Koszyk (Pusty) 0
Masło shea (karite) nierafinowane

Masło shea (karite) nierafinowane

7,81 zł

Surowe, nierafinowane masło shea charakteryzuje się orzechowym zapachem i kremowo-żółtym kolorem. Jest często wybierane przez osoby, które cenią sobie jego naturalność. Ma mniej kremową konsystencję niż masło rafinowane ale zawiera większą ilość substancji niezmydlanych, w szczególności naturalnych polifenoli, które wykazują się szerokim spektrum aktywności biologicznej.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschy

Nazwa INCI
Butyrospermum Parkii Butter

Synonimy/Inne nazwy
Shea Butter, shea nut butter, African Butter Tree, Shea Butter Tree, Shea Nut Tree, Karité, Bassia parkii G. Don, Butyrospermum paradoxum (C.F.Gaertn.) Hepper, Lucuma paradoxa (C.F.Gaertn.) A.DC.

Numer CAS
91080-23-8

Numer WE (EINECS)
293-515-7

Typ
Naturalne, 100% czyste masło tłoczone i nierafinowane

Surowiec
Orzechy

Metoda otrzymywania
Tłoczenie w prasie

Pochodzenie
Ghana

Masło shea (zwane również masłem karite) jest olejem z nasion masłosza parka (drzewa masłowego), występującego naturalnie na obszarze afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię.

Tradycyjna metoda wyrobu masła shea jest bardzo pracochłonna, wymaga użycia dużej ilości drewna opałowego i wody. Produkcją zajmują się kobiety i dzieci. Nasiona wielkości śliwek po wydobyciu z owoców są suszone na słońcu lub nad ogniem. Następnie oddzielana jest łupina i tłuczone są ręcznie na miazgę. Po utłuczeniu miesza się z wodą i gotuje na ogniu. W efekcie na powierzchnię wypływa tłuszcz, który zbiera się do osobnego naczynia. Po zestaleniu otrzymuje się gotowe masło. Wadą tej metody jest bardzo niska wydajność, masło ma dość mocny, dymny zapach i wysoką wilgotność, co sprzyja rozwojowi pleśni. Dodatkowo wysoka temperatura stosowana w trakcie produkcji powoduje częściową hydrolizę i utlenianie kwasów tłuszczowych.

Z powyższych powodów do produkcji masła shea coraz częściej używa się mechanicznych pras. Popularnie metodę tą nazywa się „tłoczeniem na zimno”, chociaż masło tłoczy się w temperaturze ok. 70°C, a więc jest dość gorąco. Początek produkcji jest taki sam jak w przypadku metody tradycyjnej. Wysuszone i pozbawione łupiny nasiona są mielone na miazgę. W przypadku mielenia mechanicznego nie ma potrzeby dodatkowego podgrzewania, ponieważ temperatura samoistnie podnosi się do 70°C. Następnie z jeszcze gorącej masy za pomocą prasy wyciskany jest tłuszcz. Masło otrzymane w ten sposób ma przyjemniejszy zapach, mniej intensywną barwę i łagodniejszy smak.

Masło z nasion masłosza jest jadalne, w Afryce używane jest do gotowania, przez światowych producentów bywa również dodawane do luksusowych margaryn. Można je również spotkać w czekoladach jako zamiennik masła kakaowego. W większości jednak jest stosowane w pielęgnacji skóry i włosów oraz w produktach farmaceutycznych.

Tradycyjnie masło shea stosuje się dla zmniejszenia zmarszczek, blizn, rozstępów. W celu leczenia różnych podrażnień skóry, takich jak łuszczyca, wyprysk i oparzenia. Idealnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami kosmetycznymi i leczniczymi, topi się w kontakcie ze skórą, łatwo się wchłania nie pozostawiając tłustych plam. Jest chętnie stosowane przez wiele osób w czystej postaci lub w połączeniu z olejami zamiast kremów do ciała, rąk lub twarzy.

Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego, który wpływa na jego twardość. Wyjątkowość masła shea wynika z wysokiej zawartości związków niezmydlających się, które nadają masłu shea większy potencjał leczniczy. Masło zawiera fitosterole, witaminę A, katechiny, które występują również w zielonej herbacie. Duży wpływ na właściwości masła mają pochodne kwasu cynamonowego. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów. Dzięki nim masło shea nie jełczeje chociaż praktycznie nie zawiera witaminy E.

Masło shea jest uważane za naturalny czynnik nawilżający, ponieważ w swojej strukturze i funkcji przypomina zawartość lipidów skóry. Wspomaga barierę ochronną naskórka, ułatwia proces gojenia, zapobiega podrażnieniom i regeneruje. Jest dobrym środkiem kondycjonującym. Pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy na skórze.

Właściwości masła shea są korzystne zarówno w okresie letnim, przy wysokich temperaturach jak i w czasie zimy, gdy skóra jest narażana chłód.

Dzięki swoim zaletom popularność masła shea w pielęgnacji ciała stale rośnie. Używane jest w najróżniejszych produktach, do masażu, balsamach do ciała, ust i włosów, kremach, mydłach, szminkach, kremach pod oczy, kremach do opalania, kremach do rąk.

W przypadku masła shea nierafinowanego może występować wyraźna różnica pomiędzy różnymi partiami. Także jeśli chodzi o trwałość. Z tego względu termin ważności jest informacją, którą trudno uznać za miarodajną. Masło przeznaczone do celów kosmetyczno-spożywczych powinno zawierać jak najmniej wolnych kwasów tłuszczowych i być w jak najmniejszym stopniu utlenione. Takie masło ma wysokie właściwości nawilżające i aktywność leczniczą.