Olej Śliwowy nierafinowany / Olej z pestek śliwek (Prunus domestica), tłoczony na zimno

Olej śliwowy, tłoczony na zimno z pestek śliwek, nierafinowany. Wyśmienity olej o złotej barwie, wspaniałym smaku i aromacie marcepana. Doskonały dodatek do specjalistycznych kosmetyków, a także ….. ciast i deserów.

Kod: OY54
Dostępność:
Brak w magazynie

Nasz olej śliwowy tłoczony jest na zimno ze świeżych nasion (pestek) śliw. Charakteryzuje się bardzo wysoką jakością, co predysponuje go jako składnik profesjonalnych kosmetyków i kosmeceutyków.

Olej z pestek śliw zyskuje coraz większą popularność w świecie jako składnik najlepszych kosmetyków oraz w zastosowaniach kulinarnych, szczególnie jako dodatek do deserów, lodów, muesli, jogurtów, ciast.

Olej śliwkowy charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu oleinowego (omega – 9), którego zawiera ok. 60 – 80% i kwasu linolowego (omega – 6) w ilości 15 – 25%. Jest bogaty w witaminy (głównie witaminę E) i fitosterole. Pośród tokoferoli przeważa gamma-tokoferol (80 – 90%) i alfa-tokoferol (8 – 15%). Natomiast wśród steroli największą część stanowi beta-sigmasterol (83 - 88%). W mniejszej ilości awenasterol (delta5, delta7), kampesterol, sitostanol i inne. Wysoka zawartość antyoksydantów przyczynia się do dużej odporności na jełczenie. Olej śliwkowy może być dodawany do innych mniej trwałych olejów aby wydłużyć ich przydatność.

Zastosowanie kosmetyczne

Istnieją dwa główne aspekty, które można zauważyć niemal natychmiast po aplikacji. Po pierwsze olej jest dość aromatyczny, ma przyjemny zapach gorzkich migdałów. Po drugie, jest to jeden z najszybciej wchłaniających się w skórę olejów, pozostawiając skórę miękką i jedwabistą.

Jest to jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji delikatnej skóry (usta, oczy, szyja). Bardzo dobry dodatek do kosmetyków hipoalergicznych, którym może nadać delikatny, przyjemny i naturalny zapach.

Ma wybitne właściwości odżywcze, nawilżania i poprawy elastyczności skóry oraz przywracania zdrowia zniszczonym włosom. Jego lekka konsystencja, szybkie wchłanianie i delikatny owocowo-migdałowy aromat idealnie podkreślają jego przydatność w luksusowych, specjalistycznych kosmeceutykach. Wybitnie przydatny dla skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej.

W szczególności polecany jest dla suchej lub popękanej skóry, w leczeniu łuszczycy, egzemy, w aplikacjach przeciwstarzeniowych i redukujących zmarszczki, dla przesuszonych, łamliwych i zniszczonych włosów, łamliwych paznokci, do pielęgnacji ust. Może być stosowany w dowolnym stężeniu od 1 do 100%. Dla skóry tłustej polecany w stężeniu do 20%.

Zastosowanie spożywcze

Coraz większą popularność w kuchni olej śliwkowy zawdzięcza francuskim kucharzom i cukiernikom, którzy docenili jego oryginalny, subtelny i bogaty aromat. Olej śliwkowy często jest tym składnikiem, który jest niczym wisienka na torcie, wystarczy kilka kropli, by nadać kulinarnemu dziełu nowego wymiaru. Jakkolwiek olej nadaje się do obróbki na gorąco, zwykle jednak jest używany do skropienia potraw, w postaci sosu, marynaty lub stosowany do wykończenia, wnosząc akcent do potraw, czy też łącząc smaki. Olej śliwkowy nadaje się do każdego rodzaju potraw, zarówno na gorąco jak i na zimno. Jest również wyśmienitym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, kremów, czekolady.

 

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Prunus domestica L.
Numer CAS90082-87-4
Numer WE (EINECS)290-179-3
INCIPrunus domestica oil
Rodzaj olejuOlej roślinny, tłoczony na zimno, nierafinowany
Metoda otrzymaniaTłoczenie na zimno w prasie
SurowiecPestki
PochodzienieFrancja