Olej z nasion kapusty czerwonej (brassica oleracea) nierafinowany

Nierafinowany olej z nasion czerwonej kapusty (Brassica oleracea var. capitata L.). Mniej spotykany olej o właściwościach podobnych do oleju z nasion brokułów. Tłoczony na zimno o intensywnym, ziołowo-orzechowym zapachu i zielono-bursztynowej barwie. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu erukowego (C22:1) – nienasyconego kwasu tłuszczowego o długim łańcuchu węglowym, cenionego w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej i uszkodzonej, ze względu na jego właściwości ochronne, regenerujące i zmiękczające. Zawiera także kwas oleinowy, linolowy i α-linolenowy, a także tokoferole, fitosterole i śladowe ilości związków siarkowych charakterystycznych dla roślin kapustnych. Działa silnie emoliencyjnie, ogranicza transepidermalną utratę wody (TEWL), wygładza, koi podrażnienia i wspomaga odbudowę płaszcza hydrolipidowego. Polecany jest do kosmetyków ochronnych, barierowych i przeciwstarzeniowych, a także w pielęgnacji dłoni, stóp, skóry łuszczącej się i reaktywnej. Może być używany jako składnik kremów, maści, olejków do masażu i kosmetyków regenerujących. Wyróżnia się stabilnością oksydacyjną i działaniem ochronnym, szczególnie w formułach dla skóry dojrzałej i wymagającej intensywnej regeneracji.

SKU: OY137 Kategoria: Marka:

Opis

Kapusta czerwona (Brassica oleracea var. capitata L.) jest formą kapusty głowiastej o czerwonych, antocyjaninowych liściach, należącą do rodziny Brassicaceae. Jest rośliną dwuletnią, tworzącą w pierwszym roku główkę z czerwono-fioletowych liści. W drugim roku zakwita i wydaje nasiona.

Skład chemiczny i parametry organoleptyczne

Skład kwasów tłuszczowych (%):

  • Kwas erukowy (C22:1, n-9): 42–58%

  • Kwas oleinowy (C18:1, n-9): 14–20%

  • Kwas linolowy (C18:2, n-6): 12–17%

  • Kwas α-linolenowy (C18:3, n-3): 6–9%

  • Kwas eikosenowy (C20:1): 3–4%

  • Kwas palmitynowy (C16:0): 2–4%

  • Kwas stearynowy (C18:0): <1%

Inne składniki:

  • Fitosterole (β-sitosterol, kampesterol)

  • Tokole (głównie γ-tokoferol)

  • Antocyjany (śladowe ilości w nierafinowanym oleju)

  • Polifenole, glukozynolany – pozostałości w niewielkich ilościach

Parametry organoleptyczne:

  • Barwa: bursztynowo-złota do jasnozielonej

  • Zapach: charakterystyczny, lekko kapuściany, z nutą siarkową

  • Konsystencja: lekka do średniej, nielepka

  • Smak: gorzki, tłusty, charakterystyczny dla olejów z rodziny Brassicaceae

Właściwości kosmetyczne i zalecenia

Skóra:

  • Emolient ochronny i barierowy – tworzy trwały film lipidowy.

  • Zmiękczający i wygładzający – szczególnie dla skóry suchej, atopowej, z AZS.

  • Regenerujący i przeciwstarzeniowy – dzięki obecności długołańcuchowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

  • Niskie ryzyko komedogenności – może być stosowany na cerę mieszaną i dojrzałą.

  • Zalecenia: balsamy, masła do ciała, kremy barierowe, produkty ochronne (np. zimowe).

Włosy:

  • Wygładza łuski włosa, poprawia elastyczność i połysk.

  • Idealny do włosów wysokoporowatych (niska zawartość wielonienasyconych NNKT).

  • Ułatwia rozczesywanie, redukuje puszenie, zabezpiecza końcówki.

  • Zalecenia: odżywki bez spłukiwania, maski olejowe, olejowanie końcówek.

Dłonie i stopy:

  • Silne działanie okluzyjne i ochronne – idealny do kremów na zimę, preparatów przeciw pękaniu skóry.

  • Regeneruje naskórek przy uszkodzeniach mechanicznych i nadmiernym rogowaceniu.

Paznokcie:

  • Zmiękcza i nawilża skórki, wspomaga regenerację płytki paznokcia.

Właściwości farmakologiczne

  • Przeciwzapalne i kojące – zmniejsza rumień i świąd, stabilizuje barierę hydrolipidową.

  • Przeciwutleniające – obecność tokoferoli i śladowych antocyjanów (w nierafinowanym oleju).

  • Wzmacniające naczynia włosowate – fitosterole i długołańcuchowe MUFA.

  • Neuroprotekcyjne – badania in vitro sugerują korzystny wpływ erukanu (C22:1) na błony neuronów.

  • Regenerujące błony komórkowe – przez wysoką zawartość kwasu erukowego.

Toksykologia i bezpieczeństwo

  • Kwas erukowy w wysokich stężeniach może być toksyczny przy spożyciu – działanie kardiotoksyczne.

  • Bezpieczny do stosowania zewnętrznego, nie powoduje podrażnień.

  • Nie stosować wewnętrznie bez nadzoru – ograniczenie EFSA: <2% w olejach spożywczych.

Kompatybilność

Zgodność:

  • Doskonale łączy się z:

    • olejem z awokado, makadamia, baobabu, lnianym

    • masłem shea, olejem z pestek moreli

    • ekstraktami z nagietka, rumianku, centella asiatica

Niekompatybilność:

  • Może destabilizować emulsje z dużym udziałem olejów wysoko-NNKT (np. konopny, ogórecznikowy) – wymaga dodatku emulgatora stabilizującego.

  • Wysoka zawartość C22:1 ogranicza zastosowanie w produktach typu „suchy olejek”.

Zastosowanie i dawkowanie

Kosmetyki:

  • Kremy ochronne, emulsje lipidowe: 3–20%

  • Balsamy do ciała i masła: 5–30%

  • Kremy do stóp i dłoni: 10–50%

  • Serum i olejki do twarzy: 1–10% (z innymi olejami)

  • Olejki do włosów i skóry głowy: 5–15%

Masaż:

  • Olejek bazowy do masażu regeneracyjnego: 50–100% (z dodatkiem EO)

Mydła:

  • Daje twardą, kremową pianę; niska stabilność zapachu.

  • Zalecane stężenie w masie tłuszczowej: do 10%

Inne zastosowania

  • Zastosowania dermatologiczne w maściach ochronnych i leczniczych.

Zastosowanie spożywcze i wewnętrzne

  • Niezalecane w formie skoncentrowanej (nierafinowanej) – ze względu na wysoką zawartość kwasu erukowego.

  • W UE i USA istnieją limity dla C22:1 w olejach jadalnych: max. 2%.

Ciekawostki

  1. Kwas erukowy występuje również w oleju gorczycowym i dawnym rzepaku – z którego wyselekcjonowano bezerukowy rzepak

  2. Nasiona czerwonej kapusty są bardzo bogate w tłuszcz (35–45%), mimo że sama główka zawiera go niewiele.

  3. W Ajurwedzie kapustę czerwoną uznaje się za roślinę równoważącą doszę pitta – z właściwościami oczyszczającymi krew.

  4. Kwas erukowy był badany jako potencjalny nośnik do leczenia choroby adrenoleukodystrofii (projekt Lorenzo’s Oil).