Olej z orzechów włoskich Zobacz większe

Olej z orzechów włoskich

Nazwa INCIJuglans Regia (Walnut) Seed Oil

Olej z orzechów włoskich, tłoczony na zimno, rafinowany. 100% czysty, bez żadnych dodatków.

Więcej szczegółów

8,41 zł

Więcej informacji

Orzech włoski (Juglans regia) pochodzi z zachodniej Azji. To piękne drzewo do Europy zostało sprowadzone przez Rzymian z Persji. Uprawiany jest jako drzewo owocowe, jest też cenną rośliną leczniczą. Owocem są duże pestkowce, o zielonej naowocni, która okrywa twardą, niemal kulistą pestkę, zwaną orzechem włoskim. Gdy owoce dojrzeją naowocnia zaczyna pękać uwalniając orzechy. Smaczne jądro orzechów ma bardzo dużą wartość odżywczą i zawiera do 60% oleju. Olej tłoczony jest na zimno a następnie zwykle rafinowany.

Olej z orzechów włoskich jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Z tego też względu ma znakomite właściwości prozdrowotne i spożywany systematycznie, np. jako dodatek do sałatek będzie sprzyjał dobremu zdrowiu. Innym typem oleju cenionym przez kucharzy nie ze względu na właściwości zdrowotne a wyrafinowany smak i aromat jest ciemny olej z prażonych orzechów.

Do celów kosmetycznych używa się wyłącznie oleju z orzechów surowych, który jest lekki, delikatny i bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej ten posiada właściwości lecznicze, przeciwzapalne, przeciwzmarszczkowe, regeneracyjne, zmiękczające i tonizujące. Używany jest w różnorodnych problemach skórnych, na rany, owrzodzenia, oparzenia, przesuszoną i szorstką skórę, w leczeniu łupieżu i przesuszonych, łamliwych włosów. W medykamentach najczęściej wykorzystuje się go jako bazę maści leczniczych. W kosmetykach szczególnie przydatny jest w balsamach do ust, kremach przeciwstarzeniowych, kremach pod oczy, produktach dla skóry dojrzałej, dla ciała oraz produktach do kąpieli i masażu. W produktach przeciwstarzeniowych i tonizujących zaleca się stosować ten olej w stężeniu 10-15%.

Przechowywanie i termin przydatności: Ok. 18 miesięcy. Rzeczywisty termin przydatności zależy od warunków przechowywania i użytkowania. Można wydłużyć termin przydatności przechowując w niższej temperaturze i chroniąc przed światłem. Skutecznym sposobem na wyraźne zwiększenie trwałości oleju jest dodanie witaminy E lub ekstraktu z rozmarynu.

Opinie

Napisz opinię

Olej z orzechów włoskich

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: