Olej z czarnuszki (nigella sativa) nierafinowany

Olej z czarnuszki (Nigella sativa), tłoczony na zimno z nasion i nierafinowany. Aromatyczny olej roślinny o ciemno-bursztynowej barwie. Zawiera cenne składniki odżywcze (m.in. kwasy tłuszczowe omega-6/9, tymochinon, fitosterole) i wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Stosowany zewnętrznie wspomaga regenerację problematycznej skóry i wzmacnia włosy, a wewnętrznie – wspiera odporność i ogólne zdrowie.

SKU: OY062 Kategoria: Marka:

Opis

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno drobnych, czarnych nasion rośliny Nigella sativa (czarnuszki siewnej), znanej też jako czarny kmin lub kalonji. Roślina ta pochodzi z regionów Bliskiego Wschodu, Azji Południowo-Zachodniej i południowej Europy. Nasiona czarnuszki od tysiącleci wykorzystywane były w medycynie ludowej, już w starożytnym Egipcie i Grecji przypisywano im właściwości lecznicze, a w tradycji arabskiej nazywane są „lekiem na wszystko oprócz śmierci”.

Olej ma ciemno-złocisty do bursztynowo-brązowego kolor oraz charakterystyczny intensywny aromat. Zapach jest korzenny, pikantny, nieco gorzkawy – porównywany do oregano. Świeży, wysokiej jakości olej bywa lekko mętny. Ma średnią lepkość i gęstość typową dla olejów roślinnych. W smaku jest wyrazisty i pikantny. Dlatego w przypadku spożycia często zaleca się łączyć go z miodem lub cytryną dla złagodzenia smaku.

W składzie oleju z czarnuszki dominują wielonienasycony kwas linolowy (omega-6) oraz jednonienasycony kwas oleinowy (omega-9), wraz z mniejszą ilością kwasu palmitynowego (nasyconego). Typowy profil to 50–65% kwasu linolowego, 20–25% oleinowego i 10–15% palmitynowego (resztę stanowią m.in. kwas stearynowy i eikozadienowy). Wysoka zawartość kwasu linolowego sprawia, że olej jest stosunkowo lekki i szybko się wchłania w skórę, nie pozostawiając ciężkiej, tłustej warstwy.

Unikalnym składnikiem czarnuszki jest tymochinon, olejek lotny, znany z silnych właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Olej z czarnuszki zawiera 0,4–2,5% olejków lotnych, a tymochinon jest wśród nich głównym komponentem aktywnym. Oprócz tymochinonu występują aromatyczne terpeny i fenole, m.in. tymol, p-cymen, karwakrol oraz dithymochinon, które wspólnie nadają olejowi specyficzny zapach i działanie antyseptyczne.

Olej z czarnuszki jest bogaty w fitosterole. Dominuje β-sitosterol (ponad 45% ogółu steroli), obecne są też kampesterol, stigmasterol i awenasterol[13]. Sterole wspomagają regenerację bariery lipidowej skóry i wykazują działanie przeciwzapalne. Ponadto w oleju obecne są fosfolipidy i tokoferole (witamina E), które pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących olej (i skórę) przed utlenieniem. Czarnuszka dostarcza również polifenoli – flawonoidów i alkaloidów (np. nigellina, nigellimina), które przyczyniają się do jego działania antyoksydacyjnego. Dzięki tak bogatej kompozycji składników olej z czarnuszki wykazuje stabilność oksydacyjną na przyzwoitym poziomie i szerokie spektrum aktywności biologicznej.

Dlaczego go lubimy?

Olej z czarnuszki wyróżnia się intensywnym, korzennym aromatem. Jego zapach nie tylko nadaje produktom naturalny, orientalny charakter, ale także świadczy o wysokiej zawartości aktywnych składników. Choć dla niektórych jest on zbyt ostry, wielu specjalistów wellness ceni ten autentyczny zapach natury, można go ewentualnie złagodzić poprzez mieszanie z olejami neutralnymi.

Olej z czarnuszki jest znany z silnych właściwości przeciwzapalnych. To zasługa m.in. tymochinonu oraz przewagi kwasów omega-6, które modulują reakcje zapalne skóry. Badania pokazują, że składniki czarnuszki potrafią hamować mediatory stanu zapalnego (np. cytokiny IL-6, leukotrieny) i zmniejszać objawy reakcji alergicznych. Dzięki temu olej ten wycisza podrażnienia, redukuje zaczerwienienia oraz przyspiesza gojenie zmian skórnych. W praktyce kosmetologicznej docenia się go za pomoc w łagodzeniu stanów zapalnych przy trądziku, egzemie czy łuszczycy.

