Obniżka! Masło murumuru Zobacz większe

Masło Murumuru

Nazwa INCIAstrocaryum Murumuru Butter
Liczba zmydlania222,9
Liczba kwasowa0,11
Liczba nadtlenkowa1,5

Naturalne masło murumuru pochodzące z Brazylii. Wyglądem i konsystencją przypomina olej kokosowy Virgin. Jest bardzo wszechstronnym masłem, doskonałym nawilżającym balsamem. Wyśmienitym produktem do pielęgnacji ust, włosów, jako składnik preparatów anti-aging, jako kojący dodatek do preparatów przeznaczonych do leczenia skóry suchej, pękającej, egzemy, łuszczycy i innych problemów.

Kończymy sprzedaż tego produktu. Po wyprzedaży zapasu magazynowego masło murumuru nie będzie dostępne w stałej sprzedaży.
Uwaga! Partia z krótkim terminem ważności (02.2017). Masło to jednak jest bardzo trwałe i nie jełczeje, podobnie jak olej kokosowy. Można je bez obaw długo przechowywać.

Więcej szczegółów

Brak produktu w magazynie

6,86 zł

13,72 zł

Więcej informacji

Masło murumuru tłoczone jest z nasion palmy Astrocaryum Murumuru, zwanej murumuru lub muru muru. Palma występuję dość często w Amazonii, zwłaszcza wzdłuż rzek na terenach zalewowych i wyspach rzecznych na Amazonce. Liście palmy służą tubylcom do budowy domów, hamaków, koszy i wielu innych przedmiotów codziennego użytku. Dojrzałe kwiatostany liczą nawet 300 owoców o smacznym, żółtawym miąższu. Do owoców nie jest jednak łatwo się dostać, ponieważ łodygi a nawet kiście z owocami pokryte są ostrymi i długimi do dwudziestu centymetrów kolcami. Owoce zawierają nasiona z niezwykle twardą łupiną, którą daje się oddzielić dopiero po wysuszeniu nasion.

Po wysuszeniu i usunięciu łupin w mechanicznych prasach z nasion wyciskane jest masło. Z jednej palmy udaje się wyprodukować niecałe 4 kg masła. Masło murumuru w temperaturze pokojowej jest w formie stałej, o kremowej konsystencji, bez grudek. Odporne na jełczenie. Topi się w temperaturze ok. 33°C. W niższej temperaturze robi się kruche. Koloru białego z możliwym odcieniem żółtym lub brązowym. Ma delikatny, orzechowy aromat. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu laurynowego (47%), zawiera również dużą ilość kwasów mistyrynowego i oleinowego. Jest masłem jadalnym i może na przykład być spożywane dla celów zdrowotnych.

Z uwagi na doskonałe właściwości zmiękczające i nawilżające bywa określane jako roślinna lanolina. Wykazuje się działaniem antyalergicznym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Jest źródłem przeciwutleniaczy, zawiera prowitaminę A i witaminę C. Zaletą murumuru jest jego niska kwasowość (4 do 5%), co czyni z niego bardzo dobry środek do skóry wrażliwej. Łatwo się wchłania, pomaga przywrócić elastyczność i jędrność skóry. Z tego powodu doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry zniszczonej i starzejącej się. Ponadto jako kojący składnik produktów przeznaczonych do leczenia skóry suchej i popękanej, egzemy, łuszczycy, trądziku, otarć i podrażnień.

Murumuru jest bardzo dobrym środkiem do pielęgnacji ust. Oprócz nawilżenia i odżywienia ust nadaje im zdrowego połysku. Jego dodatek ułatwia formowanie balsamów w sztyfcie i szminek.

Masło murumuru jest uważane za najlepsze masło do pielęgnacji włosów. Wykazuje się bardzo dobrą penetracją włosów i wyjątkowym powinowactwem z białkami włosów. Polecane jest do włosów suchych, łamliwych, z rozdwajającymi końcówkami, matowych, bez życia i objętości, kręconych, w przypadku wypadania włosów.

Masło murumuru najczęściej stosuje się jako składnik aktywny w połączeniu z innymi masłami lub olejami, w stężeniu od 1 do 80%. Można je również dodawać do kremów, balsamów, lotionów, szamponów i odżywek do włosów (ok. 1%), masek do włosów i innych.

Trwałość: Masło murumuru podobnie jak olej kokosowy jest masłem bardzo trwałym i odpornym na jełczenie. Może nadawać się do użycia nawet po 4 latach i dłużej.

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Masło Murumuru

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: