Andiroba (Carapa guianensis): Olej z nasion nierafinowany, tłoczony na zimno

Już od 14,91 zł

Olej z orzechów amazońskiego drzewa andiroba (krappa). Tłoczony na zimno, nierafinowany. Szybko nawilżający, odmładzający, o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Panaceum na trądzik i pryszcze. Uśmierza ból, zmniejsza przekrwienia i opuchliznę.

Kod: OY133
Dostępność:
W magazynie

Guarantee safe & Secure checkout

Olej andiroba tłoczony jest z orzechów dziko rosnących drzew Carapa guianensis, które należą do jednych z największych drzew liściastych występujących w puszczy amazońskiej, dorastających do 40m wysokości. Występują one najczęściej na nizinnych terenach wzdłuż Amazonki i jej dopływów. Do produkcji oleju zbierane są orzechy, które opadną na ziemię lub do wody (z drzew, które rosną nad wodą). Jedno drzewo w ciągu roku może dostarczyć do 200 kg orzechów, z których można otrzymać ok. 30 kg oleju.

Olej w temperaturze pokojowej jest w formie półpłynnej, ma owocowy łagodny aromat i gorzki, orzechowy smak. Za gorzki smak odpowiadają substancje terpentynowe, podobne chininy. Z tymi substancjami wiąże się nadzieje na opracowanie nowych, skutecznych leków na malarię.

Olej andiroba w Polsce mało znany i niepopularny. Natomiast w Brazylii i wielu innych krajach cieszy się zasłużoną sławą i jest jednym z najczęściej kupowanych olejów leczniczych z Amazonii. Jego cenne właściwości znane były od dawna rdzennym mieszkańcom, którzy wykorzystują go między innymi do czyszczenia ran, leczenia chorób skóry, oparzeń, skaleczeń, zapalenia uszu, malarii, bólu mięśni i stawów. Używany jest w leczeniu i wybielaniu plam skórnych. Olej z miodem jest bardzo popularnym lekiem do zwalczania infekcji gardła i chorób grypopodobnych. Z oleju i annato wyrabiana jest maść przeciw kleszczom i komarom oraz do usuwania pasożytów skórnych.

Jest często używany do masażu, lub w przypadku opuchlizny, zwichnięć stawów, artretyzmu i reumatyzmu. Olej wcierany w skórę zmniejsza przekrwienia i stymuluje krążenie krwi.

Olej charakteryzuje się unikalną kombinacją kwasów tłuszczowych i substancji przeciwzapalnych. Przyspiesza gojenie, ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, uśmierzające ból i gojące rany. W badaniach in vitro udokumentowane zostały również właściwości przeciwnowotworowe.

W kosmetyce olej andiroba popularny stał się za sprawą wykorzystania go w produktach antycellulitowych i naprawiających skórę. Ze względu na silne właściwości nawilżające, przeciwzapalne i odmładzające jest cennym składnikiem kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry. Stosowany jest w olejkach do masażu, balsamach, kremach do rąk i twarzy, produktach do pielęgnacji włosów i skóry głowy, maściach przeciwbólowych, preparatach do leczenia trądziku, egzemy, łuszczycy, łupieżu.

Andiroba uważany jest za „panaceum” na trądzik i pryszcze.

Używany jest do produkcji specjalistycznych mydeł pomocnych w dolegliwościach skórnych. Mydła z dodatkiem tego oleju mają dobre właściwości myjące a dodatkowo odstraszają owady.

Olej może być używany w postaci czystej bezpośrednio na skórę. Może być nośnikiem dla innych składników, ale może być również stosowany jako dodatek aktywny do innych produktów.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Carapa guianensis Aubl.
Numer CAS352458-32-3
Numer WE (EINECS)609-104-6
INCICarapa guaianensis seed oil
Rodzaj olejuOlej roślinny, tłoczony na zimno, nierafinowany
Metoda otrzymaniaTłoczenie na zimno w prasie
SurowiecNasiona
PochodzienieBrazylia
Andiroba (Carapa guianensis): Olej z nasion nierafinowany, tłoczony na zimno