Czarnuszka od wieków uchodzi za remedium na „wszelkie dolegliwości skórne”. Olej z jej nasion wspomaga odnowę uszkodzonej skóry – stymuluje procesy naprawcze w naskórku i skórze właściwej. Zawarte w nim antyoksydanty i witamina E przyspieszają gojenie ran i mikrourazów, a nienasycone kwasy tłuszczowe uzupełniają cement międzykomórkowy naskórka. Także przy innych uszkodzeniach – oparzeniach czy zadrapaniach – olej z czarnuszki może przyspieszać ziarninowanie i epitelizację (m.in. przez stymulację produkcji kolagenu). Z tych powodów olej ten jest lubiany przez terapeutów skóry za zdolność do regeneracji problematycznej, podrażnionej skóry i poprawy jej ogólnej kondycji.

Dla kogo, do czego?

Cera trądzikowa i tłusta

Olej z czarnuszki to jeden z ulubieńców cer problematycznych. Dzięki lekkiej konsystencji i wysokiej zawartości kwasu linolowego nie działa komedogennie (nie zatyka porów) – przeciwnie, pomaga regulować produkcję sebum. Działa jak naturalny regulator sebum, przywracając równowagę tłustej skórze. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne sprawiają, że ogranicza rozwój bakterii Cutibacterium acnes i łagodzi istniejące zmiany trądzikowe. Poleca się go szczególnie przy trądziku hormonalnym i nawracających niedoskonałościach. Regularne stosowanie (np. jako serum na noc) potrafi zmniejszyć ilość wyprysków i zaskórników oraz uspokoić nadreaktywną, przetłuszczającą się skórę. Nawet cery mieszane i wrażliwe dobrze tolerują olej z czarnuszki, który jednocześnie nawilża i nie obciąża skóry.

Cera atopowa, sucha i podrażniona

Dzięki działaniu łagodzącemu i antyoksydacyjnemu olej z czarnuszki przynosi korzyści także skórze suchej, nadreaktywnej i atopowej. Łagodzi świąd, zmniejsza zaczerwienienia oraz wzmacnia barierę ochronną naskórka. W badaniach wykazano, że stosowanie kremów z olejem z czarnuszki łagodzi objawy egzemy i atopowego zapalenia skóry. Olej ten zawiera naturalne przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki, co redukuje stres oksydacyjny w skórze atopowej i przyspiesza jej regenerację. Ponadto właściwości przeciwgrzybicze czarnuszki mogą zapobiegać nadkażeniom (np. hamuje wzrost Candida albicans wywołującej drożdżaki). Dla osób z AZS czy łuszczycą olej z czarnuszki bywa cennym dodatkiem do terapii – koi stany zapalne, nawilża szorstką skórę i wspomaga gojenie mikrouszkodzeń naskórka.

Pielęgnacja włosów osłabionych

Czarnuszka od dawna stosowana jest tradycyjnie na porost i wzmocnienie włosów. Olej z jej nasion wzmacnia cebulki dzięki zawartości kwasów omega, biotyny i minerałów. Działa przeciwzapalnie na skórę głowy – łagodzi podrażnienia, pomaga przy stanach łupieżowych (hamuje rozwój grzyba Malassezia odpowiadającego za łupież). Jego właściwości antyoksydacyjne chronią mieszki włosowe przed uszkodzeniami. W badaniach klinicznych u 70% kobiet z przewlekłym wypadaniem włosów (telogenowe łysienie) odnotowano poprawę gęstości i grubości włosów po 3 miesiącach regularnego stosowania lotionu z olejem z czarnuszki. Olej ten może stymulować wzrost włosów poprzez wydłużenie fazy anagenu (wzrostu) i ograniczenie przedwczesnego wypadania. Polecany jest więc do wcierania w skórę głowy przy osłabionych, przerzedzających się włosach oraz do olejowania suchych, łamliwych pasm na całej długości – przywraca im elastyczność i blask.

Wellness i odporność

Olej z czarnuszki słynie również z zastosowań wewnętrznych. Suplementowany doustnie może wspierać ogólną odporność organizmu i dobre samopoczucie. Tradycyjnie stosowano go przy alergiach (wykazuje działanie przeciwhistaminowe), infekcjach i osłabieniu organizmu. Współczesne badania sugerują, że przyjmowanie oleju z czarnuszki może wzmacniać układ immunologiczny – stymuluje on odpowiedź immunologiczną i pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Wykazuje też umiarkowane działanie przeciwastmatyczne (rozszerza oskrzela i ułatwia oddychanie u osób z astmą), hipoglikemiczne (obniża poziom cukru we krwi) oraz hipotensyjne (nieco obniża ciśnienie krwi). Dzięki właściwościom przeciwzapalnym może łagodzić dolegliwości stawowe (w RZS zmniejsza obrzęk i ból stawów), a jako antyoksydant, działać ochronnie na organy (np. wątrobę, nerki). Jest to zatem olej dla osób szukających naturalnego wzmocnienia zdrowia i równowagi organizmu.

