Lnianka siewna (Camelina Sativa): Olej rydzowy z nasion nierafinowany, tłoczony na zimno

-19%
Już od 7,91 zł

Czysty olej rydzowy, tłoczony na zimno. Tak samo dobry jak olej konopny lecz o wyższej trwałości. Doskonały olej do naturalnych kosmetyków i pielęgnacji włosów. Zmniejsza objawy alergii, łagodzi stany zapalne i zmniejsza obrzęki.

Kod: OY75
Dostępność:
W magazynie

Lnianka siewna (lnicznik siewny) Camelina sativa rośnie dziko w naturze i często występuje jako chwast w zbożach lub innych uprawach. Jest również bardzo starą rośliną uprawną, która w Europie była uprawiana jako roślina oleista co najmniej od 3 tysięcy lat. Z nasion tłoczony jest olej, który potocznie nazywany jest olejem rydzowym.

Olej rydzowy niegdyś popularny, przez długi czas zapomniany, wyparty przez olej rzepakowy, obecnie przeżywa swój renesans za sprawą odkrytych na nowo jego cennych właściwości. Zawiera ponad 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6). Jest ich ponad 10 razy więcej niż w wielu powszechnie używanych olejach roślinnych.

Wyglądem i właściwościami przypomina olej lniany ale w przeciwieństwie do oleju lnianego jest olejem o dużej trwałości, odpornym na jełczenie. Wysoka odporność oleju rydzowego wynika z dużej zawartości przeciwutleniaczy w postaci tokoferoli i związków fenolowych.

Kosmetyka

Jakkolwiek mało popularny ma bardzo cenne właściwości kosmetyczne, o doskonałym działaniu pielęgnacyjnym. Działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran, podrażnień, oparzeń, łagodzi objawy chorób skóry, takich jak atopowe zapalenie skóry, wypryski, dermatozy, pokrzywka, alergia. Jest doskonałym wyborem dla kosmetyków naturalnych, w szczególności do pielęgnacji skóry twarzy. Jest wyśmienitą odżywką do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Pomaga pozbyć się suchości skóry, świądu, łupieżu. Może być użyty do masażu. Znaczna ilość witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że skóra jest zdrowsza, gładsza i lepiej nawilżona.

Miejscowo może być stosowany w przypadku reumatyzmu i zapalenia stawów. Pomaga zmniejszyć ból, stan zapalny, zmniejsza opuchliznę i poprawia ruchomość stawów. Doskonale sprawdza się w połączeniu z olejkami eterycznymi, na przykład olejkiem z rozmarynu.

Zastosowanie spożywcze

Olej rydzowy jest olejem jadalnym i ma długą tradycję używania w kuchni. Nadaje się do smażenia lepiej niż oliwa z oliwek czy nawet olej rzepakowy. Doskonale nadaje się do pieczywa i sałatek.

Ma wysokie walory prozdrowotne, podobne do oleju konopnego i może być używany w jego miejsce. Obniża poziom trójglicerydów i normalizuje cukier we krwi. Działa ochronnie na wątrobę, nerki, trzustkę, serce, naczynia krwionośne. Ma korzystny wpływ na mózg, system nerwowy i oczy. Opóźnia starzenie się tkanek. Może chronić przed chorobami zwyrodnieniowymi, w tym otępieniem, chorobą Alzheimera, chorobami oczu (np. zwyrodnienie plamki żółtej). Łagodzi objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Camelina Sativa L.
Numer CAS225233-97-6
INCICamelina sativa seed oil
Rodzaj olejuOlej roślinny, tłoczony na zimno, nierafinowany
Metoda otrzymaniaTłoczenie na zimno w prasie
SurowiecNasiona
PochodzienieW. Brytania
Lnianka siewna (Camelina Sativa): Olej rydzowy z nasion nierafinowany, tłoczony na zimno