

Masło shea nierafinowane eko
Surowe, nierafinowane masło shea charakteryzuje się orzechowym zapachem i kremowo-żółtym kolorem. Jest często wybierane przez osoby, które cenią sobie jego naturalność. Ma mniej kremową konsystencję niż masło rafinowane ale zawiera większą ilość substancji niezmydlanych, w szczególności naturalnych polifenoli, które wykazują się szerokim spektrum aktywności biologicznej.
Opis
Masło shea (zwane również masłem karite) jest olejem z nasion masłosza parka (drzewa masłowego), występującego naturalnie na obszarze afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię. Nasiona wielkości śliwek wydobywane są z owoców, następnie kruszone i gotowane w gorącej wodzie. W trakcie gotowania wydobywa się z nich tłuszcz, który gromadzi się na powierzchni. Po schłodzeniu otrzymuje się surowe masło shea.
Masło z nasion masłosza jest jadalne, w Afryce używane jest do gotowania, przez światowych producentów bywa również dodawane do luksusowych margaryn. W większości jednak jest stosowane w pielęgnacji skóry i włosów oraz w produktach farmaceutycznych.
Tradycyjne masło shea stosuje się dla zmniejszenia zmarszczek, blizn, rozstępów. W celu leczenia różnych podrażnień skóry, takich jak łuszczyca, wyprysk i oparzenia. Idealnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami kosmetycznymi i leczniczymi, topi się w kontakcie ze skórą, łatwo się wchłania nie pozostawiając tłustych plam. Jest chętnie stosowane przez wiele osób w czystej postaci lub w połączeniu z olejami zamiast kremów do ciała, rąk lub twarzy.
Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego, który wpływa na jego twardość. Wyjątkowość masła shea wynika z niespotykanie wysokiej zawartości związków niezmydlających się, które nadają masłu shea większy potencjał leczniczy. Masło zawiera fitosterole, witaminę A, katechiny, które występują również w zielonej herbacie. Duży wpływ na właściwości masła mają pochodne kwasu cynamonowego. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów. Dzięki nim masło shea nie jełczeje chociaż praktycznie nie zawiera witaminy E.
Masło shea jest uważane za naturalny czynnik nawilżający, ponieważ w swojej strukturze i funkcji przypomina zawartość lipidów skóry. Wspomaga barierę ochronną naskórka, ułatwia proces gojenia, zapobiega podrażnieniom i regeneruje. Jest dobrym środkiem kondycjonującym. Pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy na skórze.
Właściwości masła shea są korzystne zarówno w okresie letnim, przy wysokich temperaturach jak i w czasie zimy, gdy skóra jest narażana chłód.
Dzięki swoim zaletom popularność masła shea w pielęgnacji ciała stale rośnie. Używane jest w najróżniejszych produktach, do masażu, balsamach do ciała, ust i włosów, kremach, mydłach, szminkach, kremach pod oczy, kremach do opalania, kremach do rąk.
- Nazwa botaniczna
- Vitellaria paradoxa C.F.Gaertn.
- Nazwa INCI
- Butyrospermum Parkii 100%
- Synonimy/Inne nazwy
- Shea Butter, shea nut butter, African Butter Tree, Shea Butter Tree, Shea Nut Tree, Karité, Bassia parkii G. Don, Butyrospermum paradoxum (C.F.Gaertn.) Hepper, Lucuma paradoxa (C.F.Gaertn.) A.DC.
- Numer CAS
- 91080-23-8
- Numer WE (EINECS)
- 293-515-7
- Skład
- Butyrospermum Parkii 100%
- Typ
- Naturalne i 100% czyste masło roślinne
- Surowiec
- Orzechy
- Metoda otrzymywania
- tłoczone mechanicznie
- Pochodzenie
- Ghana
Do pobrania
inne produkty z tej samej kategorii


Masło oliwkowe

Masło jojoba

Masło Murumuru nierafinowane

Masło shea nilotica nierafinowane

Masło shea (karite)

Masło kakaowe naturalne

Masło migdałowe

Masło kombo