Właściwości

Antyseptyczne (przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze)

Działające w oleju olejki eteryczne (tymol, karwakrol) nadają mu cechy naturalnego antiseptyku. Olej hamuje rozwój szeregu mikroorganizmów – od bakterii skórnych wywołujących trądzik, przez bakterie powodujące infekcje (np. Staphylococcus aureus, E. coli), aż po grzyby drożdżopodobne jak Candida. Dzięki temu pomaga utrzymać czystość skóry, zapobiega infekcjom przy drobnych uszkodzeniach i działa konserwująco w formulacjach kosmetycznych.

Łagodzące i przeciwzapalne

To jedna z najważniejszych cech czarnuszki. Olej redukuje stany zapalne skóry – od drobnych podrażnień, poprzez zaczerwienienia po ukąszenia owadów, aż po zmiany chorobowe (AZS, trądzik, łuszczyca). Tymochinon hamuje uwalnianie mediatorów zapalnych, co przekłada się na zmniejszenie obrzęków, świądu i rumienia. W masażu olej czarnuszkowy rozgrzewa i rozluźnia napięte mięśnie, łagodząc bóle (działanie przeciwbólowe odnotowano w bad. na zwierzętach dzięki mechanizmom przeciwzapalnym). Dla skóry wrażliwej olej ten jest niczym kojący okład – szybko przynosi ulgę i komfort.

Balansujące (regulujące)

Olej z czarnuszki pomaga zbalansować wiele procesów – zarówno w skórze, jak i w organizmie. Jako adaptogen skórny reguluje produkcję łoju (co przywraca równowagę cerze tłustej i mieszanej), a równocześnie zapobiega nadmiernej utracie wody, wspierając nawilżenie suchej skóry. W skali całego ciała obserwuje się, że czarnuszka może wspomagać równowagę immunologiczną (ma działanie immunomodulujące – potrafi zarówno pobudzać odporność, jak i tonować nadmierne reakcje autoimmunologiczne). Ponadto reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi przy regularnej suplementacji. To dlatego uważa się ją za składnik wspomagający homeostazę organizmu.

Antyoksydacyjne

Olej z czarnuszki dostarcza skórze silnych przeciwutleniaczy – przede wszystkim tymochinonu, ale też witaminy E, beta-karotenu i polifenoli. Chronią one komórki skóry przed uszkodzeniem przez wolne rodniki (powstające np. pod wpływem UV czy zanieczyszczeń środowiska). Dzięki temu olej działa anty-aging: spowalnia powstawanie zmarszczek, utratę jędrności i przebarwienia posłoneczne. W kosmetykach pełni rolę naturalnego przeciwutleniacza, wydłużając trwałość formulacji. W kontekście wellness działanie antyoksydacyjne czarnuszki przekłada się na ochronę narządów (m.in. wątroby, nerek) przed stresem oksydacyjnym i może zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych związanych z utlenianiem (cukrzycy, miażdżycy, neurodegeneracji).

Zastosowanie (przykłady)

