0
0 Koszyk (Pusty)
Masło shea (karite) eko

Masło shea (karite) eko

6,24 zł

Naturalne masło shea z orzechów masłosza parka, dziko rosnących drzew w Ghanie (Afryka Zachodnia). 100% czyste i naturalne, tłoczone i rafinowane. Bardzo dobrej jakości, może być również używane w zastosowaniach spożywczych.

Wybierz
W magazynie

Masło koloru białego, ewentualnie z delikatnym żółtym odcieniem. W przeciwieństwie do masła nierafinowanego jest prawie bez zapachu, ma również bardziej kremową konsystencję. W temperaturze pokojowej jest w formie stałej. Topi się w temperaturze ok. 38° C.

Masło shea (zwane również masłem karite) jest olejem z nasion masłosza parka (drzewa masłowego), występującego naturalnie na obszarze afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię. Jest jadalne, w Afryce używane jest do gotowania, bywa również dodawane do egzotycznych margaryn. W większości jednak jest stosowane w pielęgnacji skóry i włosów oraz w produktach farmaceutycznych.

Tradycyjne masło shea stosuje się dla zmniejszenia zmarszczek, blizn, rozstępów. W celu leczenia różnych podrażnień skóry, takich jak łuszczyca, wyprysk i oparzenia. Idealnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami kosmetycznymi i leczniczymi, topi się w kontakcie ze skórą, łatwo się wchłania nie pozostawiając tłustych plam. Jest chętnie stosowane przez wiele osób w czystej postaci lub w połączeniu z olejami zamiast kremów do ciała, rąk lub twarzy.

Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego, który wpływa na jego twardość. Wyjątkowość masła shea wynika z niespotykanie wysokiej zawartości związków niezmydlających się, które nadają masłu shea większy potencjał leczniczy. Masło zawiera fitosterole, witaminę A, katechiny, które występują również w zielonej herbacie. Duży wpływ na właściwości masła mają pochodne kwasu cynamonowego. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów. Dzięki nim masło shea nie jełczeje chociaż praktycznie nie zawiera witaminy E.

Masło shea jest uważane za naturalny czynnik nawilżający, ponieważ w swojej strukturze i funkcji przypomina zawartość lipidów skóry. Wspomaga barierę ochronną naskórka, ułatwia proces gojenia, zapobiega podrażnieniom i regeneruje. Jest dobrym środkiem kondycjonującym. Pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy na skórze.

Właściwości masła shea są korzystne zarówno w okresie letnim, przy wysokich temperaturach jak i w czasie zimy, gdy skóra jest narażana chłód.

Dzięki swoim zaletom popularność masła shea w pielęgnacji ciała stale rośnie. Używane jest w najróżniejszych produktach, do masażu, balsamach do ciała, ust i włosów, kremach, mydłach, szminkach, kremach pod oczy, kremach do opalania, kremach do rąk, mydłach i wielu innych.

Jakkolwiek surowe, bez żadnych dodatków może być używane do pielęgnacji ciała, zwykle jednak jest zmiękczane, np. poprzez dodanie oleju słonecznikowego, migdałowego lub innego.

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Vitellaria paradoxa C.F.Gaertn.
Nazwa INCI
Butyrospermum Parkii Butter
Synonimy/Inne nazwy
Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschy[3], Bassia parkii G. Don, Butyrospermum paradoxum (C.F.Gaertn.) Hepper, Lucuma paradoxa (C.F.Gaertn.) A.DC.
Numer CAS
91080-23-8
Numer WE (EINECS)
293-515-7
Typ
Naturalne masło roślinne, rafinowane, certyfikowane ekologiczne
Surowiec
Orzechy
Metoda otrzymywania
Tłoczone i rafinowane
Pochodzenie
Ghana