0
0 Koszyk (Pusty)
Masło shea (karite) eko

Masło shea (karite) eko

Naturalne masło shea z orzechów masłosza parka, dziko rosnących drzew w Ghanie (Afryka Zachodnia). 100% czyste i naturalne, tłoczone i rafinowane. Bardzo dobrej jakości, może być również używane w zastosowaniach spożywczych.

13,45 zł (12.81 netto)
Kod
BB125/16
opcja

Masło koloru białego, ewentualnie z delikatnym żółtym odcieniem. W przeciwieństwie do masła nierafinowanego jest prawie bez zapachu, ma również bardziej kremową konsystencję. W temperaturze pokojowej jest w formie stałej. Topi się w temperaturze ok. 38° C.

Masło shea (zwane również masłem karite) jest olejem z nasion masłosza parka (drzewa masłowego), występującego naturalnie na obszarze afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię. Jest jadalne, w Afryce używane jest do gotowania, bywa również dodawane do egzotycznych margaryn. W większości jednak jest stosowane w pielęgnacji skóry i włosów oraz w produktach farmaceutycznych.

Tradycyjne masło shea stosuje się dla zmniejszenia zmarszczek, blizn, rozstępów. W celu leczenia różnych podrażnień skóry, takich jak łuszczyca, wyprysk i oparzenia. Idealnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami kosmetycznymi i leczniczymi, topi się w kontakcie ze skórą, łatwo się wchłania nie pozostawiając tłustych plam. Jest chętnie stosowane przez wiele osób w czystej postaci lub w połączeniu z olejami zamiast kremów do ciała, rąk lub twarzy.

Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego, który wpływa na jego twardość. Wyjątkowość masła shea wynika z niespotykanie wysokiej zawartości związków niezmydlających się, które nadają masłu shea większy potencjał leczniczy. Masło zawiera fitosterole, witaminę A, katechiny, które występują również w zielonej herbacie. Duży wpływ na właściwości masła mają pochodne kwasu cynamonowego. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów. Dzięki nim masło shea nie jełczeje chociaż praktycznie nie zawiera witaminy E.

Masło shea jest uważane za naturalny czynnik nawilżający, ponieważ w swojej strukturze i funkcji przypomina zawartość lipidów skóry. Wspomaga barierę ochronną naskórka, ułatwia proces gojenia, zapobiega podrażnieniom i regeneruje. Jest dobrym środkiem kondycjonującym. Pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy na skórze.

Właściwości masła shea są korzystne zarówno w okresie letnim, przy wysokich temperaturach jak i w czasie zimy, gdy skóra jest narażana chłód.

Dzięki swoim zaletom popularność masła shea w pielęgnacji ciała stale rośnie. Używane jest w najróżniejszych produktach, do masażu, balsamach do ciała, ust i włosów, kremach, mydłach, szminkach, kremach pod oczy, kremach do opalania, kremach do rąk, mydłach i wielu innych.

Jakkolwiek surowe, bez żadnych dodatków może być używane do pielęgnacji ciała, zwykle jednak jest zmiękczane, np. poprzez dodanie oleju słonecznikowego, migdałowego lub innego.

--

MSDS_G2420_EN

Karta charakterystyki

Pobierz (328.82KB)

P00103

Certyfikat jakości

Pobierz (329.25KB)

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Vitellaria paradoxa C.F.Gaertn.
Nazwa INCI
Butyrospermum Parkii 100%
Synonimy/Inne nazwy
Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschy[3], Bassia parkii G. Don, Butyrospermum paradoxum (C.F.Gaertn.) Hepper, Lucuma paradoxa (C.F.Gaertn.) A.DC.
Numer CAS
91080-23-8
Numer WE (EINECS)
293-515-7
Skład
Butyrospermum Parkii 100%
Typ
Naturalne i 100% czyste masło roślinne
Surowiec
Orzechy
Metoda otrzymywania
tłoczone, rafinowane
Pochodzenie
Ghana