Formy zewnętrzne (kosmetyczne)
Olej z czarnuszki można stosować bezpośrednio na skórę i włosy lub jako składnik kosmetyków. Popularne formy aplikacji to:
  • Serum lub olejek do twarzy: Kilka kropel oleju wmasowanych w oczyszczoną skórę twarzy działa jak kuracja przeciwtrądzikowa lub odżywcza (szczególnie na noc). Można go używać solo lub zmieszać z lżejszym olejem bazowym (np. jojoba, arganowym) w proporcji 1:1 dla zmniejszenia intensywności zapachu.
  • Kremy i mazidła: Olej z czarnuszki dodaje się do kremów do cery problematycznej (typowo w stężeniu 5–15%) dla nadania właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Można też sporządzić domową maść – podgrzewając olej z woskiem pszczelim uzyskujemy balsam ochronny idealny na egzemę czy suche łokcie.
  • Maski i okłady: Łyżeczkę oleju można połączyć z glinką lub miodem, tworząc maseczkę na twarz o działaniu oczyszczająco-kojącym (np. na 15 min przy trądziku). Olej czarnuszkowy bywa też składnikiem okładów na zmienione chorobowo miejsca – np. przy łuszczycy, AZS – z uwagi na działanie zmiękczające łuski i przeciwświądowe.
  • Wcierki do skóry głowy: W terapiach przeciw wypadaniu włosów olej stosuje się jako wcierkę – kilka ml oleju nanieść na skórę głowy, wmasować kolistymi ruchami i pozostawić na min. 30 minut (lub na całą noc) przed myciem. Taki zabieg 2–3 razy w tygodniu wzmacnia cebulki i redukuje łupież. Można też dodać olej do gotowych szamponów czy odżywek (kilka kropel przed użyciem) dla podbicia działania pielęgnacyjnego.
  • Masaże aromaterapeutyczne: Ze względu na rozgrzewające i przeciwbólowe właściwości, czarnuszkę stosuje się do masażu obolałych miejsc (np. przy bólach stawów, mięśniowych napięciach). Kilka kropli oleju rozetrzeć w dłoniach i masować miejscowo – olej poprawia ukrwienie, działa lekko rozgrzewająco i przeciwzapalnie, przynosząc ulgę przeciążonym partiom. Dodatkowo intensywny zapach działa stymulująco na zmysły, co bywa wykorzystywane w aromaterapii (uważa się, że woń czarnuszki klaruje drogi oddechowe i dodaje energii).
Formy wewnętrzne (suplementacja)
Olej z czarnuszki jest dostępny jako suplement diety w postaci kapsułek lub płynnego oleju do spożycia. Przykładowe sposoby przyjmowania:
  • Kapsułki: Standaryzowany olej zamknięty w kapsułkach żelatynowych (często 500 mg lub 1000 mg każda). Typowa dawka to 1–2 kapsułki 1–2 razy dziennie (co daje ok. 1–2 g oleju na dobę) – najlepiej w trakcie posiłku. Jest to wygodna forma dla osób nieakceptujących smaku oleju.
  • Płynny olej doustnie: Zaleca się spożywać 1 łyżeczkę (5 ml) dziennie, np. rano na czczo lub wieczorem przed snem. Ze względu na ostry smak można wymieszać olej z odrobiną miodu, soku z cytryny lub dodać do potraw (sałatki, smoothie). Dawka może być podzielona na 2–3 porcje dziennie po łyżeczce, ale nie należy przekraczać 3 łyżeczek (ok. 15 ml) na dobę – wyższe ilości nie zwiększają korzyści, a mogą spowodować dyskomfort trawienny.
  • Dodatek kulinarny: Niewielką ilość oleju (1–2 łyżeczki) można używać jako przyprawy – skrapiając sałatki, hummus czy zupy tuż przed podaniem. Nadaje potrawom korzenno-gorzki posmak i wzbogaca ich wartość odżywczą. Ważne: nie podgrzewać oleju (traci właściwości), stosować tylko na zimno.
Dawkowanie zewnętrzne

W kosmetykach naturalnych zaleca się stężenie oleju z czarnuszki zwykle 5–20% w zależności od produktu. Dla olejowania skóry głowy czy twarzy można stosować go bez rozcieńczenia lub w mieszance (np. 50/50 z innym olejem). Przy punktowym stosowaniu na wypryski czy zmiany skórne – kropelkę oleju nanieść 2x dziennie. Zawsze warto wykonać próbę uczuleniową na skórze przed szerszym zastosowaniem.

Zalecenia formulacyjne

Charakterystyczny zapach

Należy pamiętać, że nierafinowany olej z czarnuszki ma bardzo intensywną woń, która może zdominować kompozycję kosmetyku. W formulacjach zaleca się łączyć go z olejami o neutralnym zapachu (np. jojoba, migdałowym, słonecznikowym) lub masłami bezzapachowymi. Dzięki temu zachowamy właściwości czarnuszki, ale zapach produktu będzie łagodniejszy. Alternatywnie, można komponować olej z czarnuszki z olejkami eterycznymi, których aromat dobrze współgra z nutą ziołową – np. z olejkiem lawendowym, rozmarynowym czy cytrusowym, co stworzy przyjemny bukiet zapachowy maskujący gorzką nutę czarnuszki.

Trwałość i przechowywanie

Olej z czarnuszki, mimo znacznej zawartości wielonienasyconych kwasów, jest stosunkowo stabilny dzięki obecności antyoksydantów (tymochinon, witamina E). Jego typowa trwałość to 24 miesiące, o ile jest prawidłowo przechowywany. Rekomenduje się przechowywać go w ciemnych, szczelnie zamkniętych butelkach z dala od światła i ciepła – najlepiej w temperaturze pokojowej (15–25°C) lub chłodniejszej. Przechowywanie w lodówce dodatkowo wydłuży trwałość (olej może mętnieć i gęstnieć w zimnie, ale to nie wpływa na jego jakość – przed użyciem wystarczy ogrzać go do temp. pokojowej). Unikać dostępu powietrza.

