje się do każdego rodzaju potraw, zarówno na gorąco jak i na zimno. Jest również wyśmienitym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, kremów, czekolady.

       

      Nazwa botaniczna
      Prunus domestica L.
      Nazwa INCI
      Prunus Domestica Oil
      Numer CAS
      90082-87-4
      Numer WE (EINECS)
      290-179-3
      Typ
      Naturalny i 100% czysty olej roślinny
      Surowiec
      pestki
      Metoda otrzymywania
      tłoczony na zimno
      Pochodzenie
      Francja
      olej śliwowy

      Olej śliwowy, nierafinowany

      8,64 zł

      (8.64 netto)