

Masło shea nierafinowane eko
Surowe, nierafinowane masło shea charakteryzuje się orzechowym zapachem i kremowo-żółtym kolorem. Jest często wybierane przez osoby, które cenią sobie jego naturalność. Ma mniej kremową konsystencję niż masło rafinowane ale zawiera większą ilość substancji niezmydlanych, w szczególności naturalnych polifenoli, które wykazują się szerokim spektrum aktywności biologicznej.
Opis
Masło shea (zwane również masłem karite) jest olejem z nasion masłosza parka (drzewa masłowego), występującego naturalnie na obszarze afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię. Nasiona wielkości śliwek wydobywane są z owoców, następnie kruszone i gotowane w gorącej wodzie. W trakcie gotowania wydobywa się z nich tłuszcz, który gromadzi się na powierzchni. Po schłodzeniu otrzymuje się surowe masło shea.
Masło z nasion masłosza jest jadalne, w Afryce używane jest do gotowania, przez światowych producentów bywa również dodawane do luksusowych margaryn. W większości jednak jest stosowane w pielęgnacji skóry i włosów oraz w produktach farmaceutycznych.
Tradycyjne masło shea stosuje się dla zmniejszenia zmarszczek, blizn, rozstępów. W celu leczenia różnych podrażnień skóry, takich jak łuszczyca, wyprysk i oparzenia. Idealnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami kosmetycznymi i leczniczymi, topi się w kontakcie ze skórą, łatwo się wchłania nie pozostawiając tłustych plam. Jest chętnie stosowane przez wiele osób w czystej postaci lub w połączeniu z olejami zamiast kremów do ciała, rąk lub twarzy.
Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego, który wpływa na jego twardość. Wyjątkowość masła shea wynika z niespotykanie wysokiej zawartości związków niezmydlających się, które nadają masłu shea większy potencjał leczniczy. Masło zawiera fitosterole, witaminę A, katechiny, które występują również w zielonej herbacie. Duży wpływ na właściwości masła mają pochodne kwasu cynamonowego. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów. Dzięki nim masło shea nie jełczeje chociaż praktycznie nie zawiera witaminy E.
Masło shea jest uważane za naturalny czynnik nawilżający, ponieważ w swojej strukturze i funkcji przypomina zawartość lipidów skóry. Wspomaga barierę ochronną naskórka, ułatwia proces gojenia, zapobiega podrażnieniom i regeneruje. Jest dobrym środkiem kondycjonującym. Pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy na skórze.
Właściwości masła shea są korzystne zarówno w okresie letnim, przy wysokich temperaturach jak i w czasie zimy, gdy skóra jest narażana chłód.
Dzięki swoim zaletom popularność masła shea w pielęgnacji ciała stale rośnie. Używane jest w najróżniejszych produktach, do masażu, balsamach do ciała, ust i włosów, kremach, mydłach, szminkach, kremach pod oczy, kremach do opalania, kremach do rąk.
- Nazwa botaniczna
- Vitellaria paradoxa C.F.Gaertn.
- Nazwa INCI
- Butyrospermum Parkii 100%
- Synonimy/Inne nazwy
- Shea Butter, shea nut butter, African Butter Tree, Shea Butter Tree, Shea Nut Tree, Karité, Bassia parkii G. Don, Butyrospermum paradoxum (C.F.Gaertn.) Hepper, Lucuma paradoxa (C.F.Gaertn.) A.DC.
- Numer CAS
- 91080-23-8
- Numer WE (EINECS)
- 293-515-7
- Skład
- Butyrospermum Parkii 100%
- Typ
- Naturalne i 100% czyste masło roślinne
- Surowiec
- Orzechy
- Metoda otrzymywania
- tłoczone mechanicznie
- Pochodzenie
- Ghana
Do pobrania
inne produkty z tej samej kategorii


Masło kawowe

Masło waniliowe

Masło shea (karite) nierafinowane

Masło mango

Masło kombo

Masło oliwkowe

Masło jagodowe organiczne (eko)

Masło migdałowe

Masło awokado
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Naturalny wosk sojowy C3 (do świec,...

Olej słonecznikowy, nierafinowany eko

Masło kakaowe nierafinowane organiczne

Węgiel aktywny

Olejek z Trawy cytrynowej (Cymbopogon...

Monostearynian gliceryny SE

Olej Bakuchi/Bakuchiol

Olej malinowy, nierafinowany

Green Tea, esencja zapachowa