Łączenie z innymi olejami

W recepturach kosmetycznych olej z czarnuszki dobrze współpracuje z innymi olejami bazowymi. Można go łączyć z olejami o lekkiej konsystencji (np. z konopnym, z wiesiołka, z dzikiej róży) w preparatach do cery tłustej – czarnuszka doda działania antybakteryjnego i regulującego, a lżejszy olej przyspieszy wchłanianie. Dla cer suchych i atopowych warto połączyć czarnuszkę z olejami łagodzącymi, jak olej ze słodkich migdałów czy olej z ogórecznika – wzmocnimy efekt przeciwzapalny i natłuszczający. Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się też jako dodatek (np. 5–10%) do oleju jojoba lub skwalanu w serum – poprawia wtedy jego właściwości użytkowe (czarnuszka nieco zagęszcza, ale także nadaje “jedwabistości” innym olejom). Z uwagi na zawartość nienasyconych kwasów, wskazane jest dodanie do formulacji antyutleniacza (np. witaminy E) celem zabezpieczenia przed jełczeniem – choć sam olej czarnuszkowy dostarcza już pewną ilość tokoferoli, co wspiera stabilność produktu.

pH i zgodność

Olej z czarnuszki jest obojętny (nie wpływa na pH formuły, bo nie zawiera wolnych kwasów). Można go dodawać na etapie chłodnym (poniżej 40°C) – wysoka temperatura niszczy składniki aktywne i aromat. Unikać długiego podgrzewania. Olej jest kompatybilny z większością surowców kosmetycznych naturalnych i syntetycznych. Nie rozpuszcza się w wodzie, ale można go łatwo zemulgować w kremach. Jego ciemna barwa może minimalnie barwić bardzo jasne emulsje – warto zrobić próbę, jeśli produkujemy biały krem z dużym dodatkiem czarnuszki.

Toksykologia i bezpieczeństwo

Olej z czarnuszki jest generalnie dobrze tolerowany na skórze. Jako naturalny olej roślinny rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Jednak u osób uczulonych na rośliny z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae) może potencjalnie wystąpić nadwrażliwość kontaktowa. Stosowany zewnętrznie na ogół nie wywołuje działań niepożądanych, nawet u dzieci.

Przy spożyciu umiarkowane dawkowanie oleju z czarnuszki (np. 1–2 g dziennie) jest uznawane za bezpieczne dla większości dorosłych osób. W badaniach suplementacja przez 2–3 miesiące nie powodowała poważnych skutków ubocznych. Niemniej jednak, zbyt duże dawki mogą wywołać działania niepożądane – przy dawce 5 ml (łyżeczka) dziennie przez 8 tygodni notowano u części osób lekkie nudności i wzdęcia. Sporadycznie mogą wystąpić bóle brzucha czy biegunka przy większych ilościach. Istnieją doniesienia o obniżeniu poziomu cukru we krwi po oleju z czarnuszki, dlatego diabetycy powinni monitorować glikemię, by uniknąć hipoglikemii. Olej ten może także nieco obniżać ciśnienie krwi, co w połączeniu z lekami hipotensyjnymi wymaga ostrożności. Czarnuszka może wchodzić w interakcje z lekami metabolizowanymi przez wątrobę (cytochrom P450) – np. z warfaryną, beta-blokerami – potencjalnie osłabiając lub wzmacniając ich działanie. Osoby przyjmujące na stałe leki (zwłaszcza przeciwzakrzepowe, nadciśnieniowe, przeciwcukrzycowe) powinny skonsultować suplementację czarnuszką z lekarzem.

Przeciwwskazania

Kobiety w ciąży nie powinny zażywać oleju z czarnuszki w dawkach większych niż kulinarne. Choć brak jednoznacznych danych klinicznych, sugeruje się unikać suplementacji, gdyż wysokie dawki mogą stymulować skurcze macicy lub zaburzać równowagę hormonalną. Niewielka ilość jako przyprawa jest dopuszczalna, ale przed regularnym stosowaniem ciężarne i karmiące matki powinny zasięgnąć porady lekarza. Również dzieci poniżej 3 lat nie powinny otrzymywać oleju bez konsultacji pediatry (dla starszych dzieci ewentualnie małe dawki, ostrożnie).

 

Informacje dodatkowe

WagaBrak danych