Koszyk (Pusty) 0

Olej tamanu nierafinowany

13,86 zł

Olej tamanu tłoczony na zimno, nierafinowany. Aromatyczny, ciemnozielony olej zwany również olejem foraha, kamanu lub olejem wawrzynu aleksandryjskiego. W niektórych regionach Azji i Polinezji uważany jest za święty olej, o magicznych właściwościach uzdrawiających.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Calophyllum inophyllum L.

Nazwa INCI
Calophyllum Inophyllum Seed Oil

Synonimy/Inne nazwy
Alexandrian Laurel, Indian Laurel, Kamanu, Kamani, Ati Tree, Beach Calophyllum, Beach Touriga, Indian Doomba Oiltree, Tacamahac Tree, Gumiak

Numer CAS
68956-68-3 / 2411-48-25-4

Numer WE (EINECS)
733-313-5

Typ
Naturalny olej tłoczony na zimno, nierafinowany, 100% czysty

Surowiec
Nasiona suszone na słońcu

Metoda otrzymywania
Tłoczony na zimno

Pochodzenie
Wietnam

Olej tamanu otrzymywany jest z nasion wawrzynu aleksandryjskiego, gumiaka z gatunku Calophyllum Inophyllum. To piękne, wiecznie zielone drzewo o wonnych, białych kwiatach pochodzi z południowej części Indii, Afryki Wschodniej, Malezji i Australii. Od dawna przypisuje mu się wiele właściwości leczniczych. Szczególnie ceniony jest olej, który tłoczy się z dojrzałych i wysuszonych nasion.

Ojej gumiaka potocznie zwany olejem tamanu, foraha czy kamanu, jest gęsty, lepki, barwy od niebiesko-żółtej do ciemno-zielonej. Zawiera naturalne żywice, które nadają mu charakterystyczny smak i zapach.

Olej tamanu ma długą historię wykorzystania leczniczego i kosmetycznego. Tradycyjnie stosowany jest jako środek o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym i gojącym. Używany na rany, oparzenia, ukąszenia owadów, w przypadku egzemy, łuszczycy i innych dolegliwości skórnych. W przeszłości olej tamanu wykorzystywany był także do leczenia trądu.

Z udokumentowanych badań naukowych wynikają korzystne właściwości tego oleju. Dotyczą one działania przeciwbólowego, antybakteryjnego , antyseptycznego i przeciwzapalnego. Olej pomaga regenerować komórki skóry i zminimalizować tworzenie się blizn. Badania potwierdzają, że olej tamanu może pomóc zmniejszyć istniejące blizny przy konsekwentnym stosowaniu przez kilka tygodni. Wskazuje się również na jego właściwości ochronne i pomagające uspokoić podrażnioną skórę. Uważany jest za olej niezwykle odżywczy.

Typowe właściwości oleju: antyoksydacyjne, przeciwbólowe, antypasożytnicze, antybakteryjne, przeciwzapalne, antyseptyczne, gojące, minimalizuje tworzenie się blizn.

Ojej tamanu łatwo przenika przez skórę i jest skutecznym środkiem zmiękczającym, poprawiając wygląd skóry i dając aksamitne odczucie przy dotyku. Unikalne składniki charakterystyczne dla oleju tamanu łagodzą stany zaplane, poprawiają integralność komórek skóry, stymulują procesy regeneracyjne i metabolizmu komórkowego, promują elastyczność skóry i zmniejszają podrażnienia.

Ze względu na wybitnie odżywcze, przeciwzapalne i regeneracyjne właściwości olej tamanu doskonale nadaje się dla skóry dojrzałej, zniszczonej i wrażliwej. Zalecany jest również do użycia w preparatach przeznaczonych dla skóry z egzemą, trądzikiem, łuszczycą i innymi dolegliwościami. Jest odpowiedni do produktów przeciwstarzeniowych, przeciwsłonecznych i do opalania, do kremów pod oczy, do pielęgnacji ust, paznokci, włosów, produktów do golenia i innych.

Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne sprawia, że olej ten jest właściwy do stosowania w preparatach do masażu i terapii bólu.

Zalecane użycie: 5 – 100%.