Kwas salicylowy Zobacz większe

Kwas salicylowy

Nazwa INCISalicylic acid
Numer CAS 69-72-7

Kwas salicylowy jakości farmaceutycznej, w postaci białego, drobnego proszku. Kwas salicylowy (nazwa chemiczna kwas 2-hydroksybenzoesowy) należy do grupy hydrokwasów (BHA) i naturalnie występuje w wielu roślinach, np. w korze wierzby. Szeroko stosowany środek w peelingach, produktach leczniczych, szczególnie przy trądziku, do zmniejszenia przebarwień, usuwania modzeli i brodawek. Posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Więcej szczegółów

5,01 zł

Więcej informacji

Kwas salicylowy i jego pochodne naturalnie występują w wielu roślinach. Jego nazwa pochodzi od łacińskiej nazwy wierzby, której kora zawiera znaczne ilości tego związku. Ma on podobne właściwości do kwasu acetylosalicylowego (popularna aspiryna) i przed jej wynalezieniem był powszechnie stosowany jako lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy. Przez pewien czas był nawet uważany za jedną z witamin, nazywany witaminą S.

Kwas salicylowy jest popularnym składnikiem w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów. Szczególnie często wykorzystywany jest do leczenia trądziku. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, zmniejsza zaczerwienienie i obrzęk. Miejscowo stosuje się również do leczenia objawów łuszczycy, modzeli, brodawek, wyprysków, przebarwień skórnych. Dość łatwo wnika w głąb skóry i rozpuszcza związki lipidowe, tym samym ułatwia oczyszczanie naskórka i przyczynia się do odblokowania porów, zapobiegając tworzeniu się wyprysków. W kosmetykach wykorzystywany jest również jako środek konserwujący, gdyż jest dość skuteczny w stosunku do bakterii i grzybów.

Kwas salicylowy jest silnym kwasem dlatego w preparatach do pielęgnacji skóry należy stosować bardzo niskie stężenia. Zbyt duże stężenie będzie działać drażniąco i może doprowadzić do poparzenia skóry. Wystarczającym stężeniem może być nawet 0,5%, aczkolwiek należy mieć na uwadze, że zbyt niskie stężenie może nie otworzyć pory. Nie należy przekraczać stężenia 3%. Większe stężenia stosowane są tylko do rozpuszczania brodawek i modzeli (maksymalnie 10 – 30%).

Kwas salicylowy należy do grupy beta-hydrokwasów (BHA) i podobnie jak alfa-hydrokwasy (np. kwas mlekowy, glikolowy) przyczynia się do usuwania martwego naskórka i odnowy komórkowej. Jednak podobne działanie w przypadku kwasu salicylowego osiągane jest przy wielokrotnie mniejszym stężeniu.

Zaletą kwasu salicylowego w porównaniu do innych produktów mających za zadanie zapobieganie powstawaniu czopów i zaskórników jest równoległe działanie stymulujące krążenie i przeciwzapalne. Co uwidacznia się między innymi lepszym kolorytem skóry.


Zastosowanie

Zalecane stężenie w produktach kosmetycznych 0,5 – 3%. Zwykle dodaje się do fazy wodnej, ale trzeba mieć na uwadze, że jest bardzo słabo rozpuszczalny. By zwiększyć rozpuszczalność można użyć na przykład glikolu propylenowego. Może być również dodany w postaci proszku do gotowego kremu lub innego produktu. Należy również pamiętać, że efektywność kwasu salicylowego jest wyższa przy pH poniżej 5.

Przeznaczenie: produkty do peelingu, maści na brodawki, żele i płyny przeciwtrądzikowe, szampony do włosów i inne.

Postać: Drobny, biały proszek, bez zapachu. Słabo rozpuszczalny w wodzie (<1%), dobrze rozpuszczalny w olejach. Wartość pH 2,4.

Opinie

Napisz opinię

Kwas salicylowy

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: