

Masło shea (karite) eko
Naturalne masło shea z orzechów masłosza parka, dziko rosnących drzew w Ghanie (Afryka Zachodnia). 100% czyste i naturalne, tłoczone i rafinowane. Bardzo dobrej jakości, może być również używane w zastosowaniach spożywczych.
Opis
Masło koloru białego, ewentualnie z delikatnym żółtym odcieniem. W przeciwieństwie do masła nierafinowanego jest prawie bez zapachu, ma również bardziej kremową konsystencję. W temperaturze pokojowej jest w formie stałej. Topi się w temperaturze ok. 38° C.
Masło shea (zwane również masłem karite) jest olejem z nasion masłosza parka (drzewa masłowego), występującego naturalnie na obszarze afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię. Jest jadalne, w Afryce używane jest do gotowania, bywa również dodawane do egzotycznych margaryn. W większości jednak jest stosowane w pielęgnacji skóry i włosów oraz w produktach farmaceutycznych.
Tradycyjne masło shea stosuje się dla zmniejszenia zmarszczek, blizn, rozstępów. W celu leczenia różnych podrażnień skóry, takich jak łuszczyca, wyprysk i oparzenia. Idealnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami kosmetycznymi i leczniczymi, topi się w kontakcie ze skórą, łatwo się wchłania nie pozostawiając tłustych plam. Jest chętnie stosowane przez wiele osób w czystej postaci lub w połączeniu z olejami zamiast kremów do ciała, rąk lub twarzy.
Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego, który wpływa na jego twardość. Wyjątkowość masła shea wynika z niespotykanie wysokiej zawartości związków niezmydlających się, które nadają masłu shea większy potencjał leczniczy. Masło zawiera fitosterole, witaminę A, katechiny, które występują również w zielonej herbacie. Duży wpływ na właściwości masła mają pochodne kwasu cynamonowego. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów. Dzięki nim masło shea nie jełczeje chociaż praktycznie nie zawiera witaminy E.
Masło shea jest uważane za naturalny czynnik nawilżający, ponieważ w swojej strukturze i funkcji przypomina zawartość lipidów skóry. Wspomaga barierę ochronną naskórka, ułatwia proces gojenia, zapobiega podrażnieniom i regeneruje. Jest dobrym środkiem kondycjonującym. Pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy na skórze.
Właściwości masła shea są korzystne zarówno w okresie letnim, przy wysokich temperaturach jak i w czasie zimy, gdy skóra jest narażana chłód.
Dzięki swoim zaletom popularność masła shea w pielęgnacji ciała stale rośnie. Używane jest w najróżniejszych produktach, do masażu, balsamach do ciała, ust i włosów, kremach, mydłach, szminkach, kremach pod oczy, kremach do opalania, kremach do rąk, mydłach i wielu innych.
Jakkolwiek surowe, bez żadnych dodatków może być używane do pielęgnacji ciała, zwykle jednak jest zmiękczane, np. poprzez dodanie oleju słonecznikowego, migdałowego lub innego.
- Nazwa botaniczna
- Vitellaria paradoxa C.F.Gaertn.
- Nazwa INCI
- Butyrospermum Parkii 100%
- Synonimy/Inne nazwy
- Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschy[3], Bassia parkii G. Don, Butyrospermum paradoxum (C.F.Gaertn.) Hepper, Lucuma paradoxa (C.F.Gaertn.) A.DC.
- Numer CAS
- 91080-23-8
- Numer WE (EINECS)
- 293-515-7
- Skład
- Butyrospermum Parkii 100%
- Typ
- Naturalne i 100% czyste masło roślinne
- Surowiec
- Orzechy
- Metoda otrzymywania
- tłoczone, rafinowane
- Pochodzenie
- Ghana
Do pobrania
inne produkty z tej samej kategorii


Masło migdałowe

Masło jojoba złote

Masło shea nierafinowane eko

Masło kawowe

Masło awokado

Masło shea nilotica nierafinowane

Masło oliwkowe

Masło jagodowe organiczne (eko)

Masło kakaowe
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Olej jojoba złoty, nierafinowany

Sodium Cocoyl Isethionate (granulowany)

Alkohol cetylowy

Olejek z Gałki muszkatołowej (Myristica...

Jagodowe Chabry - pigment perłowy

Olejek Amyrisowy (Amyris Balsamifera)

Balsam kopaiwa/copaiba (Copaifera reticulata)

Szafir - pigment perłowy

Olejek kadzidłowcowy (Boswellia Carterii)...
